Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ciku dan World Map


Misteri Masjid ajaib di Malang jawa timur.

 
Salam,

 Hari ni nak cerita misteri .Biar jelah entry tertangguh sebelum ni tu..hihi.
 
Semalam ciku dapat info dari seseorang yang baru balik dari surabaya dan banyak yang diceritakan tetapi ciku macam teruja nak tahu lanjut tentang terdapat masjid ajaib yang dikatakan mitos masjid yang wujud tiba tiba dalam semalaman.Ciku sakan mencari info tentang masjid tersebut melalui pakcik google dan youtube.Sampai tengah malam duk baca cerita tentang masjid ajaib di wilayah turen ni last last rasa seram sejuk lak..hihi. Nak tulis ni pun ada rasa seram sejuk..naper ntah.

Memang ramai yang komen di blog (boleh buat carian google tentang masjid ajaib atau masjid jin di wilayah malang ini) dan video yang sememangnya masjid atau sebenarnya pondok belajar agama ini wujud dan struktur bangunannya amat luar biasa cantik dan indah dari segi pandangan ciku melalui youtube . Ciku agak teruja untuk mengetahui sejarah pembinaannya dan melihat keindahan sebenarnya tersergam masjid atau sebenarnya Pondok Pesantren (Ponpes) Salafiyah yang terletak di Jalan KH. Wahid Hasyim Gang Anggur No.10, RT 07 / RW 06 Desa Sananrejo, Kecamatan Turen, Kabupaten Malang oleh Romo Kyai Haji Ahmad Bahru Mafdlaluddin Shaleh Al-Mahbub Rahmat Alam, atau yang akrab digelar Romo Kyai Ahmad.

Dikatakan kalau kita masuk kawasan kampung di daerah turen ini, dari jauh dah nampak bangunan seramik biru, ada kolam renang, kolam ikan, macam macam lagi kat dalam masjid yang ada 10 tingkat tu dan dikatakan juga tiada orang yang belajar agama dan tidak nampak orang yang membina dan membaiki pesantren tersebut yang masih belum siap 100% tetapi memang indah dari segi struktur intelektual seseorang yang membinanya.Pembinaan senibinanya seolah seolah seperti dari seorang yang punya daya imaginasi yan gtinggi dan ilmu senibina yang tinggi.Ukiran dari china, arab, india dan pelbagai dunia.(ciku tak penah tengok real sekadar membaca sahaja)

Ciku seakan terpanggil untuk mencari info tentang masjid ini. Kebanyakan info mengatakan masjid ini dibina oleh jin tetapi disangkal oleh pemiliknya yang juga sudah tua dan sukar untuk ditemui (boleh baca di ruangan FAQ di website bawah- ciku tak berapa paham.). Dan ada yang mengatakan indonesia kaya dengan candi yang menjadi 7 wonders world tetapi berkemungkinan dengan wujudnya tempat ini secara tiba tiba akan menukar cara pemikiran manusia dunia . Mungkin tersergam terbinanya tempat ini kerana untuk meningkatkan kerohaniah spiritual seseorang  melalui bangunan ini dan isi dalamnya atau ianya lebih kepada menunjukkan sesuatu yang rahsia hanya Allah sahaja yang tahu.

Diceritakan juga, pembinanya sangat kuat agama dan pernah tinggal di madinah dan saudi . Membinanya dengan bersolat istikharah dan bantuan dari Allah SWT. Pembinaannya bermula pada tahun 1963 sehingga kini  dan tanpa dana dari sesiapa padahal kalau dilihat dari segi struktur memang mengkagumkan.Ciku tengok youtube tentang pelancong dari luar negara dan rata rata mengatakan kagum tidak terdapat di negara eropah binaan sebegini rupa tanpa pelan yang terperinci. Dan banyak yang mengatakan perasaan masuk ke sini menjadi tenang dan membersihkan hati dari berbagai penyakit hati . Ada yang menangis tersedar dari dosa lalu hanya dengan melihat bangunan yang luar biasa ini dan pelbagai lagi dimana ianya lebih menyentuh kerohanian seseorang yang datang melawat.
Kalau ada yang tahu di surah saba , ayat 13 ada menceritakan bangunan dibina secara tiba tiba.

Surah Saba, Ayat 13
Maknanya Golongan jin itu membuat untuk Nabi Sulaiman apa yang dia kehendaki dari bangunan-bangunan yang tinggi dan patung-patung dan pinggan-pinggan hidangan yang besar seperti kolam, serta periuk-periuk besar yang tetap di atas tukunya. (Setelah itu Kami perintahkan): Beramallah kamu wahai keluarga Daud untuk bersyukur! Dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba-hambaKu yang bersyukur.

Dibawah adalah website tentang pesantren atau masjid ajaib atau masjid jin ini .Disini ada diutarakan jawapan dari permasalahan yang kadang kadang tersebar mengenai cerita yang tidak benar mengenai masjid ini. Ciku baca satu persatu bahagian FAQ tu tapi ada jugak yang ciku tak paham sebab bahasa depa guna ni.Disini juga ada menulis tentang event internal dan external di pondok ini yang sememangnya penuh dengan orang.  Apapun jika berkesempatan ke sini..ciku mohon Allah(swt) luruskan hati dan bersihkan akal dari memikirkan yang bukan bukan kerana berkemungkinan besar seorang yang normal pasti hatinya berkata kata itu ini....

Still pending post

Salam ,

Masih tak berkesempatan nak update dan load pic utk tahun ni
-- tgk dolphin di jeju korea
-- kelly castle perak
-- Ho chi minh with my mom and family
-- bukit fraser pahang
-- Purple walk putrajaya
-- Swimming class with family , presint 6 putrajaya
-- Gold coast port dickson
-- Running man dah episod jackie chan..yeah!
-- Buat donut tak jadi jadi...huhu

---------------------------------------oioioioioi-------------------------------------

chicken chop mushroom n black pepper sauce

Salam,
Gambar dari pakcik g
Dah lama ciku tak letak resepi dalam blog ni..hihi..
hari ni ciku nak kongsi satu ye..rasanya dah ramai yang tahu buat sauce ni

bahan bahannya:

1 bawang besar
1 tin cendawan butang halal deh
1 kotak stok ayam
2 sudu kecil butter
Brown sauce
Black pepper sauce

Langkkah -langkahnya
1) Panaskan butter kat kuali sendiri..hihi
2) masukkan bawang hiris halus tu
3) masukkan  kiub ayam (ikut nak berapa)
4) masukkan juga cendawan butang
 
    kaco kaco

5) masukkan brown sauce dan tak perlu garam sebab dah siap masin
6) kacau hingga pekat masukkan juga black pepper sauce sikit.
7) angkat dan hidangkan dengan ayam or makan ngan roti garlic or apa apa ajela ikut suka.

Ciku suka makan ngan roti je. kalau terlajak rajin baru makan ngan ayam or daging.

Ni bukan gambo ciku masak..ni gambo ciku makan kat kedai.hihi 
Kalau pic dari ciku yang masak..musti lagi comel..hihi..
Orait ..mudah saje,,selamat mencuba dan menjamu selera.

Hari ni Matta Fair 2013 loh

Salam,



Hari ni my member seperti biasa suka ssgt pergi matta fair..ada sekali je kot ciku ikut pegi ..ssgtla crowded ngan orang n booth so maleh la nak ikut lepas lepas tu.


Matta Fair
Lokasi : PWTC 
Date :15 march 17 march 2013 

Berita yang dikhabarkan..

First g kuching or sabah murah..hihi. Bleh makan ikan terubuk goreng lagi ni..hihi

Second dia kata kali ni travel ke china yang paling banyak offer.Beijing dll.

Pastu umrah melawat 3 masjid (masjidilharam,masjid nabawi,masjidil al aqsa) bulan june pastu kalau diizinkan kalau sampai ke masjidil al aqsa tu jatuh tarikh israq mikraj..best tu.


Pamplet dan brochures memang penuh la dibawa balik..blehla wat studi info info dimasa depan. G sendiri la lagi murah kot.

Tapi yang berjaya diambilnya satu je untuk ciku sekeluarga gak...hihi..tq tq

Kidzania Kuala Lumpur.Okla bleh g memain ngan anak anak .Valid sabtu ahad this year. Ok ape dari takde apa..hihi.

Harga di matta fair 1 dewasa 3 budak = rm160

Kalau normal  dewasa(mycard) =rm35
                    kanakkanak(4-17yrs) = rm60*3 =rm180
                    Total = Ooohh byk untung tu!!..hihi.

Biasa la orang nak masuk kidzania camni le..siap kira semua ..haha.

Last but not least, black pepper soft shell crab di acheh tersangat sedap.ciku dah try

makan di penang village dan ayuthaya subang tapi masih tak leh lawan restoran dui acheh 

tu..mano nak cari ek..huhu..tetiba lapo.haha

Cara letak iklan nuffnang di blog anda($$$)

Salam, 
Sambung lagi..nampaknya memang tahap juonn dah ni kerajinan ciku hari ni buat entry blog ..hihi.

Bagi yang tak sempat nak tengok tutorial sebelum ini. Boleh ikut step sebelum ni , klik url di bawah na.
a) cara daftar nuffnang
b) cara ambil iklan ads nuffnang

So step seterusnya
1) Log in blog anda.
2) Kemudian terus ke Layout (kalau first time ,maybe susah gak nak cari perkataan layout ni..hihi)..cuba cuba.



3) Kemudian nak masukkan iklan (script nuffnang tadi) - jangan lupa copy SCRIPT dari nuffnang di tutorial sebelum ini. Amik note untuk Leaderboard / Sky Scrapper/ Large Rectangle.

Perhatikan perkataan add a gadget di layout tersebut. Buat satu satu ye..Klik butang plus (+) di HTML/Java Script


4) Rajah dibawah akan terpapar 

5) Paste(ctrl V) script yang anda dah copy(ctrl C) tadi ke dalam area content tersebut dan jangan lupa Title mesti di isi ..contoh Title : Iklan kliklah saya.Last mesti save .(simpan)

**Buat untuk ketiga tiga saiz iklan nuffnang tadi di add gadget yang berbeza.

Orait preview blog dan anda akan nampak iklan dari nuffnang telah di paparkan.Ok mudah saja.

Cara ambil iklan(ads) nuffnang ($$$)

Salam ,
Ciku sambung dari topik sebelum ini 
Cara daftar nuffnang($$$)

So bila dah settle bab 1 tu baru le boleh masuk bab 2 ni.
Cara letak iklan nuffnang di blog lak.

Ikuti step dari cikgu ciku yang tak bertauliah ni.hihi
1) Klik www.nuffnang.com.my
    Klik button login in di sudut kanan atas.

2)

3)klik BLOG MANAGER sebelah atas kiri macam dalam rajah diatas ni. Pastu tekan Manage  Blogs . Pastu tekan button Add a blog tu (color hijau) sebelah kanan.(sure nampak button hijau tu punya)

4) Masukkan maklumat blog yang anda nak registerkan iklan nuffnang tu.


5) Selepas settle buat platform tu , kita move kepada survey lak ye.isi semua soklan soklan survey yang banyak tu..musti isi semuanya.

6) Perkara yang dinanti nantikan cara nak amik iklan tu kan.

Ada 3 jenis iklan berlainan saiz dari nuffnang
amik je memana ..ciku suka leaderboard untuk letak area header dan sky Scrapper di side bar.

7) Rupa bentuknya iklan dalam bentuk script.Anda kena highlight dan copy script iklan tersebut ke blog anda. Cara nak masukkan dalam blog lak..hihi..nantikan tutorial ke 3 dan maybe the last step..maybe.hihi.

<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "808ba02b41f8a9fea1fab9fde9eac1c6";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"></script>
<!-- nuffnang-->


Orait selamat sambung ke tutorial seterusnya .
cara letak iklan nuffnang di blog anda

Cara daftar Nuffnang ($$$)


Salam,
Sebonarnya dah lama ciku nak buat entry pasal nuffnang ni tapi asik lupess je.So today alhamdulillah ciku dah dapat cek nuffnang buat kali kedua so kongsi le yek..berapa rm ciku dapat $$$$..hihi..sikit je RM60.00 je..haha..macam dapat RM6000.

okla ikut step ye.
1) Buka laman nuffnang http://www.nuffnang.com.my
2) klik Join Nuffnang (uit terbesar lak)



3) Lengkapkan semua butiran dengan jujur ye..hihihi


   a) Login detail 
   b) Personal Information 
   c) Address (kena taip alamat yang betul supaya nuffnang boleh hantar cek ke  alamat ituss )
   d) T&C




4)  Dah abis isi semua semua form tu termasuk address form (ciku tak tampal sini)  dan bila telah selesai klik butang   finish. (jangan lupa nnt abis kena taip semula .hihi.

5)  Tunggu email pengesahan dari nuffnang. Kalau dah berjaya boleh belajar cara nak pasang iklan lak kat blog anda anda.

orait selamat mencuba dan menjana duit melalui blogging.

Sambung disini cara ambil iklan ads nuffnang

.