Nagano , hakuba village muslim friendly japan

Salam,

Ni bukan pic di hakuba , ni saja papar Full Bloom cherry Blossom From : http://www.japan-guide.com/e/e2011_when.html

Info aje untuk simpanan ciku


Cherry blooming forecast (date of first bloom) onthe pass 2013 Season



JAPAN RAIL PASS... The Key To Convenient Sightseeing In Japan .




Hakuba , Located in the north-west region of Nagano prefecture , Hakuba became better known internationally after hosting some of the events of the 1998 Winter Olympics .

Banyak nak kena studi ni route ni..ramai je blogger yang dah pegi.Boleh ciku refer.hihi.:) Bagus gak blogger blogger yang suka note detail tour mereka secara backpack tu.tq tq.








 

From Tokyo

By shinkansen via Nagano
Take the JR Nagano Shinkansen from Tokyo to Nagano (100 minutes, 8000 yen) and then an express bus from Nagano to Hakuba (60-90 minutes, 1500-1800 yen), where the bus stops at Hakuba Station and directly at the base of several ski resorts. The Japan Rail Pass covers the shinkansen trip but not the bus journey.
By limited express train via Matsumoto

Take the JR Azusa limited express train from Tokyo's Shinjuku Station to Matsumoto and transfer to a local train on the JR Oito Line to Hakuba. Some Azusa limited express trains run all the way to Hakuba. The one way journey takes about 4 to 4.5 hours and costs around 8000 yen. It is fully covered by the Japan Rail Pass.

By direct highway bus from central Tokyo
During winter, six bus round trips per day are operated between Tokyo (Shinjuku) and Hakuba, where the buses stop in the village center and at the base of the Goryu and Happoone resorts. The one way journey takes about 4.5 hours and costs 4700 yen. A round trip ticket is available for 8500 yen.

By direct highway bus from Narita Airport
During winter, one round trip per day is operated between Narita Airport and Hakuba (Goryu, town center and Happo-one). The one way trip takes about six hours and costs 8,500 yen. 
Hopefully kali ni menjadi dengan izin Allah(SWT) trip to japan."cherry blossom" tunggu ciku ye.hihi .:)

11 comments:

Henry Fox said...

bestnyaaa!!! semoga dipermudahlah hendak-Nya

Ann@zanyra said...

woww...nk ikuttt!!!:)

Ummiarissa Mahdi said...

wow rindunya nak ke Jepun semula..tak pergi pun hakuba muslim village...tak de yang inform pun..

CIKU said...

Henry,Ann,Ummi : ciku yang excited lebih buat post entry sebelum pegi untuk info ciku.ni antara negara impian dah lama nak pegi..hihi.harap dipermudahkan segalanya.:)

Chawanna Na said...

Nak pegi bila ni? Nagano memang cun sgt la, japanese alps katanya..kitorg merasa la pegi aritu.. Outer Nagano pun byk benda nk tgk, esp area Gifu.. selamat pergi Japan!

CIKU said...

Chawanna : InsyaAllah end of march next year ,plan pusing hakuba ,nagano dulu..teringin nak g japan sesangat ni..haha -:).harap dipermudahkan.Nanti ciku survey sekali kat blog chawanna ye.tq

Nori Roppongi said...

Salam,

Hakuba nih akak akan pi winter yg akan datang (bukan tahun nih). Walau pun jauh lagi tapi itinerary semua dah dirancang, cuma nak kumpul lagi more info & duit
Akak bercadang nak guna Bus Willer Express dari Shinjuku 4 jam ke Nagano. Plan nak dok di Yamanouchi & berberapa tempat lain. Dah dok 4 malam kat Hakuba baru nak activate JR East Rail Pass utk ke tempat lain pulak.
Kalau tenguk suhu la ni Hakuba dah -7 ...cannot wait

CIKU said...

wsalam Nora Roppongi - InsyaAllah, kami pun plan naik bus dari shinjuku (4 hours)sampai ke hakuba station atau JR kamashiro station area hakuba goryu ..ada free pick up untuk ke backpackers hostel K's house hakuba alps atau pension chau chau (muslim friendly resort)tapi kejap je dalam 2 hari je.Ciku pun tgh survey pasal jepun antaranya kat blog Nora..dah macam nak g exam SPM ..hihi

CIKU said...

*nora -nori
*kamashiro -kamishiro station

aduh..selalulah typo error. :) sori.

Nori Roppongi said...

Salam,

Nak tanya lagi, dah siap ker awak punya itinerary ke Tokyo ? Tiket Willer bus ke Nagano dah book ker belum ?

CIKU said...

Wsalam,ittenary complete tu takde le ..simple simple aje .masih dlm pembangunan.Ciku naik Keio Kousoku Bus.Dah book dah.
Shinjuku ⇒ Hakuba: 4 Adults 17,000JPY,
(Travel time: about 4 hours and 40 minutes)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.