Sambal bilis tempoyak vs hitam manis

Sambal bilis Tempoyak




Tetiba hari ni aku cam terliur nak makan tempoyak masak..
aku tak berapa suka makan sambal tempoyak tumbuk dan gulai tempoyak..tapi kalau sambal bilis tempoyak masak ssgt feveret dari kecik sampaila dah tua ni..hehe.
bahan bahan :
Serai diketuk 2 batang
ikan bilis
Cili merah dan cili padi tumbuk ,atau cili boh jek
garam n gula
daun kunyit sehelai
kaedah masak aku:
grg ikan bilis asingkan , buang minyak ikan bilis tu sikit pastu tumiskan cili merah yg dah ditumbuk atau cili boh..ikut suka korang la. Tumbuk skit cili padi gak.pastu kacau kacau..pastu masukkan daun kunyit dan serai yg dah ditumbuk tadi..masukkan tempoyak ..(ikut suka gak )..aku suka byk tempoyak.
pastu kacau lelama samapai rasa dah masak ..dan boleh dimakan bersama nasi panas dan kicap.


Sambal hitam manis

ni ikan bilis untuk anak anak ciku lak..hehe..
bahan bahan :
ikan bilis
cili boh
gula garam
kicap
bawang besar 
daun sup
kaedah:
grg ikan bilis sampai garing jgn hitam yek..haha
pastu letak sikit jek cili boh atau cili kering blend
letak bawang merah dah siap hiris halus
pastu letak gula sikit jek..nak bg dia melekat sesama sendiri pastu letak kicap manis
last sekali  letak daun sup bg ada rasa sup sikit..haha..resepi ni anak ciku 7 tahun pun boleh masak.ssgt simple.

so hari ni..sume keluarga ciku makan lauk ikan bilis aje..haha.my feveret ..ikan bilis n sotong

7 comments:

ummiarissa said...

memang terliur ni..sedap,sedap

CIKU said...

hi umiarissa..ni feveret makanan ciku..hehe

Huszaini said...

sedapnya... ikan bilis tempoyak tu tak penah try lagi laa.. herm.. bila laa dapat rasa nih...

CIKU said...

try try en huzaini..sgt simple.

fahiss said...

wahhh sedapnye mkn dgn nasik panas..

ila azila said...

1st dgr ikan bilis tempoyak.. wahh menarik nihh menu semua "ikan bilis"..awat tak roger jiran..hahahahaha

p/s: sambal kentang ikan bilis takde ke??

CIKU said...

**aik..ila azilapun ada..hehe.bilis kentang belum masuk lagi dalam blog..laam tak rasa yg "jiran"nya..hehe

**fahis..makan ngan nasi panas mmg sedap..kalau makan ngan nasi sejuk tak kick..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.