Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tutup telinga - bahaya-

Tetiba ciku nak stori tentang hal ni..ntahla..nasib baik tak terlanggar pagi tadi. Ciku nampak dari jauh ada orang lintas jalan yang bukan di tempat untuk melintas tu..so ciku hon dia sb dah nk dekat  ..dia jalan tengok depan je..goyang goyang kepala..adehla..lastnya ciku hon byk kali tapi still buat donno.adehla nasib baik belakang kereta ciku takde kereta so ciku brek..orang tu jalan lenggok lenggok lagi..rupa rupanya dia pakai walkman kat telinga dia tu..aduh ..tolongla..dahla sesaja pekak pastu tgk depan je..tak toleh toleh..ada gak manusia gini..sampai sudah dia tak tahu dia sipi sipi nak kena langgar. Apapun nasib baiklah ciku tak terlanggar dia si walkman ituss..

Cerita kedua yang sampai sekarang agak malu la..hehe..

Ciku pasang lagu kat laptop..pastu pakai headphone cucuk kat pc...lagu apa ntah time tu..banyak gakla lagu duk dgr..huhu..rasanya lagu lagu akhil hayy ngan inteam.hihi..

Pastu ciku duk kuatkan lagi volume lagu tu sebab tak dgr..cam ciku lak pokak..so bila dah kuatkan tu baru le leh dgr..

nak tau citer..ciku baru perasan yang ciku cucuk headphone tu kat pc so lagu yang ciku dgr tu kat laptop..ciku duk kuatkan volume kat laptop..so mmgla tak dgr sebab telinga duk tutup ngan headphone...so orang lain la duk kongsi dgr apa yang ciku dgr ..sebab dah kuat ssgt..hehe.Adoi malu nyola den.

korang paham ke ek..tak kisahla..tapi mmg malu lak ..hiks..nasib baik time tu orang ramai kursus so takde la ramai orang dtg. huhu
Kejap je Allah bagi..pepagi marah orang sebab tak dgr..petang ciku lak terlajak pasang kuat lagu sebab tak perasan salah cucuk headphone.hihi

Jelajah turki

Salam ,







Mengerjakan umrah dan menjelajah juga ke istanbul mengikut pakej Andalusia.Menikmati keindahan senibina islam.Teruja kome

Meneroka bumi Esfahan ,iran



Salam .

Ciku sempat dan berpeluang masuk ke negara ini dan ssgt bersyukur. Kami naik van sewa dari shiraz dan ditemani oleh 2 orang iran yang boleh berbahasa inggeris dan parsi. Mudah sket nak kemana kemana. Kami bawak bekalan dari shiraz yang dimasak oleh mak tam. Dalam 7 jam kot perjalaanan , banyak batu batu dan padang pasir di tepi tepi jalan..pastu pokok anggur dan epal. Kalau dah masuk area pekan , kereta bersimpang siur memang la tak ikut peraturan..asik hon aje..hiks

below 8 degree ..sejuk ssgt

Atas jambatan 

Memula kami ke khaju (Royal) bridge ..ssgt cantik especially the structure Islamic design.lama gak kami bergambar kat sini.Nnt malam nak pergi lagi sebab malam lagi cantik ..nampak pantulan cahaya dari pintu pintu yang banyak tu ngan air sekelilingnya.

Lepas tu kami terus ke chehel sotoon  (40 column palace)..sebonarnya ada 20 column tapi lepas pantulan jadi double.tempat ni cam royal garden ..cantik dan ada superb mural paintings.

Pastu pegi tengok hasht bahesht  palace sume design building ni cantik.
Cadang memang nak pergi fire temple dan monar jonban ( shaking minaret) sebab bila tengok gambar dalam internet tu cam cantik tp disebabkan kesuntukan masa dan majority orang dah penat dan nak pg shopping so ikut ajela.Kami stop beli makanan dulu..tk ingat nama apa tapi dalam kedai tu memang stail arabla.duduk melunjur berhadapan air pancutan like a pond.

Kami sempat gak tengok Vank Cathedral yang dibina selepas migration of Armenians ke Esfahan. Lepas tu balik hotel rest dan solat.lepas je solat terus gerak ke bazar shopping jalan kaki je dari hotel ..nama tempat shopping Qaisarieh bazaar..besar ssgtnya lebih besar dari nilai 3 tu..so lastnya kami berpecah..balik asing asing. Ciku plan beli souvinier untuk member dan family. Pastu untuk diri sendiri le..hehe.kami mesti abiskan duit iran kat sini so apalagi..hehe..dalam kul 7 kot dah balik hotel..rest dan relax..pastu malam dalam kul 9.30 kot ..pg semula ke khaju bridge untuk snap pic cantik di kala malam dan sangat sejuk ..below 8 degree

Ada ramai orang iran tegur.maybe depa jarang tengok pelancong kot..ntahla. Ada gak yang tanya aku ni made in mana??hhehhe.macam product lak..i'm made from Malaysia.hahahaha
Bahasa parsi yang aku sempat belajar.
Kheli sardes –sangat sejuk
kheli mamnun – sangat berterimakasih
kube –apa kabar
mercy dan khoda hafiz – terimakasih gak
moshtaqiram – also terimakasih formal

Itu aje..bye negara yang penuh dengan islamic historical "iran" ..just cover for shiraz, perspolis ,sepidan snowing, esfahan,tehran.

.