Ladang anggur di Tasik Beris


Salam 







Kata Pakcik Wiki : 

Penanaman anggur di Malaysia sesuai dengan menggunakan struktur kalis hujan terutama di kawasan yang banyak hujan melebihi 800 mm setahun dan boleh ditanam tanpa kalis hujan di belah Utara iaitu Kedah dan Perlis.

Orait patutnya ciku n famili nak terjah ladang ni masa g Alor setar , kedah raya bebaru ni tapi ada prob sikit so simpan lagi niat tu.Apa taknya majoriti nak pegi tempat shopping tu..PADANG BESAR..huhu.haha..takpe ada rezeki sampai la kami ladang beris ni.

So sedikit info ciku kutip dari google.



Lokasi :
Dalam 90KM dari Alor setar ,amik exit gurun/sik.
Apa yang ciku tahu ..ianya tasik buatan hasil pembinaan empangan beris.Dengarnya view cantik.Alam semulajadi.confirm cantik..hihi

Bayaran Masuk : 
Dewasa -RM4.00
Kanak kanak : RM2.00

Ada perkhidmatan bot kalau nak jalan jalan sekitar Tasik beris (30 min)
Bayaran satu bot : RM10 (mesti ada 10 orang dan ke atas)
Ada resort dan chalet kat situ gak dalam 10 km : Antaranya Resot D'puncak Beris(tak tau keadaan resort sebab tak penah terjah).(sori kalau salah) 

Makanan :
Mesti ada gerai makankan..kalau takde..bawak aje bekalan.Anak anak memang le lapo aje.

Teruja nak pegi sebab nak tengok tasik membiru dan nak petik anggur dan makan le fresh dari ladang.Kalau nak tido sini pun ok gak..ala ala camping tu.hihi ..asal ada air ok dah.

Musti manis anggur kat sini sebab terus petik dari pokok kan ..aityak..bila nak pegi ni..nak pegi bercuti di tasik kenyir OR tasik beris ni ek??hihi..kena tanya TL ciku dulu.

JOM Tengok bunga api PERANCIS di putrajaya..location area PICC.haha..tetiba!!

3 comments:

Jari Manis said...

Loh JM pun tak tahu akan keujudan tempat nih

Hari tu puas mkn anggur tak ada biji kat Sydney..sekilo AUD2.99 lebih kurang RM9.00 balik tanya kat pasar malam RM18.00 sekilo..pengsan

syieda said...

Wah..memang ada yer ladang anggur kat m'sia ni??? Pernah baca dlm novel tempatan org tanam anggur. Ingatkan tipu je. Heheehe

mc laa said...

kite da penah sampai kat sini .. memang view dye comey dan natural sgt sgt .. nk smp kat tempat nie agak jauh sebab laluan jalan kg gitu .. xsilap sy xleh nk petik anggur dan makan kat situ pom .. xsilap syla .. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.