Japan Rail Pass dan Hakuba Goryu ,Japan

Salam,

Kami ke hakuba Goryu bebaru ni ke jepun pada 24/3/2014 sebelum dapat tengok sakura dan tulips di huis ten bosch.10 hari di jepun.Alhamdulillah.


Sebelum tu rerasa nak baca percutian ciku di jepun bebaru ni leh refer sini ek


Ittenary japan


Tulips di Japan

Misi Sakura Japan


Dari google je nak tunjuk hakuba goryu nya lokasi atas tu tapi kami main area bawah je .Nak naik atas kena naik skylift.
Kami di area hijau sahaja..sebelah hakuba goryu dekat dengan Base Center Escal Plaza

Perjalanan ke hotel di hakuba goryu



Bahagian 1

Ciku nak stori sikit ek pasal Japan Rail pass ni . Ciku beli di Kuala Lumpur . Harga RM 950.Address ada kat bawah.
A JAPAN RAIL PASS cannot be purchased inside Japan.Mungkin boleh dapat lagi murah dari ini.JR pass ni boleh pegi sampai kagoshima Chuo area kyushu island tapi shinkansen ada time dan tak banyak.boleh refer timetable shinkansen .


Railways: All JR Group Railways-Shinkansen"bullet trains" (except any reserved or non-reserved seat on “NOZOMI”and”MIZUHO”trains)limited express trains, express trains, and rapid or local trains. (With some exceptions) 
*JAPAN RAIL PASS holders can also use the Tokyo monorail.
*Aoimori Railway services between Aomori and Hachinohe
(but only for direct travel between these two stations on local or rapid services. Travel is not covered if you disembark at any other station on the Aoimori Railway line.)

Buses: Local lines of JR bus companies*1 (excluding some local lines) (Pass validity for particular routes is subject to change.)
*1 JR Hokkaido Bus, JR Bus Tohoku, JR Bus Kanto, JR Tokai Bus, West Japan JR Bus, Chugoku JR Bus, JR Kyushu Bus
*The PASS is not valid for travel on express bus routes operated by JR bus companies.

Ferry: Only the JR Miyajima ferry is covered. (kami naik ferry ni..guna sehabis baik la JR..hihi)

Important notes:
The JAPAN RAIL PASS is not valid for any seats, reserved or non-reserved, on “NOZOMI” and “MIZUHO” trains on the Tokaido, Sanyo and Kyushu Shinkansen lines. (The pass holders must take “HIKARI,” “SAKURA,” “KODAMA,” or “TSUBAME” trains.)- semua yang dibenarkan ni kami naik hikari,sakura,kodama..kecuali tsubame..ermm 2 kali je wat reserved seat.Lenlain beratur awal di line first .Majoriti orang sini tak potong q.



Sekali kelabu da JR Rail Pass
J HORIZONS TRAVEL (M) sdn bhd
Headquarters N,E,W,K Lot L4-C,Level 4,The Weld ,No 76,Jalan Raja ChulanKuala Lumpur
No Tel : 03-21610922

Ciku aktifkan di Travel service Center , Nagano station untuk 7 hari.


StationOfficeService Hours
Mon- FriSat, Sun & Hols


NaganoTravel Service Center10:00-19:0010:00-17:30


Di dalam Travel Service Center Nagano
 


Senget lak..hihi.2 pass berjaya diperolehi setelah menunggu agak lama.
Bahagian II


Sape nak ski beginner je area ciku duk ni bukan hakuba goryu resort atas tu ye.


Dari Haneda airport ke shinjuku by train kemudian ke hakuba Goryu station by bus without JR Pass (sebab belum aktifkan) . Aktifkan di nagano station selepas turun dari Hakuba Goryu untuk naik JR shinkansen Asama ke ueno station tokyo

Booking bus by emel di website..nanti dia akan emelkan kepada kita cara nak ke keio bus shinjuku station tu.Tapi banyak je bleh naik bus lain atau cara lain.

http://www.hakubatourism.jp/gettinghere

Keio highway bus website


Naik keio bus di shinjuku station west -stairs no 7 berdepan ngan yodobashi camera building.

Dalam 8500 yen untuk 2 orang dan dalam 4 jam 40 minit (nak kena semak balik takut salah..hihi ..4jam atau 3 jam).Ada toilet dalam bus , 2 kali berhenti di hentian rehat dan tak terasa bus naik bukit..best.ciku jenis pening naik bus tapi bus ni alhamdulillah tak pening.

Ni masa nak amik tiket di shinjuku keio bus dekat je dgn shinjuku station


Hotel kitorang duk 2 hari kat sana dan itu mpv tuan rumah yang amik kami dari station hakuba Goryu tapi tak dapat le makan atas meja ice sebab takde dalam bajet untuk naik skylift cable tu untuk ke lagi puncak atas nu.Dan yang paling penting kami tak amik shared bathroom macam di first cabin haneda tu..hihi dan hotel ni tak crowded ngan orang.
Tempat makan..sebelah tu ada kitchen dia.kecik je tapi very comfort.
Ni bilik bilik..kami bilik paling hujung area air cold and hot tu.Takde gambar dalam bilik .Bilik kecil je ada 2 katil single ,TV dan Bilik air dan muat utk sorang solat di lantai .
Front Desk -masuk je lepas check in ..tuan rumah akan bagi kunci dan selipar bilik english style


Hall comel je berdepan ngan tempat makan minum tadi..Masa kami datang sini tak ramai yang ada selain kami .Dalam 6 org je nampak ada situ.
Hotel kami berdepan ngan K' house hakuba Alps tu..jalan kaki je. Untuk ke base center escal plaza berhadapan ngan salji untuk beginner kena seberang jalan depan sikit dalam 5 minit dari lorong masuk  K' house hakuba Alps tu.


Italian Olympic team pernah duk sini masa Olympic Ski di japan -1998 kot
Ni view belakang hotel ..banyak je hotel lain area sini
Ni pic nak balik nunggu highway bus ke nagano from hakuba goryu..poning naik bus ni..nasib baik 1 jam je.Station ni cantik.Ada sliding door dan buatan kayu.
Pemandangan cantik dalam bus ..belum sakura




Ni ada tulis next station is hakuba goryu from shinjuku...boleh standby turun.Bagasi letak dalam perut bus keio (color merah putih). Ada no seat gak.


Tu kat bawah ramai bebudak angkut peralatan ski mereka untuk main ski beginner area ciku post gambo gambo ni.(gambo atas tu tempat ciku nak seberang jalan pastu naik ke atas ni) 


Tu ciku menahan sejuk angin dari kejauhan.


Balik balik hotel..hihi..comei hotel ni..ni bukan hotel ciku duduk..eksen je..kecik je


Ski beginner .Yang warna biru tu tempat depa untuk naik skylift tu atau sebelah kanan seperti gambar di bawah untuk beginner termasuk ciku tapi ciku jenjalan je situ..banyak je kat situ untuk rental alat alat sume ni..walking distance dari hotel kami.Banyak je lagi hotel lain yang walking distance ke tempat ski ni.Boleh google map hotel yang berdekatan dan banding harga na.


Orang jepun yang ski..ciku tengok je..main golek golek  ice je..hihi. 
Escal plaza ada area sini .


Ni memang ada tampal kat station hakuba goryu..bayar adult 1500 yen di dalam bus.
Masa bus untuk ke mana mana tempat dari hakuba goryu.
Orite itu aje wat perkongsian ciku dan hubby di hakuba area .Dikatakan salji disana sehingga 5 bulan sekali.boleh je refer google untuk carian tentang hakuba weather dan locationnya.
Hotel pension chau chau amik dari sini.Banyak je hotel lain di bawah muslim friendly ni.

http://muslim-friendly-japan.com/members/


Ni tambahan ye dari wiki .sesaja nak tepek sebab Air asia ada buat tambang murah ke nagoya kan bebaru ni.


Hakuba is a ski resort town in the northern Japan Alps. As the surrounding valley has an annual snow fall of over 11.1 meters, it is the central hub for 10 ski resorts with more than 200 runs. The village was the main event venue for 1998 Olympic (Alpine, Ski Jump, Crosscountry).
Hakuba was once part of the route called the Salt Road used to bring salt and other marine products from the coast.

Hakuba is located west of Tokyo, and north of Nagoya. The Nagano region can be accessed easily from Tokyo via Shinkansen or bus. Likewise, it is accessible via bus and rail from Nagoya. It is most easily accessed via the airport at Matsumoto.


Kami berempat travel bersama dan tinggal di homestay pension chau chau untuk 2 hari 

18 comments:

Nori Roppongi said...

Ciku akak nak nak tanya berapa benda :
1. Gambaq mula2 tu Ciku dok kat Pension Chau Chau kan...lepas tu gambaq bawah yg hotel kecik comei tu kat mana pulak...hotel sama ker ?
2. Bab makan kat area Hakuba nih mcm mana...senang ke susah. Hotel ada microwave & kitchen tak ?
3. Ciku ada main ski tak ? Berapa rental all in.

CIKU said...

orite kak..memana ciku try jawab na.

1)Kami tido di pension chau chau..hotel yang agak kecik tu sebelah hotel kami.Depan hotel kami K's hakuba backpack.

2)Hotel pension chau chau style english cottage..cute design..2 tingkat..tingkat bawah ada hall ,kitchen,airpanas,sume ada..mintak je.Ciku memang amik hotel ni sebab ianya ada dalam listing muslim hakuba so kami amik dinner dan breakfast all in. Kalau lapo lagi kami masak kat maggie..hihi.ni url nya ye

http://muslim-friendly-japan.com/members/

3)Ciku tak main ski..rate tak pasti tapi memang banyak kat sana kedainya walking distance je..kami mai nbaling baling baling salji je ngan buat snow man..hihi.

Bajet kami cuma bus dari haneda -shinjuku pastu keio bus dari shinjuku -hakuba,hotel pension chau chau dan makan,pastu amik hway bus dari hakuba ke nagano(bus ni byk je tak book).pastu aktif JR di nagano untuk ke tokyo semula.
panjang lak..hihi

Muhammad Khairuddin Lim said...

Maklumat yg sangat berguna utk trip kami yg akan datang inshaallah..terima kasih ciku..

Salam kenal :D

CIKU said...

Muhammad Khairuddin Lim - Salam kenal juga.Semoga success dan seronok di sana.Kalau makan di atas meja ice di atas puncak tu ..tunjuk la pic ye..ciku tak berkesempatan ke atas..:)

Nori Roppongi said...

Salam...(mula2 tadi terlupa nak bagi salam main terjah jer hik)

Okay...tima kasih for your answers. Akak nak tanya lagi :
1. Psl link muslim-friendly tu kan...khabaq sket psl benda nih. Psl kat website dia tak banyak info. Kalau nak guna service depa nih mcm mana kaedahnya ?
* kita nak book & pay pakai CC ker
* service dorang nih cuma psl bab makan jer ker...mcm sight seeing pun masuk sekali ker
* Service dorang nih mcm jenis package spt 3 days 2 night mcm tu ker
* What's your opinion/rating service dorang nih

2. Rental ski tu mmg betol2 ada kat tempat ski resort tu ker ? Sebab kat internet kata kita kena pi cari kedai2 kat bawah dan kemudian kena angkut semua tu kat ski area

Tu jer dulu. Thanks. Area Hakuba nih kita nak pi lagi setahun pun semua hotel kebanyakannya dah fully booked. Akak dah target nak pi area Wadano atau Happo-One, Mmg holiday ni tujuan nak main ski.

Wassalam

CIKU said...

Wsalam kak Nori..
Ciku try jawb memana yang boleh yek.

1)Kami cuma buat reservation hotel . Memula klik http://muslim-friendly-japan.com/members/
pastu cari hotel pension chauchau di
http://www.chauchau.jp/english/reserve.html.

Dekat website ni ada tulis cara nak ke sana tapi kami naik bus keio dari shinjuku terus ke hakuba goryu station dan staff hotel tu akan ambil dari station hakuba goryu atau station kamishiro.Kena maklumkan di emel gak kalau nak minta depa amik.Kalau lewat ,bleh call hotel tu dari station hakuba goryu.

Pastu sampai hotel baru bayar cash dalam yen seperti di emel ..Print out emel tu sekali.

Bab makan - masa datang tu dia akan suruh kita listkan makanan apa yang kita nak.Macam ciku masa reservation mmg amik makan sekali.Lenlain makan sendiri nasi brahim dan maggie ..mintak air panas je.

Itu aje yang kami guna perkhidmatan hotel.Kami tak amik pakej cuma penginapan dan makan sahaja.(so just bayar hotel dan dinner 1 hari sahaja)

Kalau nak sightseeing jauh dari hotel means nak ke kampung kampung or tempat ninja dan lain lain kena bayar lain dan kami tak pasti tentang tu sebab tak amik dan masa tak banyak.Banyak je pamplet kat hotel ni dan boleh asking them thru emel di website tu.

Lenlain rental ski memang walking distance dari hotel kalau nak ski di area hakuba goryu .Kat situ dekat dgn Base center escal plaza ..beginner.. .Kalau nak main lagi tinggi di hakuba goryu ,kena naik skylift.

Kalau hakuba happo one tu maybe lain sebab tu area lain.Ciku tak pasti.kalau tengok map hakuba ..hakuba happo one tu lain area

Oo..best la kak..main ski..hihi.kena duk lama sket situ..maybe tu area atas lagi kot.

Nori Roppongi said...

Assalamualaikum Ciku,

Okay terima kasih banyak2 kerana menjawab soalan2 akak. Baru boleh paham sket2 hehehe

So all in all Ciku dok kat Pension Chau2 nih 1 night 2 days or 2 nights 3 days. Berapa kos accommodation selama dok di sini ?
Dlm link yg Ciku bagi dia bagitau utk weekdays JPY 4,800 with b/fast per night.
Dan satu lagi Ciku start buat booking kat Pension Chau2 nih bila ek ? Kalau nak book la nih tapi nak pi tahun depan mcm jauh lagi.

Tolong yer. Banyak pulak sesi soal jawab ahakk

CIKU said...

Salam kak nori,
Memana yang ciku boleh tolong camtu ajela..hihi.Kami booking penginapan tu by emel dalam sebulan awal je untuk 2 hari 1 malam.Hari pertama ,kami sampai dah petang so amik dinner je pastu hari kedua kami amik breakfast aje.

Selain hotel ni banyak je hotel dekat dekat2 sini..yang area kamishiro station or hakuba goryu station.Akak boleh search google ye.Harga 7100 yen for 1 room + dinner + breakfast .LEnlain kami jalanjalan sightseeing dan main salji baling baling aje.
Saya pernah dengar ada travel agent buat g hakuba from Malaysia..MBA..akak bleh survey ye..

Nori Roppongi said...

Salam Ciku,

Mesti Ciku dah boring bila tak daq orang lain yg memenuhkan comment blog Ciku nih hehehe
Anyway, setelah akak study dan selidik area yg Ciku bagitau sebelum nih akhirnya akak dah pun book utk dok kat Hakuba Goryu.
Akak tak guna Muslim Friendly Project sebab tarikh nak pi jauh lagi, sebaliknya akak pakai Booking.com.
Dan tempat penginapan yg akak book tu...jeng..jeng..jeng..yg Ciku kata kecik dan comei dlm gambaq sebelum nih. Nama tempat nih Guest House Wind Inn Hakuba.
Kelakaq pun ada. Bila akak surf dan tgk gambaq...ehh awat mcm aku penah nampak gambaq tempat nih..mmg konpem gambaq Ciku posing kat depan anak tangga..nih lah tempat dia.
Akak guna booking.com sebab boleh kansel dan tak payah buat upfront payment. Kalau nak tukaq lain pun senang. Sat lagi kalau tunggu 1-2 bulan sebelum tarikh nak pi abis semua pulak melepas. Sebab time tu peak period in winter.
Akak akan dok di sini utk 4 days 3 nights..hmm tak tau nak cakaplah kalau dah lama cam nih tak reti lagi main ski.
Lepas tu nak pi tempat lain, dan semuanya area yg penuh salji. Cuma ari pertama dan balik jer akak akan berada di Tokyo.
Selagi lagi terima kasih banyak2 pada Ciku. May God bless you.

Wassalam.

Naramas Aman said...

Info yang amat berguna. Nanti bolehlah saya rujuk entry ini kalau nak ke sana :)

CIKU said...

Okeh kak nori..selamat bercuticuti di hakuba..letak gambo bbyk nnt ye..:)

Kak naramas,ciku nya blog tak tulis detail travelpun..apa yang teringat je catat..hihi:)

Jari Manis said...

Tengok salji kiri kanan jalan pun dah terasa sejuknya..eee...kalau HM kena Winter Season...nak terjah sini lah

CIKU said...

JM-aah kalau g winter season lagi best..:)

Farikica said...

Ciku, kalau awal december dah ada salji2 ke kat Hakuba ni? Mahal x ciku sewa2 hotel tu?

CIKU said...

sewa hotel2 tu boleh tengok di web yang dah di share tu ye.hihi.rasa dalam JPY3800 sorang stay only.Boleh pilih macam macam resort kat situ ikut keselesaan dan kemampuan.

http://muslim-friendly-japan.com/members/

From December to March (and beyond), much of Japan is covered in snow.

http://www.snowjapan.com/japan-ski-general-information/japan-information

Farikica said...

Mahal la ciku... x mampu den... darab 4..huhuhu... transport 4k yen kan? Ank2 ni ha... berangan nk main salji.. kite p early december...

Hyde Nisa said...

Sy pegi Goryu ni jgk bulan 2 lepas! Best plak baca org lain pya pengalaman~

☢ http://hyde.ninja ☢

CIKU said...

ok nisa nnt kak ciku g terjah blog nisa..hihi..goryu best kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.