Kongsi pengalaman misi ke Sana'a Yemen

Salam,

Ni dari wiki :-

WARNING Travel to Yemen is strongly discouraged due to a state of severe political crisis, as well as a very high threat of terrorist attacks, abductions, tribal violence and general lawlessness. Terrorist groups actively target tourist groups, with targeted suicide bombings and armed ambushes occurring yearly since 2007. Travel in the Saada region of northern Yemen is strongly discouraged because of the risk of violent civil unrest.

So entry hari ni nak kongsi je kenangan travel ke sana'a yemen. Alhamdulillah dapat merasai kehidupan di sana'a walaupun hanya 2 hari sebelum ke jeddah.Ciku pegi musim apapun tak tau tengah bulan feb..tapi malam memang sejuk mencecah 10 darjah.

Untuk makluman dari pakcik wiki gak :-

Yemen is on the southern tip of the Arabian Peninsula, and sharing borders with Saudi Arabia and Oman.Yemen is a difficult country to get around, but the rewards for the persevering visitor are an unforgettable experience, populated with very friendly and open hosts. Despite being adjacent to Saudi Arabia and on the same peninsula as the United Arab Emirates, Yemen is definitely a place apart.

Climate

Mostly desert; hot and humid along west coast; temperate in western mountains affected by seasonal monsoon; extraordinarily hot, dry, harsh desert in east. The weather can be chilly in areas where the elevation is high. Sana'a for example is at an elevation of 2250 meter. During the winter months, the temperatures can fall to zero during the night.

By plane

Sana'a International Airport is the hub for Yemenia, Yemen's national airline. It is also served by other airlines, such as Emirates, Turkish Air, Royal Jordanian Airlines, Egypt Airlines, Syrian airlines, Qatar Airways, and Lufthansa. Also budget airlines, such as Air Arabia (www.airarabia.com) and FlyDubai now service Sana'a. There are two flights weekly from London-Heathrow. Emirates and Qatar Airways connect Sana'a to larger hubs in Doha and Dubai.

Tapi ke sana ciku naik yemenia airlines .Sampai je di sana kami dibawa ke hotel musafir by bus.Majoriti orang sana ada pisau dipinggang dan pakai serban serta baju kot berwarna gelap..hihi..takut tak..rasanya memang cara depa camtu kot..macam pahlawan je.menghunus pisau..huhu.

Majoriti rumah di sana atas bukit tak pasti rumah ke istana tapi cantik dan unik .Kami dibawa melawat kota purba sanaa yemen seperti Wadi Dhar (Lembah Wadi), Dar al Hajjar (Istana Batu), Sekitar Bandar Bab Al Yaman dan Arabian Souq’ (Bazar Tradisional Arab) dan masjid as salleh yang indah putih bersih serta masjid lama Al jami al kabir carpet merah (With over 3000 square meter of ancient and old wooden ceiling, the al-Jami al-Kabir is fully restored for the first time. An Italian and Yemeni working team conducted a complete restoration in al-Jami al-Kabir in capital Sana’a, Yemen.)


Meh terjah gambo dulu ye.

Baru sampai airport sanaa


Pemandangan malam dari hotel aje


Malaysian di sana yemen..hihi


Makan ..okla ..ni saat saat belum jumpa nasi mandy hadramaut di real yemen ni..alhamdulillah sedap.


Van yang membawa kami jenjalan sekitar 






Ramai orang sana jual kot musim sejuk..berangin je cuaca.


Bazar Tradisional Arab




Masjid as salleh


interior design Masjid as salleh


interior design Masjid as salleh


Masjid as salleh


Cantik perkampungan disana di wadi 

Unik kan ada castle ke rumah ke apa ntah atas tu


Al jami al kabir old mosque yang masih guna old wooden ceiling .unik






Replika istana batu ni ciku beli wat kenangan dengan replika masjid as salleh yang putih bersih tu dan jubah sehelai amat murah dalam rm30 sehelai (murah kan) dan selendang panjang tu.harga tak ingat daa..tapi ok rasanya.


Madu yemen best..ciku beli 3 botol kecik.


Ni ciku ..hihi..nak poning cari toilet..haha.
Apapun alhamdulillah dapat pengalaman ke sini.Plannya nak ziarah turki nak tengok senibina islam tapi mahal so yang ada masa tu yang harga agak ok adalah yemen.Perjalanan adalah 7 jam 30 minit dr KLIA ke yemen.Orite teruskan perjalanan malam tu ke jeddah.makanan sedap gak ..first time makan ayam penyet masa perjalanan ke jeddah tu..solo ayam penyet indonesia dibawa oleh ustaz mardan.hihi..sedap.
Ending entry sori kalau tersilap dimana mana.abis suda.

Boleh refer entry sebelum ini mengenai yemen juga 


Misi ke yemen



4 comments:

Time Traveller said...

Masjid as Salleh cantik betul.. Nampak unik lama bersejarah..

CIKU said...

TT-yerp unik dan senibina rekabentuk yang cantik.Kagum nengoknya.:)

Anonymous said...

ada bomb2 ke sana? mcm nk pegi tahun ni..backpackers

CIKU said...

anonymous :-ciku tak pasti camana keadaan di sana tahun ni..kena byk wat carian..ciku pegi ritu bukan backpack ke yemen..hihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.