Korea - Seoul

Everland di waktu malam..kami masuk malamnya entry sb tido terus kat sana dan nak tengok acara perarakan malam.
Sambung citer dari busan ke seoul..terus pg everland (macam tempat disneyland) ..best best..kami dtg utk malamnya entry je sb taknak pg main main air tu . Aku masuk mystery mansion..aku ckp kat hubby ni rumah hantu ..aku ni terlajak berani..hehe..dia kata takpe..kita main main jek..game tembak hantu dalam rumah hantu..nnt akan kira mark untuk setiap kumpulan.so kami pg 3 orang..pije no 1 , hubby  no 2..markah depa dalam 4000 -5000..markah aku kosong..haha..sebab aku tutup mata so tak tembakpun.hehe.kami naik raft boat gak..golek golek dalam boat macam arus deras buatan jek..pastu pg tgk cartoon 4D..best best..animal world safari dan macam macam lagila..last tgk bunga api laser dan perarakan kereta berhias di waktu malam.abis jek dalam pukul 11 malam , solat terus balik hotel budget kat luar everland jalan kaki je memalam.cari nasi instant dan rebus telur ..makan..sambal tumis aku ada lagi..hehe.
Kami bermalam di everland dan esok paginya gerak ke hotel yeundeungpo , seoul dalam 2 jam perjalanan naik subway plus bus. Kami rest kejap sambil tunggu pije dtg dan terus lak ke gyeongbuk palace dan hanok village..pusing sakan.
Gyeongbukgong palace dan hanok village
nnt kalau sempat aku load pic kat sana..asik stori jek..haha.aku kelakar lak tgk pak guard jaga palace tu..tegak senyap jek..aku ckp "hi" kat dia..dia diam gak tegak jek pastu aku tergelak ..dia jeling..haha..saja je..pelik aku ada gak org takde perasaan gitu..berdiri tegak wat muka serius..ada la dalam 5 orang kot..pastu aku ckp kat hubby nak bergambar ngan guard jaga palace tu..so ok..kami bergambar ngan 2 org guard tu..baju depa pakai sgt klasik mcm dalam filem sejarah raja raja lama lak.Pastu aku ckp kamsahamida..dia jeling lagi..haha..lawak lak bila terigt. Saja usik guard tu.

mosque itaewon,seoul ..suasana ini bukan gambar sebenar di hari kejadian ye
Kat sini sume Pije yang bawak kami round..penat gak dia ngikut kaki kitorang ni..non stop jalan.Naik bukit turun bukit..hehe..aku mmg standby air mineral. Pastu kami pg itaewon lak..jalan kaki..no la..naik subway la..itaewon ni nak pg tgk mosque dan solat dalam tu. Seoul mosque ..Kat sini mmg hajat nak jumpa imam sulaiman ghi (imam bangsa korea)...dan tetiba masa aku tgh nunggu my hubby..dia dtg ngan org perempuan korea dalam 5 org..imam sulaiman ni tunjukkan aku role model lak cth perempuan muslim..adeh segan lak aku..depa tanya aku..pakai tudung tak panas ke..pastu pakai tutuptutup semua cam aku ni tak panas ke..adehla..aku pun apa lagi susun ayat la nak jawab..hehe ..dan macam macam lagila pasal Quran dan bible dan lain lainla. Bila my hubby dtg jek dia seronok ssgt..rasa bersyukur sb niat kami nak jumpa imam sulaiman ghi tercapai..siap amik gambo peluk peluk lagi tu..hehe..aku tak bergambarpun..ayu ayu gitu..haaha

Settle situ kami jumpa imam pattani lak..org kelate pattani..best sembang ngan depa ni..dpt byk pelajaran baru .alhamdulillah.lastnya kami pg makan kat itaewon.nasi beryani..rasanya ni first time makan nasi cam malaysia sikit kat korea..yg len sume stail korea tapi halal.hehe..
Pastu naik subway dan shuttle bus pastu pegi panjat namsan tower lak atas bukit..kat sini baru aku rasa sakit pergelangan kaki..uish sakit bonar nih..nasib baik aku bawak minyak bam putih..my feveret balm.sapu sapu je.pastu jalan balik..hehe..usih tinggi namsan tower ni..kami bergambar sketch tu..berapa won ntah..cantik view dari atas tgk bawah..best best..dalam pukul 10 malam settle dah so balik hotel kat yengdeungpo..rest...pengsan.hehe..

Esoknya dalam pukul 10 pagi terus ke insadong dan myendong ngan saifullah dan my hubby..tempat barang barang butik mahal la so kami dinasihatkan oleh saifullah takyah beli..hehe..so kami saja jalan jalan tgk jalan jek. Abis tu saifullah bawak makan nasi goreng sotong..yang ni sedap lak..aku kan penggemar sotong mestila sedap..byklak aku makan bermangkuk mangkuk..sana makan dlm mangkuk..ntah takde lak nak rasa malu ngan si saifullah..aku makan jek..dia ngan hubby pun ok jek.
Pastu kami ke Namdaemun dan dongdaemun market..carila apa  apa yang patut..memang besar market ni..jualan macam macam benda leh dpt..kalau aku pg sorang mau sesat ni..hehe.byk gak borong ni..sian si saifullah tolong bawak sekali barang aku.fuhh..macam byk gilos la pulak..haha.

map subway..ala ala lrt la kat sini untuk pusing pusing seoul
Pastu dah abis sume kami terus ke stesen seoul , solat di prayer room tp jangan terkejut sb situ ada patung buddha dan kristian salib..campur campur je dan sementara hubby cek in aku pg toilet tetiba jumpa lak sedara aku keja kedutaan korea duk kat itaewon tu...adeh jumpa la pulok..rezeki a jumpa depa sebab aku tak singgah rumah depa kat itaewon hari tu so sembang bagaila. okla alhamdulillah sume dah selesai .oo..lupa nak stori ada org korea tak siuman duk berdiri lama depan aku dalam subway..duk sengeh sengeh.,.takut gilos aku tapi aku kan muka maintain..hehe..my 2 bodyguard with me..my hubby n adik saifullah. Pastu aku dapat gak free souvenior from org korea tetiba jek kat namdaemun..naper ek..ntahla..apaapapun best korea.

Pukul 11.20 malam balik ke malaysia dari seoul..alhamdulillah dapat gak aku rasa pg seoul,jeju dan busan dalam masa 8 hari..mmg pack our jadual.alhamdulillah sihat dan bersemangat ke sana.Terima kasih pada semua yang membantu disana.

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum. puan..berapa abih kos nye

CIKU said...

cik A..kos di seoul dalam rm 1400 untuk 5 hari seorang tak masuk flight ye..tapi boleh kurang lagi tu.yang jeju dan busan tu kos lain lak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.