Backyard Medicine

Salam ,

Mungkin ada yang pernah tengok episod ini "Backyard Medicine".Ciku tadi memula tengok rancangan bersama dr Zulkifli kat TV al hijrah lepas tu tukar tukar TV terus tertengok citer episod ni..mcm menarik so ciku terus duduk tengok , dikatakan mereka tukar tajuk stori ni jadi gitu ..sesuai dengan tatapan Asia ..patutnya asalnya  "crow your owns drug"..tak berapa nak sesuai kan untuk Asia..hihi..ianya program lebih kepada perubatan Herba.

Masa ciku tengok tu..program ni tengah nak sediakan buah biji Goji berry untuk dicampurkan dalam sup ayam..uish cam best jek..ciku tengok dia masak..dari dia g petik biji goji tu kat UK pastu dia hiris halia,bawang,masukkan kiub dan ayam,last dia tutup dgn penutup periuk tu untuk bagi ayam lembut..sama macam asia masak.Dah siap baru dia masukkan biji goji atau ada yang gelar miracle berry atau apa ntah..pastu dia masukkan bawang putih last ..kaco kaco siap.Ni sume untuk kesihatan keimunan badan..dalam program tu hostnya kata  ubat selesema terjual dengan laris ..nampak bonar tahap keimunan kurang dalam badan manusia so nak kurangkan cost..buat ubat sendiri dengan buah buahan dan ulam ulam di sekeliling kita cuma apa apapun kena ada ilmu.


Xde kena mengenapun..hihi. Sumber google
Lepas tu dia buat ubat guna buah tin dan lavender ..buat cam kekabu ..letak dalam bantal dan boleh tido nyenyak.Nnt free ciku tengok online jek.Ada yang masuk dalam otak ni ..ada yang tak masuk..huhu.

http://www.jameswong.co.uk/

Host rancangan tu James Wong ..dia selalu duk kata dia suka makan herba herba ni dari kecil sehingga sekarang yang disediakan oleh nenek dia orang dari masyarakat cina.Cikupun terpanggil nak tahu dia ni sape.

Copy from James wong BIo

James is half Malaysian. He was born in Singapore to an indigenous Iban father Malaysia and English mother. He spent most of his childhood in the jungles of Borneo and other parts of Southeast Asia. His grandmother, an eccentric indigenous woman, used to teach him about traditional medicines and this is where James’ passion for plants originated — a passion that would see him travel the world in search of new plants and their fascinating uses. From incredible edibles to medicinal marvels, from harnessing the power of plants to help overcome civilizations’ great threats to learning lessons from the diet of the Stone Age man, James sees plants as much more than greenery for your garden. James was trained to a master’s level at the Royal Botanical Gardens, Kew, and graduated with distinction.

James lives in London and speaks English, Spanish and Mandarin. Destined to bring new life to an old genre, his raw passion and untamable sense of adventure are infectious. James is a unique blend of explorer, anthropologist, gardener and, always, ethnobotanical adventurer.Woww..bestnya dia ni..ciku mampu jadi gardener je la..banyak pokok lidah buaya dan pandan je kat rumah ciku ni.





Cam best je program ni dan ciku teringat nostalgia dolo dolo..mak suka buat sendiri blender buah tomato letak kat muka.Ciku dolo dolo rajin gak letak telur kat muka .hihi.Lepas ni kena g cari blog blog herba lak.Nak tajamkan semula ingatan dan tambah mesra alam ngan herba herba yang ada di Malaysia.Jom g hutan..haha..nanti jumpa yang beracun lak.Kena ada ilmu dulu yeah.

InsyaAllah Ciku akan tengok semula program ni..mcm ciku cakap sebelum ni sebab tengok di tengah tengah bukan dari awal tapi bagi ciku ianya satu interesting program."Chef herba" . Nak makan lobster mahal bonar..makan herba ajela..hihi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.