Nostalgia IPT

Salam semua,
hari ni ciku nak citer pengalaman best masa time belajar dolo dolo.

GELAK
ciku ni seorang yang pendiam dalam kelas..ulang semula...pendiam dalam kelas..hehe..dalam kelas aje.keluar kelas jek..bertukar karektor..memang bertukar..naper ek..ntahla.ciku suka gelak..gelakkan orangpun suka..nakal ssgt..daripada pakcik tukang cabut rumput sampaila ke gerai makan pak lah tu..sume ciku suka usik..hehe.saper yang rapat ngan ciku bolehla nampak perangai sebenar ciku ni.Kami penah usik pakcik tanam pokok tu sb dia suka tgk jek..so kami menyamar jadi hantu..caye tak ciku nakal gitu..hehe..tak yah citer terus yek..haha kelakar kalau igt balik.ciku penah gak marah sorang awek ni suka sgt bergayut telepon..orang len nak guna gak..ko cabut telepon tu bawak balik..bolehh..orang len nak guna gak.pastu ada gak stori tomboy masuk hostel kami..ramai le bebudak perempuan ni suka kawan ngan dia..hensem kata depa..geli ciku..ish..menyampah lak nengok gelagat depa nih..adehla.satu hari member rapat ciku kata si tomboy tu pandang kami..alahai pandang jek..pandangla..tak kisah.lelama main hari main bulan la dia suka pandang kami pastu sengeh sengeh..adehla..awatla budak tomboy ni..pastu rupanya dia suka ciku..adehla.ex awek dia cantik gile ipt melaka sebijik rupa cam ciku..depa la kata..ciku tak caye..so ciku saje jenjalan bilik dia time tu dia takde..bila ciku tgk ada frame gambar x awek dia tu atas meja..ada iras ajela rupa ex awek dia ngan ciku.cikukan kental bila dia cuba rapat tu...nasib baik ciku pun jenis cakap kasar so bila dia tegur ciku balas je balik..geng ciku ramai tolong cover. Assistant taiko kan.hehe

BULAT, PAK LAH DAN GERAI
Kami rapat 3 orang jek..memang happy go lucky jek tp ulang semula di luar kelas sahaja..dalam kelas tunduk jek..cam orang baik.hehe.sebenarnya takut nnt lecturer tanya soklan..hehe. depan asrama ciku tu ada gerai makan..ciku selalu mintak macam macam kat abg bulat tu..ciku yg bagi nama kat dia..tak pasti lak nama betul dia apa.adehla.ciku selalu mintak makanan pelik pelik suruh dia masak..hehe.dia buatkan jek..best tak..mustila best.abang bulatkan.paling suka nasi goreng kasi telur pecah dalam dan mee goreng mamak ..taugeh taknak mee tu ksi goreng kering dan cili lebih..haha.poning gak abang bulat nak masak bila kami order..cam taiko geraila.ada satu lagi gerai..gerai pak lah..tu kena keluar 
ikut pintu depan tapi disebabkan malas nak jalan jauh so ciku jerit jek.."pak lahhhhhh..mee goreng mamak satu ..nasi goreng telur pecah dalam 2.."ciku jerit berkali kali..korang dapat bayangkan tak perangai ciku tu.adehla..apa nak jadi la..tp suasana time musti gelap
so orang tak nampak saper yang jerit tu..beralun alun ..ehhe..kalau terang kantoila orang kenal.tapi pak Lah ngan anak dia semustinya kenai.heehe.Pernah ada konvoi motor virago (motor besar tu dtg gerai nih..) time nih memang ciku tgh makan ngan kawan bertiga..pastu ramai la budak budak perempuan dtg lepak situ gak..ciku biasala selalu wat do no jek..selamba.tapi tetiba masa nak bayar makan ..pak lah kata mat motor tu dah bayarkan dan ada surat utk ciku..aik..okla tu rezeki.so ciku tunduk jek kat mat motor tu dan berlalu balik..maleh nak layan..ko bayar aku tunduk hormat je la mcam ucap terimakasih..ciku tak cakap apaapa pun..tunduk hormat jek cam jepun tu.Isi surat sama je la cam surat lain tu..bagi alamat no phone..alahai korang musti penah gakkan.

PI
Depan asrama kami tu gak depan ngan PI(pusat islam) so ciku walaupun nakal sering ke PI..ikut usrah..kenkdg sampai tertido kat PI..pastu ada abang sebelah tirai(korang paham tak tirai..dalam masjid kan ada tirai membahagikan lelaki dan perempuan).abang tu suh tutup lampu sebelum kuar..aku selalu dengar suara dia ckp camtu tapi aku tak kenal dia..hehe.oh yee..ciku ni masuk musabaqah gak masa dolo dolo..dan juara nasyid ..ciku solo hampir setiap tahun juara tu takde le selalu..tak caye..ciku pun tak caye camana leh jadi gitu..hehe senior lagila pulak..masa ciku memula nak join musabaqah tu..depa tak caye..betul ke budak ni nak masuk ni..hehe.pakai tudung pun main main..jap pakai jap tak pakai..adeh..ciku sebenarnya nak pakai tudung terus time tu tapi ciku ada sindrom pening kepala tersgt kalau tutup kepala lelama..(alhamdulillah la ni dah pakai tudung terus)..so berbalik pada musabaqah tu..ciku lepas ujian saringan so masuk pg final wakil cos tapi kat final ciku kalah ..takpelakan..dah cuba yang terbaik.

WARDEN
Nak tau nakalnya ciku time tu.muka nampak baik..depa la cakap..kalau gelak kuat(gabungan ngan member2la) tu sampai warden akan dtg bilik kami ..kenkdg bukan kami yang gelakpun ..ntah si warden tu.lastlast warden berbaik lak ngan kami ,tu pun rasanya sebab histeria..kalau bebudak histeria ciku akan dibawak untuk teman dan pegang bebudak tu(kalau sekarang nak tgk jangan pandang belakang congkakpun takut..hehe)..warden tu gak mintak kami tolong jualkan kerepek dia..bolehla.grup aku ni semua berjawatan ntah camna kena lantik..salah seorang tu ketua asrama..aku panggil dia assit..dia orang serawak. sebilik ngan aku . aku suka kawan dgn dia.berbalik citer warden tu ..warden tu mintak gak tolong kami lead lukis  mural kat pejabat asrama dan dewan makan asrama..uit..kami di lantik jadi pelukis mural lak..hebat tak..hehe.sebenarnya salah seorang member ciku tu memang pelukis namanya c'wanJ.. ciku tak lukispun..ciku conteng conteng bolehla..hehe so kami pun tolong2 le..tak taula mural dinding tu ada lagi ke tak kat situ.hehe.pastu warden belanja la kami makan makan..hiks.

HUKUMAN
Kami pernah dipanggil mengadap ..tapi jangan salah sangka..kami dipanggil sebab ada satu batch kami yang lemah dalam studi..so kami diminta pantau dia..aik naper lak eh..dia satu rumah ngan kami so kami tolong2 le apa yang patut..takut gak masa dipanggil mengadap tu sebab kat asrama memangla lincah beza ngan kat kuliah kelas.hehe.ada satu hari tu kami balik malam..peraturan time tu perempuan tak boleh balik malam tutup pukul berapa ntah..
so kami dah terlebih masa bas la lambat amik kami..hehe..alasan.pak guard kata kamu ni lambat ni..kena denda alahai pak guard nih..macam macam alasan bg kat dia last lepas..alhamdulillah..tk ingat samaada alasan yang kami bg tu betul ke idak..hehe. maaf yek pak guard.Tapi memang ada sekali kami memang betul betul kena mengadap..puas warden baru tu kejar aku .member aku dah tertangkap dah..sebabnya alahai kecik jek..kami tak pakai kasut , pakai selipar jek pergi dewan makan..ngengada la warden baru tu.lastnya aku pun kena tangkap gak..hiks..Masuk mahkamah kecik lagi..saya ciku no ipt 95******* mengaku bersalah pakai selipar di dewan makan asrama..hehe.pastu kena bayar rm10.hehe..
Konklusi
Memori sume ni dah lama ssgt..sekarang ni cuma ingatan je..Cerita cerita ni sume plus citer perasan tu sume dah terlalu lama..hampir 20 tahun yang lalu tapi kenangan tetap jadi kenangankan. Alhamdulillah , sekarang ciku dah bersuami dan ada 3 orang cahayamata yg comel.

abiss...

7 comments:

Ayu Firzara said...

alahaiiii kaksu, syoknye baca kisah doludolu kan...sambung la lagi...aruk gambar sekali...

ni yang nak buat entry memory gak nih. heee.

CIKU said...

hehe..sesaja tetiba terigt time relax relax ni.

kotak bulat said...

lau ad gmbr lagi best dpt bayangkan..hehehe.. :)

CIKU said...

alamak pic..tak dapat bayangkan pic yang akan kuletak zaman dolodolo ni..hehe..xpela korang bayangkan je la yek.

Anonymous said...

Hahahhaa... part kena tangkap dengan warden tu lah yang paling best. Sapa yang kena tangkap dulu ekk? CikWan eh?

- asit -

CIKU said...

hehe..ye kot..tapi bukan tkitala..hehe..best giler time studykan

may said...

amboooiii..leh tahan gak yer kak su nie...hiks...comey jek baca kisah kak su..bes..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.