Menjejak Makassar Indonesia

Salam,
Akhirnya  inilah hasil entry ke makassar 4 Hari 3 Malam..hihi.Ala ala ajela seperti biasa..huhu.

Kami gerak dalam kul 7.30 pagi dari Malaysia ,flight pukul 10.00 pagi ..dalam 3 jam baru sampai Sultan Hasanuddin International Airport..okla sampai je terus di bawa makan lunch..kami amik tour guide je kat sini makassar ni deh ..terus langsung makan.lapo .Pastu dalam 4 Jam ke tanjung Bira drive ,popular beach Bulukumba district (ntah betul ke tidak aku sebut je..hihi). Kami ke suatu lokasi dipanggil "phinisi" tempat pembuatan kapal.cantik..aku beli satu kapal agak agak beso laptop ni le .comei ..ala mcm kat melaka tu gak..tp ni lagi comel. cek in kat hotel amatoa Resort.rest ..ikut suka time ni nak buat apa.Tapi memang tenang rest dari kesibukan koje.ye ke sibuk..hihi..apa apa ajela .

Kita nikmati gambo di tanjung bira ni dulu  k.Teruja ni..haha.cantik amat semuanya terutama air lautnya.

























Esoknya kami check out dan terus ke anjungan pantai losari dan cek in kat hotel aryaduta hotel .
Nikmati lagi pic di pantai losari.yok..











Melawat lak masjid Al Markaz al islami








Hari ke tiga kot kami dibawa melawat Fort Rotterdam – an old fortress built in the 16th century, the city’s most iconic landmark. Petangnya lak dia bawak melawat beli souveniers..aku beli minyak angin (sedap baunya dan panas nak urut kaki gue yang sakit ni..penat jalan..hihi..dan fridge magnet dan air markisa,songket sampin gak untuk raya laki aku..color purple hijau. 



last day ,tak sempat jalan ..rugi lak..flight awal ..dah sampai malaysia dalam kul 9 pagi kot.lapo lagi nasi goreng kampung taman warisan ,putrajaya..hihi..k  nnt sambung lagi stori bab makan dan bandar makassar (sulawesi selatan).
orait chowss.



4 comments:

Zilla said...

pantai bira yang menggoda..ciku, kalau travel sendiri ke tanjung bira ok tak??

CIKU said...

zilla..ciku tak pasti ikut sendiri tu sebab ciku amik agent kt sana.huhu.:)

Zilla said...

tapikan ciku dari pemerhatian ciku makassar ne selamat tak kalau nak travel sdnri..bukan apa ciku makasar ne antara wilayah yg bergolak di indo tu...saya mmg mengidam dah lama kat pantai bira tu tapi takde geng yang berminat nak ke sana...

CIKU said...

Kalau ciku..ciku agak takut nak g travel sendirian kat sini..huhu:) sebab apa ya..hihi..ntah sebab indon kot.(perasaan ciku je)..try tgk blog supermeng..dia dh g gak mekassar..tak pasti dia g sendiri ke atau travel guide.:)
nnt kita g trip hunan avatar forest nak?next year spring 2014..planning je dulu ni..haha .duitpun blom ado

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.