Ittenary 10 hari to japan

Salam,

Sebelum tengok ittenary dan sinopsis japan ala kadar tu boleh le terjah bawah ni url post entry ciku gambo gambo misi sakura dan tulips dan main salji di hakuba Goryu - date of journey 23/3 -2/4/2014.

Ciku tak masukkan Mount Fuji dalam ittenary sb ciku cuma tengok dari kejauhan atas shinkansen.huhu. Easy way to view Mount Fuji is from the train on a trip between Tokyo and Osaka. If you take the shinkansen from Tokyo in direction of Shin Osaka, the best view of the mountain can be enjoyed from around Shin-Fuji Station on the right hand side of the train, about 40-45 minutes into the journey.Ciku lebih kepada tengok bunga bunga..hihi . Okeh continue pasal misi sakura ciku and hubby dan 2 orang member travel.


japan-rail-pass-dan-hakuba-goryu

misi-sakura-japan

tulips-di-japan-huis-ten-bosch

Japan 10 days


Trip di Hakuba Alps,japan bersama tuan rumah (2 hari )
Tak dapat g Holland..g Jepun ajela.hihi..cantik ssgt
Alhamdulillah akhirnya selamat sudah trip backpack mengejar sakura ini.Kami seramai 4 orang dalam masa 10 hari. Syukur alhamdulillah. Ciku dapat tengok first sakura di fukuoka dan patah balik ke osaka. Sori banyak salah ejaan.

Yang color Hijau tu yang lokasi kami sempat terjah.Alhamdulillah.


Tarikh
Lokasi
Catatan
Hotel
23/3 -24/3
Tokyo(malam)
Tokyo haneda

Free shuttle bus from Tokyo International airport-last bus 11.30 malam.
-Sampai je tgh malam..makan maggie and roti gardenia serunding and biskut cicah milo..lapo gile rasa.
First Cabin ladies  at Terminal 1.


Bilik asing untuk 4 orang.Kecil dan cozy room tapi sangat best.

24/3-25/3
Hakuba Alps (2hari)
Pagi pagi dah gerak dari Hotel First cabin after sarapan sendiri je.Ada pantry situ .Milo dan roti or biskut ..cicah je.
Hakuba by keio bus at shinjuku station west -stairs no 7


Stop at hakuba Goryu (5 minit walk to kamishiro station) then pick up by hotel staff .

Main salji and tengok orang ski..hihi.

Time nak balik ke Tokyo baru aktifkan JR Pass di nagano station .

By  JR shinkansen Asama  dari nagano station - ueno station (reserved seat)
Kami ke sini 4 orang.

Pension chau chau at hakuba Goryu (listing hotel in muslim Village )
http://muslim-friendly-japan.com/members/

25/3
Tokyo
Jalan jalan area Ikebukuro 
Makan di Malaychan ikebukuro area hotel (dinner)
Kami ke sini 4 orang.

Bermalam di Sakura Hotel Ikebukuro
26/3
Odawara
Odawara Castle- ada sikit je sakura.

Shopping street

By Tokaido Shinkansen 
Kami ke sini 4 orang.
26/3
Kamakura
kamakura shrine

Danzakura street - plan nak tengok sakura kat street ni tapi belum ada.
Kami ke sini 4 orang.
27/3
Tokyo
BY JR yamanote line


Ikebukuro area

Shinjuku area

Tokyo Disneyland - ada sakura gak tapi sikit je.

Kedai Tomato dan Jeans Edwin di Nippori Textile Town
Berpecah . Ciku jalan berdua  je sebab membe lagi 2 orang tu tak pegi disneyland dan Nippori cotton textile .Depa ke arah lain area tokyo
27/3
Yokohama
Yokohama
Sakuraghico Park

Meet at friends japanese house.Dinner.
Bertemu semula di Yokohama station - 4 orang.
28/3
Tokyo
BY JR yamanote line

Akhihabara  Electronic Town
(makan di kedai kebab turki)

Daiso Harajuku

Takeshita street Harajuku -ramai orang pelik

Omotesando,Shibuya-bangunan yang unik

Berpecah.Ciku jalan berdua je sebab lagi 2 orang ke arah lain di tokyo.
28/3
Shin Osaka
By JR hikari shinkansen to shin osaka from shinagawa station tokyo.


Stop at (shin yokohama, Odawara, nagoya, Gifu-maihama, kyoto, shin osaka) -mode pengsan

Pasar pagi macam pasar lambak sabtu jual pelbagai barang barang murah di area station Egi Higashi shin osaka..tapi ciku tak beli..ada macam-macam pinggan mangkuk, topi, baju coat, buku..ntah apa lagi.
Kami ke sini 4 orang.

Bermalam di Toyoko inn Egi higashi shin osaka.

East gate walk in 8 minit to hotel
29/3
Shin Kyoto
-Pagi pagi dah gerak dari shin Osaka ke kyoto.
By JR Hikari shinkansen (shin osaka -shin kyoto) -15 minit

-Bekfas nasi brahim pek nasi goreng kampung dan nasi goreng ayam


JR saga -Arasiyama

Sagano Romantic train sight seeing Tram

Bamboo Groove

Tetsakugo Bridge

Imperial palace

National Garden Park

Kyoto Muslim (KAM)

Rose cafe muslim sebelah kyoto muslim (lunch)
-balik dari sini naik bus untuk ke station kyoto

Kyoto Tower
Best kami pegi 4 orang cover semua tempat dalam plan.Mode pengsan.
30/3
Shin Kobe
By Shinkansen Hikari

Cancel hujan lebat ada hikmah.

Patut plan nak ke kobe port yang cantik tu.


Cancel hujan terlalu lebat untuk berjalan jalan so tukar plan ke 2 - Hiroshima
Hiroshima
(Observed sakura)
By shinkansen sakura
Miyajima island

JR Miyamaguchi station (stop no 1)
O-tori Gate (shrine color oren)

Momijidani deer park

Itsukushima Shrine
Dapat tengok sakura yang cantik di sini
Hakata ,Fukuoka
(Observed sakura)
JR hakata -meinohama
Stop Ohorikoen


Ohori park -hanami sakura here

Fukuoka Castle


Maizuru Park
Dapat tengok sakura yang cantik di sini

Bermalam di sasebo sebab dekat sikit esok plan ke huis Ten Bosch.(25 minit)

Kalau dari shin osaka jauh sgt.

Toyoko inn Sasebo
(1 min from sasebo station)
31/3
Sasebo kyushu island area
(Tulips season )
Jenjalan di Friesta Sasebo time malam

1) Huis Ten Bosh (Tulips season)
-kena buat entry HTB sahaja ni.

By JR Midori limited Express  to arita station
Change to imari station
Taxi from imari station to higashiyama shiro .Bergegas.

2)Noritake Factory outlet (Porcelain art japan) -imari station at  higashiyama shiro (kedai tutup kul 5 petang..huhu.ada setengah jam je).

Settle kami balik bergegas kejar train untuk ke hakata dan balik ke shin osaka semula. Malam di atas train je.

Kena gerak awal tempat ni luas dan best dan agak mahal.
1/4
Osaka
(Observed sakura)

Pagi pagi keluar jenjalan osaka.
Osaka Castle
-hanami sakura 

Sakuranomiya park
-hanami sakura

Shin osaka ke kansai airport (direct -50 minit)
Balik pukul 4.40 from  airport kansai to malaysia

Abis..alhamdulillah

Dapat tengok sakura yang cantik di sini

Patah balik ke Toyoko inn shin osaka

JR Pass dah abis

Kebanyakannya style travel ciku gerak awal pagi dan balik malam.hihi.

Antara gambar di japan selain hakuba dan huis ten bosch
Direction Danzakura street , Kamakura
Dalam Kotak hitam tu lokasi yang kami terjah ye untuk 10 hari (hakuba -Huis Ten Bosh area kyushu dan noritake factory area imari)

JR timetable dan guide

JR pass (beli siap siap dari malaysia) :
rm950 (7 days - on 25/3/2014 -31/3/2014) untuk seluruh japan dan semua transport kecuali shinkansen nozomi dan mizuho dan certain bus tak boleh naik..train sume ok.

Ticket AA Promo Malaysia ke tokyo dan balik dari osaka.

Simple bajet ground (per pax) sebelum 1 April 2014 sebab selepas tu dah naik tak pasti kenapa.

Entrance park
1)Tokyo Disneyland (6200 yen)  
2)Huis tenm bosh(3200yen) 
lebih kurang rm300.

Hotel : 
5 hotel anggaran total 10 hari = rm1500
semua order direct website hotel tersebut..boleh je google.

First cabin Haneda(room sorang)
Pension Chau chau Hakuba -macam homestay duk ngan famili owner(room couple)
Sakura ikebukuro Tokyo(room couple)
Toyoko inn shin Osaka(room couple)
Toyoko inn sasebo nagasaki(room couple)

Tambang ke hakuba Alps (salji) dari shinjuku :
rm135 (keio bus direct to hakuba dari shinjuku station (depan yodobashi camera building) rm48 (train dan highway bus untuk balik dari hakuba ke nagano )
= All in RM183 (kami belum aktifkan lagi masa ke hakuba our JR Pass.)

Tambang ke kansai airport dan Osaka Castle sebab JR pass dah abis last day lebih kurang = rm70 .
Lunch di Airport Kansai.


Souvenier dan hakmilik ciku: 
rm300 - ni duit beli cotton kat kedai tomato, nippori tokyo (4 pasang ada yang 580 yen semeter(1 pasang),380 yen semeter(2 pasang) dan 100 yen semeter(1 pasang) dan souvenior (majoriti beli di daiso takeshita street dan Odawara) dan mainan anak anak train dan railway set.yahoo..murah dan berbaloi.

Bekalan makanan : 10 bungkus nasi goreng kampung dan nasi goreng ayam cap brahim, roti gardenia bungkus, Maggie cup 4 dan sambal terubuk kering,milo 3 in 1,biskut.

Itu Anggaran aje tengok memasing nya minat nak ke mana di jepun tu..Orite settle la lebih kurang. Ciku rasa kalau hanya nak pusing Tokyo sahaja tak perlu beli JR pass seluruh japan ni..beli JR pass yang tertentu je.Tak pasti..hihi.

Orite sampai Malaysia dalam kul 11 malam..sampai rumah dalam pukul 12 malam dan bangun pagi esok untuk g koje opis..8.30 pagi hoho..alhamdulillah diberikan kekuatan fizikal dan minda.InsyaAllah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.