Cuti cuti pahang - terengganu

Salam,
Macam tipu je kan nak bercuti cuti di pahang -terengganu time banjir ni..hihi.29 november , Ciku dan keluarga besar ke jerantut pahang menuju felda sg tekam (dalam 16 orang -8 dewasa) , Kami tido di homestay suhaznik Bandar pusat Jengka. Ada kenduri kawin pada 30 november bebaru ni .Hujan lebat ,pengantin takleh diarak so sampai je kami di felda sg tekam tu ..terus makan je..first time ciku makan tak sudah sudah kat kenduri kawin..ikan patin masak tempoyak tersangat sedap "mabeles".settle hari kenduri kawin adikku itu..kami gerak terus ke gambang resort city..bercuticutila ..niat nak mandi waterpark bawak bebudak cuti sekolah ni sebab dah sampai situ esok 1 disember .Kami sewa homestay depan gambang water park tu..rm200 semalam.okla kan..ada 3 bilik 1 bilik aircond..rumah semi D.Besar hall nya.Bawak toto memasing.Ciku bawak beras dan beli telur ayam dan homestay tu ada rice cooker.Lauk lenlain beli aje. address : 

Info Homestay Berjaya , Bukit Gambang Waterpark (semi D)

Harga :

Weekend :- RM 180/night sahaja
Cuti Sekolah/public holiday :- RM200/night sahaja
Isnin-Khamis :- RM 150/night sahaja
Boleh dirunding jika menempah dengan tempoh yang lebih lama

Check-in   : 2.00 petang
Check-out : 12.00 tengahari
5minit= atm Bank Islam dan Bank Bakyat (bersebelahan Kolej matrikulasi Pahang)

Encik suhaimi -H/P No  : 013377813/0139818513

Address (boleh call untuk address lengkap) :
Taman Gambang Damai
23600, Gambang
Pahang


Malam tu di gambang homestay,famili ciku je keluar jalan jalan pekan kuantan (biasala kalau g cuti musti takleh duk diam dalam homestay aje) -kami g tgk teruntum ,sungai waterfront kuantan tepi perhentian bus lama tu ..pegi cari tempat makan "Cherating steak house " yang katanya sangat menarik kedai tu .Disebabkan ciku dah kenyang sebelum gerak kuantan dari gambang tu..so hubby n anak anak je makan.ciku cubitcubit ajela..hihi :) . Balik je homestay..1 bilik  terkunci dari dalam..hoho..baju baju mandi semua budak budak tu ada dalam tu..call tuan rumah..dia kata kunci spare takdo..huuhu.apapun tido je dulu kat area hall ..join the club kecuali ciku..ciku dalam bilik ngan kakak.Pepagi esok pakcik sedara bangun dan bukakkan pintu tu guna alatan dia..alhamdulillah settle.Tapi hujan lak renyai renyai kejap hujan kejap tak  ...so kami cancelkan niat untuk ke waterpark bukit gambang..so terus aje jenjlan pekan kuantan tempat masa kami adik beradik kecik kecik sekolah situ dan duduk situ area kem TUDM.Pujuk bebudak ni ada helikopter dan kereta kebal kat situ.hihi.okla depa ni makan pujukan..tapi ciku tau bebudak lain musti sedih.anak anak ciku ok kot sebab baru balik dari wterpark singapore tu..sian lak yang lain.
So since plan berubah ,kami terus ke kem TUDM kuantan tempat kami tinggal duludulu..makayah sangat seronok..kami kena tinggalkan IC di pondok jaga tu dan masuk..ciku tanya kat tentera tu pasal amik gambo..dia kata setakat rumah dan sekolah saje ok..okla kan.Dulu ciku dan adik beradik sekolah di SRKPT kuantan.Best dapat ke sekolah semula dekat je dgn rumah lama tu.Mengimbau kenangan sekolah rendah.

Settle ,kami teruskan perjalanan ke TC-teluk cempedak ..makan makan lunch..hari panas je.alhamdulillah.makan untuk 16 orang tu hampir RM200 ..kongsi kongi bayar ngan adik beradik.nasi asik mintak tambah je..hihi. menu ikan stim,ikan 3 rasa,telur dadar (2) ,tomyam putih (2),sayur kangkung,sayur kailan,singgang ikan(2) -sume size beso..lapo le katakan.oo..air wat jug limau dan tembikai .sedap .sementara tunggu makanan sampai tu..jenjalan le bergambo kat TC tu dan ciku beli satu fridge magnet siput rm4..anak ciku lak mintak gelang ada nama nama tu..adoi ..dahla mahal dan tak berbaloi..hihi..beli ajela .rm14 .harga ikut huruf.

Kami g sekolah rendah fakeh ..dulunya sek rendah bt 8 tempat ciku sekolah gak area taman tas dan sri damai..ciku ngan makayah penah duk sini gak..dah lain..kuantan dah banyak jalan one way.kami teruskan dari TC tu ke POLISAS tempat kakak study..dia nak g mengimbau kenangan la tu..haha.amik amik gambo .Pastu kami teruskan perjalanan ke kemaman sebab ciku nak g cari karipap ikan dan satar kemaman n also kepok leko .Rugila g pantai timur dok singgah beli benda benda alah ni.Kami singgah masjid geliga dan solat lepas tu ke aziz satar kemaman beli dan makan apa yang patut..hujan dah tetiba lebat .Orang tersangat ramai  kat kedai tu tapi ciku dan 16 orang kami ni dapat seat.alhamdulillah.Ciku beli wat bekalan gak..kepok leko dan satar serta pulut inti ikan tu.sedap cuma karipap ikan je abis..takdo rezeki. On the way balik ke kuantan..kami singgah cherating beach. Rest di cherating bali chalet area duyung chalet -RM 180 satu chalet.ada 2 katil Queen dan mengadap laut..cuaca masih elok..hujan renyai renyai.
Kami beli aiskrim 3 kon tu..lama tak makan aiskrim gitu..hihi.ayah ngan mak pun turut makan..:)

1/12 - Lepas magrhib ciku sekeluarga sahaja balik ke KL semula ..hujai renyai renyai je time tu..jem lak kat area tol bentong -genting sempah dalam 20km..adoi cam nak muntah dah..Ciku kena balik malam tu gak sebab esok pagi tu ada miting koje yeop. sampai je kat genting sempah ..dalam pukul 11 lebih kot kami tido kat tepi jalan ..banyak je kereta tido situ..ngantuk ssgt my TL.last last alhamdulillah selamat sampai ke rumah destinasiku dalam kul 2 pagi kot.Tido tido ..bebudak memang dah tido lama dah tak bangun dalam kereta. Esok koje pepagi ada odit..alhamdulillah settle..

2/12 - Famili lain balik -kuantan dah banjir .Depa stranded kat area mana ciku tak pasti depa ikut jalan nak ke bahau .Alhamdulillah sume selamat sampai ke destinasi masing masing.

3/12 -Kecuali makcik dan pakcik yang sesamaa dari homestay gambang hari tu terus ke kuala terengganu pada 1/12 .sampai sekarang belum boleh balik ke KL..masih di jalanraya ..takleh mauk hway KL..ciku takpasti ..masih menunggu berita.Harapan moga semuanya selamat dan pulang ke destinasi .

Rentetan perjalanan cuti cuti 
16 november -Mencari nasi mambau n9 ,
                      kluang station ,
                      Johor Premium Outlet,
                      Legoland(pintu masuk je),
                      Restoran Qaseh Bonda di Kg tebing runtuh , Gelang patah
                      Hotel Rasa Sayang JB,
                      Restoran Singgah Selalu area Danga Bay

17 november - Festive Hotel Resort World Sentosa, singapore     
                       Adventure Cove Waterpark ,singapore 

18 november - Universal studio singapore
                       
VIVO CITY by
Sentosa Express (include pakej).
                       Crane Dance show in singapore
                       Show lake of dreams (ada dragon berapi) -waterfront ,singapore

19 november - Hard Rock pool singapore
                        SEA Aquarium singapore
                        Restoran asam pedas  madu tiga , exit tol kulai
                        Nasi beriyani herba Nasuha ,pagoh

20 november - 24 november - kenduri kawin adik di Ipoh ( balik kg )
25 november -28 november -koje koje
29 november - 30 november -Jengka pusat
                                                Homestay Suhaznik di Felda sg tekam 
30 november -1 disember -    Perjalanan di kuantan dan kemaman ,Teluk cempedak ,POLISAS,Kem TUDM,Taman Tas,SRKPT,SMART(tak jumpa ),sek fakeh bt 8(area sri damai),cherating steak house,Masjid geliga kemaman ,aziz Satar kemaman ,cherating chalet.
2 disember - koje koje di KL dan kuantan kemaman banjir.

Alhamdulillah settle sume percutian akhir tahun.Bleh mendobi dan rest sambil tengok banyak movi tertunda (maharaja lawak mega ,running man ,the heirs..hihi).hoho..baru terasa penat dan mood pengsan.
   
**ps tambahan : acu dan pakcu kami yang bermalam 1 hari dijalanraya disebabkan banjir pantai timur kuantan /terengganu dah boleh masuk hway Jabor ke kuala lumpur pagi ni.alhamdulillah. 

Orite tepek pic lak sikit ye


         

4 comments:

Ann@zanyra said...

wah..sakan betul cuti ni ciku..seronok jln 1 family

CIKU said...

alhamdulilah..sangat seronok sekali ngan mak ayah , adikberadik dan famili :)

Jari Manis said...

alah..kenapa tak tepek gambar..mesti lagi menarik cerita nyer...tapi tak best kan cuti2 hujung tahun ni..HUJAN...kat kuantan pun tgh banjir skrg ni kan

CIKU said...

Aah ..pegi pahang sebab adik kenduri kawin sana so cuticuti sekali..alhamdulillah belum banjir lagi ..2 disember start banjir teruk kat kuantan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.