Sinopsis - Japan 10 days

Salam, 

Sinopsis percutian di Jepun 10 hari untuk 4 orang (musim spring dan Winter).Ni sinopsis masa travel terakhir bulan April 2014.Selepas balik jepun , lagi 3 orang member selain ciku tu baru balik travel tour to Spain almost 3 weeks bebaru ni sept 2014.Start from France to Spain.Ciku tak ikut trip ni.



Trip dari Malaysia - Overnight at Tokyo haneda Airport - Nagano hakuba goryu (snow winter) - Tokyo (ikebukuro,shinjuku,shibuya,nippori textile,akhiabara electronic town,takeshita street,daiso,disneyland) -Yokohama-Odawara - Kamakura - Osaka - Kyoto - kobe(cancel hujan lebat)- hiroshima (spring sakura) - Hakata Fukuoka (spring sakura) -Sasebo (HTB -tulips festival) - nagasaki Noritake factori Art porcelain ) - Osaka (spring sakura) - Malaysia


Tokyo
First cabin ladies hotel ( Penginapan )

23/3/2014 – Flight dari malaysia  2.40 petang tiba 10.05 malam (awal 25 minit)..

Sakit gigi tak henggat..huhu..nasib baik bawak ubat penahan sakit..hurix ..sori gigi masih sakit.
Di airport Tokyo International airport Haneda ,Q sgt panjang tapi cepat je jalan..kena touch 2 jari dan amik gambo muka ni.

Bagasi kutip kat baggage A..senang je landmark sume..5S jepun kan..alhamdulillah settle.

Last free shuttle bus ke first cabin ladies hotel ( Penginapan )di terminal 1 adalah pukul 11.30 ikut kepada information centre airport le..hihi..check in sebelum pukul 12 so ok lagi ..check in di first cabin ladies..cantik kemas, kecik dan simple.Muat letak satu beg sandang aje ..yang lenlain bag letak di area lobby hotel dan tagging.Lapo makan roti gardenia coklat tu area pantry cabin dan member makan Maggie cup..air mintak ngan first cabin free..hot water aje..hihi..bancuh milo. Solat dan tido..ciku tido lena je.hihi..bilik air first class tapi ada sesuatu yang membuatkan ciku tergumam jap bangun esok pagi ke share public bathroom ..haha.

Ni url untuk first cabin haneda website.Booking onlinehttp://www.first-cabin.jp.e.jr.hp.transer.com/locationlist/haneda-terminal1.html

24/3/2014

Nagano,Hakuba
Homestay pension Chau chau(Penginapan)

Solat pukul 4.20 pagi..plan berkumpul di lobby pukul 7 pagi untuk gerak ke Shinjuku station.

Dari First cabin ladies haneda –shinagawa(keikyu line) –xingat berapa hengget (belum aktif JR PASS)
Sampai  shinagawa -Shinjuku station (yamanote line) -190 yen

Shinjuku west berdepan ngan yodobashi camera building stairs no 7 untuk amik tiket ke hakuba by keio bus (17000 untuk 4 orang) bus ni berhenti 2 kali di rnr dan ada toilet di dlm bus.Dan best tak pening dan tak rasa naik bukit ..tetiba je dah sampai hakuba goryu dalam 4jam 40 minit.Alhamdulillah.

Kami book dari website http://highway-buses.jp/hakuba/

Sampai hakuba Goryu -5 minit walk to kamishiro station pastu staff hotel pension chau chau datang pick up.
Homestay pension Chau chau ( 1 night dinner – 6 petang  and breakfast  - 7 pagi )

Ni website hotel pension chau chau hakuba . Bila kita book by emel thru website ,dia akan guide camana nak ke hakuba gak.tqtq


Sampai hotel ..mcm homestay Cameron tu..comel je dan duduk ngan family situ..dia ada 1 anak perempuan baru habis sekolah menengah ..asyik tido je tak keluar bilik..kata mak dia la..hihi..lepas check in ,kami berdua terus g tengok salji kat atas hakuba goryu tu (yang member dua orang lagi dah pengsan..hihi).

Jalan kaki je dekat bonar.Hotel ni berdepan ngan K's hakuba backpackers hotel..sampai atas tu dalam 20minit kot..amik amik gambo..main baling baling salji sket..haha..ada banyak ski for rental..ciku tak tanya berapa hengget sebab tak main ski..amik gambo ajela dan bukan dalam bajet kami nak main ski situ.Ada cabel car untuk naik ke puncak dan kat atas tu boleh berkelah atas meja ais..cam menarikkan tapi bukan dalam bajet kami gak..hah so kami berkelah Maggie ,biskut cicah milo dan nasi goreng kampung cap brahim atas meja kayu je di tepi tepi salji tu.ok la kan.hihi.

Lebih kurang pukul 5 petang tu kami turun dan siap untuk dinner .Best dinner nya sume sedap ..the best is pizza so bila dah abis makan tu.tuan rumah tanya le ..mana menu yang kitorang rasa the best,..so kami serentak ckp pizza udang tu..hihi.then dia sengih sengih bawak lagi satu pizza udang tu..hoho..makan lagi..kira memang kenyang benarla.tq tq.

Plan nak balik bilik tido kekenyangan tapi ternampak kat hall dia ada gitar so main lagu sikit do re mi dan kami sembang sembang ngan tuan rumah then balik bilik tido .ada heater okla kalau dak beku le teman.hihi.

25/3/2014

Masih di hakuba,pepagi lagi lepas breakfast lebih kepada salad salad dan pizza udang tu dan juga potato steam with butter..sedap ..kami terus jalan kaki lagi kat tempat salji bersama ngan member member 4 orang sume .amik gambo dan jalan kaki lagi sekitar situ ..ada lak snowman besar..comel je.Kaminya snow man tak jadi jadi. Ciku tak reti buat snowman tu..abis senget senget jek..haha.

11 pagi kami check out hotel dan tuan rumah tu hantar kami ke hakuba goryu bus station (free).Tunggu bus nak ke nagano station naik highway bus 1500 yen dalam 1 jam (tak bookingpun sebab memang ada je bus ni) ..macam nak muntah naik bus ni..huhu..nasib baik 1 jam je.

Kami aktifkan JR Pass di Nagano Central..lama gak kena Q ..sementara tu kami solat tepitepi situ.Settle  je terus naik JR shinkansen asama dari nagano station ke ueno station (reserved seat) –cover by JR pass

Dari ueno station amik yamanote line ke ikebukuro station ,amik ikebukuro central gate 1..check in 4 petang.

Sampai hotel sakura ikebukuro –(berpandukan map hotel emel kan sebelum ni) ..ok aje.Letak barang dan terus g cari restoran malaychan area situ( restoran makanan melayu dan ada program khas belajar masakan melayu –bagus kan..hihi)..tanya hotel je depa bagi panduarah.tq tq..kami order nasi goreng kampong , ikan bakar dan sambal udang petai (petainya terlajak dari udang ..adoi)..tepi restoran ni ada park penuh ngan pokok sakura tapi masa kami sampai tu belum ada sakura pun.

Jumpa orang Malaysia dalam tu ..tegur menegur le tukar tukar nombor tepon.pastu ciku dan hubby g daiso ikebukuro area walking distance je dari restoran malaychan ke sakura hotel..tapi daiso nya tak berapa nak best so kami tengok tengok aje.Tak sabo nak g daiso di harajuku nanti ,,haha.Daiso tu untuk pengetahuan ala ala kedai 2.00 la kat Malaysia ni..sana depa panggil daiso 100 yen.

Balik rumah tengok citer penyiasatan ala ala citer kegemaran ciku tu..citer cartoon conan..hihi then tido.

 26/3/2014

Hotel Sakura Ikebukuro (penginapan)

Odawara Castle
JR Tokaido line (40 minit) from central Tokyo dan dalam 10 minit walk dari exit gate odawara station to odawara castle.Entrance castle 400 yen.

Odawara ..cantik tapi sakura belum keluar lagi time ni..ada le dalam 3 pokok je ada sakura..huhu.

Pergi odawara castle dan Ciku beli FM (200 yen satu) .






Kemudian ke  kamakura station  untuk ke danzakura street (kalau ada sakura..street ni memang cantik) kamakura dan shopping district di kamakura di area Souvenir alley dan Hachimangu  Shrine.

Berdepan je ngan danzakura street dan  temple tu.Murah murah je ..ciku beli 20 chopstick satu 50 yen..dan dia bagi lagi 2 chopstick free sebab dia kata ciku beautiful..haha..ayat perasan..hihi.sori member member ..itu aje souvenior yang boleh beli banyak dan murah..haha..ada tulis made in japan so okla kan.

27/3/2014

Hotel Sakura Ikebukuro (penginapan)

Tokyo Disneyland ..tempat ni bukan feberet ciku tapi TL nak sangat pegi sebab dia kecik kecik dulu tak penah sampai..haha..apadaa..ciku pun takpenah gak.so ikut ajela..entrance 6200 yen sorang.

Hari ni berpecah , 2 orang member lagi pegi yokohama jumpa kawan jepun depa.Kami akan jumpa depa gak tapi malam di yokohama station gak untuk dinner dan chat.

Kami makan roti gardenia coklat kat sana..boleh je bawak masuk dalam..sorok sorok je sikit dalam beg.Masa kat gate entrance tu kita bukak siap siap beg sandang tu untuk depa cek dan senyum..teurs dia kejap je cek dan kata ok..padahal ada bawak air mineral dan roti gardenia dalam tu.hihi.tq tq.

Dari Ikebukuro station –Tokyo station (JR yamanote line)
Tukar JR mushashino line –Maihama disney

Hujan lak sampai kat Disneyland ni..kami tengok majority depa ni jalan laju dan siap lari lari nak kejar masuk Disney ke apa ntah..so ciku pun lari cam best je..haha.Ada banyak je kaunter nak beli tiket walaupun beratur panjang tapi cepat so takde le lama sangat menunggu dalam 25 minit kot.kami di Disneyland dari pukul 9 sampai pukul 12 je tu pun abis dah pusing sume Disneyland ni..jenuh dah aih..amik gambo..nak main majority game nya 200++minit.. takdo la ciku nak nunggu game lama gitu.





Abis di Disneyland ,kami ke nippori station untuk ke Nippori textile town..map kedai kedai situ ciku dan print dan dah mark mana nak pegi je sebab kedai banyak sangat so ciku nak ke area tomato fabric aje ada banyak kedai kain tomato dan kedai jeans Edwin kat situ. Jalan dalam 5 kedai je ..dan 4 kain cotton dirembat (580 yen,105 yen –bkn cotton ,380 yen semeter dan bidangnya macam kecik je so kena beli lebih meter ) dan kain wat baju melayu (108 yen semeter) . total membeli belah paling banyak kot kat sini..haha.

Refer website ini.

Pukul 4 kami terus ke station Yokohama dalam 50 minit naik keihin line –solat dan tunggu 2 orang member lagi dan member jepun dia ,nama ishikawa tua dah dlm 72 tahun tapi sangat kuat naik tangga turun tangga..wah bagus bagus.

Kami terus naik bus lak ke kampong dia..ni sume kawan dia bayar..ciku tak pasti rumah dia area kanazawa dan dia ada ladang apricot  tapi agak terpencil dan kemas.dia ajak makan di restoran  jepun.makan tempura udang dan ubi pumpkin ..sedap..kami hadiahkan dia kain pelikat yang kami beli di Sarawak hari tu dan sutera ala ala baju kelawar kat wife dia..hihi..seronok je depa..dia tanay cara nak pakai kain pelikat dan sutera tu..wat sikit demo pastu golak golak..kami bgtau dia jangan pakai kain pelikat ke pasaraya lak..haha.

Dia hantar kami naik train dari shinagawa dan kami naik sendiri ke yamanote line ikebukuro balik hotel dan dalam pukul 10.30 malam sampai hotel tu ..tido le apalagi.ciku lapo sebab tak berapa nak kenyang tadi..haha..so makan le nasi goring ayam cap brahim tu..ada 10 peket kami bawak sume plus 4 maggie cup dan roti gardenia dan sambal ikan terubuk Sarawak .

28/3/2014
Hotel Sakura Ikebukuro (penginapan)
Osaka
Toyoko inn shin Osaka (penginapan)

Pepagi lagi dah check out dan letak bagasi di tempat simpanan bagasi ..free boleh simpan 1 week dan insyaAllah safety..kami terus ke akhiahabara  selepas breakfast hotel sakura kopi dan roti bakar.Kami menuju ke akhiahabara –open kul 10 pagi tapi kami datang awal .cari kedai kebab untuk lunch nanti dan kedai sidiq (tutup sebab renovate) dan kedai casio jam murah tu.Plan macam nak cari iron steam berdiri tu..haha.tapi takdo pun.ciku tak beli apa apa pun kecuali jam tangan 1000 yen.

JR Ikebukuro Station –Akhiahabara station –JR Harajuku station –JR Ikebukuro

Kami ke harajuku station dan omotesando ,shibuya selepas tu ..ramai betul orang seramai ramai nya orang dan macam macam jenis orang dan kedai ..hoho..kami jalan kaki je ke takeshita street dan daiso 5 tingkat tu..hihi best giler 2 bakul beli barang.total dalam rm110..haha ..termasuk train dan railway ,Origami ,lego block kayu untuk anak anak ciku…sume 100 yen satu aje.ciku beli sarung tisu ,chopstick,tempat letak surat ..haha macam macam la sume saiz kecik dan leper.

Settle harajuku dan shibuya ,kami ke hotel ikebukuro dalam 4.30 petang untuk amik sume beg dan ke shinagawa station untuk tukar naik JR shinkansen hikari pukul 5.40 -8.05 ke shin Osaka (2 jam 25 minit).Tido dalam train.

Stop at shin yokohama, odawara , Nagoya, gifu maihama,maibara,Kyoto,shin Osaka..huhu..sampai je shin Osaka station kami amik east gate dan walk in dalam 8 minit to toyoko inn hotel.Dinner nasi goreng brahim lagi dan paling best ada machine coffee free kat café hotel (Americano coffee,capucino,espressor dan apa ntah lagi coffee).

29/3/2014

Osaka
Toyoko inn shin Osaka (penginapan)

Selepas breakfast roti bakar dan buah epal dan coffee free tu ,kami gerak kepasar sabtu area shin Osaka station..murah murah dan berlambak gile barang dijual.kami tak beli pun..tengok aje..hajat macam nak beli je tapi berat lak nnati..haha
So kami naik JR hikari shinkansen (cara hanya tunjuk pass JR je kat kaunter –jangan touch lak) dari shin Osaka ke Kyoto dalam 15 minit.

Terus ke JR saga arashiyama tempat yang paling ciku nak terjah sebab nak tgk bamboo groove tu..sampai je terus q untuk beli tiket entrance sagano romantic train sight seeing tram..kat sini ada sikit sikit je sakura..train ni classic dan sangat menarik view especially untuk sakura dan autumn.Tengah duk rest tengok tengok pemandangan atas train ni..tetiba datangla sorang mamat jepun wat terkejut orang ..pakai topeng monyet..hoho..pastu amik gambo ngan kami.ada budak nangis tengok dia..takut kot.

Pastu kami turun jalan kaki ke bamboo groove yang menarik dan tertarik tu..amik line port tengah tengah bamboo tu..memang cantik..subhanallah..kami melalui tenryuji temple tapi tak masuk..ada macam park nampak dari luar ..cantik, pastu kami teruskan jalan kaki ni ke togetsukyo bridge sebab nak tengok sakura tepi takdo.

Settle sume kami ke Kyoto muslim association dekat ngan imperial palace marutamachi  street..agak sesat gak nak ke sini ..banyak tul jalan kaki tapi dalam garden Kyoto imperial park..cantik..nice view..huhu sebab map lupa save..adui..so banyak tanya tanya orang je..at last Alhamdulillah sampai..kami dah jalan kaki melebihi jambatan area Kyoto University..huhu.So terus solat dan masuk kedai muslim tu ..beli Maggie dan biskut oat..pastu makan di rose café sebelah kyoto muslim association..makan apa!!..nasi lor..lapo dah nak makan nasi time ni.ciku memang bawak sambal tumis terubuk kering ni ..hihi wat penyelera makan. 

Balik naik bus je depan area rose café ni ke Kyoto station.jem pening dalam bus ni..huhu..sampai Kyoto station..hari dah gelap so kami bergambar gak kat Kyoto tower tu..dan terus naik JR hikari shinkansen ke shin Osaka(15 minit). Dalam 7.30 sampai shin Osaka..stop lak lagi kat terminal tu tengok product MAC ..hihi..saje je tengok tengok.Sampai hotel shin Osaka tu terus makan bekalan lagi dan tido..oo..ciku basuh kain gak ..ada mesin laundry guna coin  kat lobby dan keringkan terus.yes tq tq.

30/3/2014
Hunt for hanami sakura and tulipsToyoko inn sasebo hotel (penginapan)

Lepas bekfas cam biasa roti  or nasi goreng brahim dan coffee ,kami teruskan perjalanan dan misi mengejar sakura dan tulips.Letak bag di hotel shin Osaka dan ianya free ..kami hanya bawak bag untuk satu hari sahaja ke Hiroshima ,hakata fukuoka dan sasebo Nagasaki .Naik shinkansen hikari ke hakata untuk stop di shin kobe..turun shin kobe plan nak g tengok kobe port tapi agak sedih sikit sebab hujan terlalu lebat dan kami tengok dari station shin kobe je la kobe..huhu.Mungkin ada sebab musabab Allah tak bagi jejak Kobe time tu so kami teruskan perjalanan tukar tiket JR sakura shinkansen ke kaguma chuo.Stop Hiroshima station untuk naik JR Miyajimguchi station (stop no 1) ke miyajima island by ferry (dalam 10 minit kot).

Ferry stop je kami dah nampak sakura merata rata ..hoho..alhamdulillah.. kami terus nampak banyak deer  meratarata dan jinak..hihi..Momiji-dani Park, or Maple Leaf Park.ciku amik gambo le pegang pegang si deer tu..ye ke..haha..takde maknanya..ciku kan penakut ..so duk tepi tepi je..pastu kami terus jalan kaki tengok Otori gate(Shinto kebanyakannya berwarna oren hitam) pastu ke park sakura walking street je pastu nampak tahoto pagoda dan itsukushima shrine(kami lalu je tak masuk sebab kejar masa time ni).

Ada miyajima Aquarium tapi ciku tak masuk sebab jauh jalan ke belakang lagi.settle tu kami bergegas ke ferry terminal dalam kul 12.30 ..silap bajet terlepas lak train nak ke hakata pukul 2.27..kami sampai kat area train tu 2.30..adui takpe takpe..kami rest kat hakata so kami keluar hakata station dan nampak landscape tulips.wah cantik pastu terus nak ke ohori park,hakata untuk tengok sakura.

JR hakata –meinohama naik kuko line stop ohorikoen station dalam 10 minit je.

Wah kat sini memang ada hanami sakura..berkelah dibawah pokok sakura.ramai gile orang berhanami..best best..kami apa lagi snap le gambo gambo sakura merata rata tu..alhamdulillah.Kami ke area Ohori park ,Maizuru Park dan fukuoka castle..tengok jam dan kami patah balik semula ke hakata station amik kuko line ke airport fukuoka , JR hakata stop station dan kemudian untuk ke sasebo line naik JR limited express midori  turun sasebo dalam 2 jam.

Check in toyoko inn sasebo,nagasaki dalam 1 minit dari gate station sasebo..dekat bonar..keluar je station terus nampak toyoko inn sasebo hotel (penginapan).Sampai dah malam dalam pukul 8.30..lepas check in je ciku dan hubby jalan lagi ke friesta sasebo sesaja nengok sekitar dan rasa view sejuk tu..hihi..member 2 orang lagi pengsan..lepas jalan jalan kaki tu , kami makan Maggie dan biskut cicah milo.

31/3/2014

Hunt for tulipsDuring the Special Week (Mar. 21-Apr. 6), all the tulips in each area will blossom together!


Huis tenm Bosh ,nagasaki ..3200 yen sorang..kami naik dari  JR sasebo ke huis ten bosh (25 minit) ..pepagi dah gerak nak jadi orang pertama q..haha..memang cantik view mcm kat Holland..ciku sorang je tak penah pegi Holland antara kami berempat ni so agak jakun la nengok tulips ,windmills,flower palace dan lain lain yang macam English view tu..memang cantik.Solat di huis ten bosh aje.

Kami naik canal dah macam kat venice lak..haha..perasan..

Settle sume kami bergegas nak ke imari station untuk survey noritake (product pinggan mangkuk).dari Huis tenm bosh –arita station pastu tukar dari arita station – imari station (4.15 sampai) 490 yen

Amik taxi dari imari station ke noritake factory outlet ,majaoriti china bone kena hati hati..dalam 4.30 sampai ..masa tutup 5.00..huhu ..ada 30 minit je.cari dan tengok apa apa yang patut pastu mintak staff noritake call taxi hantar ke arita station.

Dari arita station –hakata station (JR midori limited express)- (6.12 -7.35)
Hakata station – shin Osaka by JR sakura shinkansen tengok jadual shinkansen.Sampai hotel makan nasi goreng brahim lagi .Tido tersangat penat..huhu.

1/4/2014

Toyoko inn Shin osaka(penginapan)

Hari nak balik Malaysia dah so free and easy..JR pass dah abis so kena bayo le takleh le nak kesana kemasi naik JR shinkansen lagi..haha.Flight pukul 2.40 petang so ciku and hubby decide untuk ke Osaka castle dan sakuranomiya park..observed sakura kan..hihi..

JR shin Osaka –JR Osaka loop line (stop osakajoen ) untuk ke Osaka castle..cantik banyak sakura ..pastu macam nak ke nishimumaru park tapi cam nak ke sakuranomiya park dan entrance is free..haha.kami walking distance je ke sakuranomiya park dari Osaka castle..ramai je yang jalan kaki..cantik sakura along the river dan pelbagai color..subhanallah memang cantik tak hengat.alhamudlillah.settle tu kami cari sakuranomiya station untuk ke Osaka dan terus ke shin Osaka.

Balik hotel amik bag dan terus ke kansai airport dari shin Osaka (haruka express -50 minit)

Sampai kansai airport , kami check in bagasi..alhamdulillah cukup kilo dan tiada masalah.
Solat di kansai airport memang ada kalau tak silap 3 surau ada lambang orang sujud lagi dan dalam surau ada senarai  kedai kedai yang ada certificate halal from Malaysia.gud gud.Kami solat dan makan di restoran halal area kansai airport dan terus gerak ke duty free zone , beli apa apa yang patut kat duty free zone tu and balik mesia.

Balance duit ciku ada dalam 15000 yen tapi masa kat duty free dan kedai kedai airport tu ciku nak gak membeli so anggaran balance adalah 10000 yen.abis stori 10 hari di japan using JR pass .(sangat berbaloi - insyaAllah)..dengarnya selepas 1 april 2014 , semua tax naik di jepun.hoho.

Continue to

Simple Bajet japan 10 days and Ittenary

6 comments:

Supermeng Malaya said...

gambar tak de ke ciku?

CIKU said...

opss..ada kat tab japan tu atau sini http://tanggadomino.blogspot.com/search/label/Misi%20sakura

Nori Roppongi said...

Salam, walaupun akak dah baca citer ciku psl Hakuba nih dah lebih 10 kali (sebab nak bagi paham lokasi dan aktiviti di Hakuba Goryu), tapi masih tak puas ati sebab gambaq kurang...hehe
Kalau boleh kasi tambah gambaq dlm hotel dan jugak gambaq main2 salji kat area Hakuba tu.
Akak tengah kira ari jer nak pi nih.

CIKU said...

hihi..citer pasal hakuba goryu japan ada di sini ye tapi mmg pic dalam bilik xletak dalam blog ni sebab musabab xsempat amik pic masa time check in.(ayat time bilik kemas) http://tanggadomino.blogspot.com/search/label/hakuba%20Goryu

Happy holiday mrs Nori.So far ok je pegi sendiri (backpack) ke hakuba goryu cuma 2 hari je di situ.Kami just follow dalam web muslim hakuba je.Cuma di Noritake factory outlet area nagasaki agak kesesatan.hihi

Farikica said...

Untung ciku dapat merasa 2 musim sekalik jalan...he..he.. x de gmbr ke ciku? gmbar snowman ke...he..he..
Sakit gigi?? memang sangat menyakitkan sakit gigi itu... kalu mcm saya yang alah painkiller ini, akan menjadi bertambah2 trajis ler jawabnya...

CIKU said...

Alhamdulillah..dapat 2 musim sekaligus.First time rasa winter di Shiraz iran dulu ..second di Japan.hihi.Rasanya ada ciku letak gambo snowman tu..takingat entry japan yang mana..haha dan gigi yang sakit tu telah dibuang terus.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.