Korea - Jeju island

Day 1-Jeju

Salam


Alhamdulillah..akhirnya kami berada di jeju island ,koea selama 2 hari  sahaja dan kami akan cuba pergi apa yang telah kami plan sebelum ke jeju. Banyak research kat sini  http://english.tour2jeju.net/


Jeju island sangat besar so kami telah pilih manamana lokasi yang nak pergi sahaja within 2 days here in jeju. Pilihan kami lebih kepada nature and sightseeing (menikmati alam sekitar gitu).

Kami terus ke Gimpo airport menaiki eastar jet the domestic flight (more cheaper and nice) ke jeju .


Bawah ni tiket flight dari gimpo ke jeju yang dah di booking oleh mr Hubby.



Date
Flight Number
Departure City
Arrival City
Departure time ->Arrival time
Departure
2011-07- 20 (We)  
205
Gimpo(GMP)
Jeju(CJU)
08:05 → 09:10


Name
Pax type
Route
Fare
Airport tax
Fuel
Surcharge
Discount
Additional
charge
Amount
Payment
status
********
ADT
Departure
51,900
4,000
13,200


69,100
Paid
*******
ADT
Departure
51,900
4,000
13,200


69,100
Paid
Total amount paid
138,200 KRW
.



Total : 138,200KRW  ( for 2 adult)

Payment type : VI Card
Date : 2011-07-06

Dalam 1 jam 5 minit sampai jeju . Kami terus rent a car kat airport jeju dan get a map pastu drive. The rules..we must have the international driving lesen jek. InsyaAllah ok semua. 
Kami call Jeju hiking inn nak check in lambat sebab nak round jeju south first.


Address, Jeju Hiking Inn
587-15, Seogwi-Dong, Seogwipo City
Seogwipo
Jeju Island

p. +82-64 763 2380, +82-10-3294-0878
f. +82 64 763 2381
email: jeju@hikinginn.com


Direction to jeju hiking inn


Jeju Hiking Inn is located in Seogwipo City, only a 3 minutes walk from the harbour and the Limousine Bus (line 600) that connects you to Jeju International Airport.This bus runs every 10 minutes. Please get off the bus at Seogwipo Sunbeach Hotel.

Hiking Inn is 2 minutes walking down to the bus way and turn to right to cheonjiyeon waterfalls .Conditions ,**They only accept cash (Korean Won).
(ni direction kalau naik bus tapi kami ikut je jalan tepi pantai tu.)

Memula drive rasa mcm amazing race lak..nak jalan lagi nak baca map lagi..amik map kat airport jgn cari bahasa korea lak..adeh..but its so enjoy and adventures.


***************************************************************************************************
So tempat pertama dilawati adalah semua yang berkaitan south jeju
1) Gimnyeong Maze Park -kat sini kita kena guna peta untuk masuk dan keluar dari game maze park nih..kalau guan map ..5 minit dah boleh kuar..tp kalau tak guna map maybe dalam 30 minit atau kena menjerit mintak tolong untuk kuar ..hehe..macam puzzle cari jalan keluar la.

Gimnyeong Maze Park
2) Manjanggul cave [UNESCO World Heritage] - tempat lava tube jalan..so cold here. Untuk pengetahuan jeju island terjadi daripada lava gunung berapi..best sebab tak pernah tengok lava tube.
Manjanggul cave
3) Jeju Folk Village Museum - Sejarah sejarah Jeju.Pegi sebab nak tengok senibina rumah kampung sana.

4) Stone Park - kami lalu je sb nak kejar masa pergi Trick Art Museum.

5) Trick Art Museum - sgt best kat sini..kalau sempat ciku upload pic...Lukisan kat sini memang nampak sangat hidup (seni dan sgt cantik sesungguhnya)

6) Jeju mini land - Ada semua cartoon character macam snow white dll  dan juga the best is mini mini monument from others negara n Malaysiapun ada gak..mini monumentnya adalah masjid ubbudiah kuala kangsar..hehe..my negeri perak.
Paling best sb tak penah pg kan..hehe..pic ciku beraksi ngan art tu mmg byk tapi ntah..hehe..segan lak nak letak sini..
7) Seonimgyo Bridge - bridge berbentuk arch color merah putih..cantik  dikelilingi dengan nature.

8) Kami mmg plan nak pergi seongsan iilchubong sunrise peak tapi macam tak cukup masapun dan nak panjat lagi ..adeh.

Dalam pukul 6.30 petang , kami check in ke jeju hiking inn. Take shower n rest ..makan maggie dan ikan bilis (ciku mmg bawak dr malaysia ) ngan nasi instant (boleh beli kat stall mana mana berdekatan dgn jeju hiking inn ).Malam tu kami round lagi pekan Seogwipo ..makan baskin robbin ice cream..sgt murah..3 scope besar macam 3 senduk nasi lak..rm18.00.. hehe.kami dah tanya student malaysia di korea. Ianya halal sama macam mesia.insyaallah.
Day 2-Jeju
So esok pepagi dah bangun..check out pukul 6.00 pagi dan ikut plan untuk hari kedua di jeju ikut seogwipo seaside
tu aku dah jalan dulu..tak sabar sabar nak panjat jambatan ni..ni pepagi lepas subuh terus hiking ke saeseom..seberang sana kena naik bukit untuk sampai ke puncak bukit lepas tu turun terus ke sod island area situ gak.
 1) Pg jogging dan hiking dekat ( Saeseom), also known as Sod Island, was actually the summit of Mount. Halla after it was thrown into the sea by a volcanic eruption . Only follow the trek..tempat ni sgt cantik dan sejuk. Aku tgk ramai gak org org tua yang hiking..sgt kuat depa nih.


2)Cheonjiyeon waterfalls - juggle trekking lagi untuk ke sini dan lastnya dapat tgk cheonjiyeon waterfalls..sgt cantik dan sejarahnya byk eel kat sini..belut..hehe.

3)Seogwipo ferry & submarine -jalan jalan je tgk mcm muzium ikan.
4)Odalgae rock - Oedolgae was created by volcanic eruption 1.5 million years ago. It is called "sea stack" in academic terms because it was formed by continual wave erosion.(kome treanslate ajela)..tapi mmg cantik dan kena trekking gak sini.

5) Cheonjeyeon waterfall - ni beza dgn waterfall td..nama lebih kurang jek.pun cantik tapi aku tak pg ke peak paling tinggi...tak larat dah..hehe.kat sini kami makan..sarapan nasi instant dan ikan bilisku itu.hubby makan roti butter scotch gardenia dibawa khas dari mesia..hehe
6) Udo Island lighthouse


7)Teddy bear museum jeju -sgt comel bear tipu tipu ni..ada 3 negara je yang ada teddy bear museum ni dan salah satunya adalah korea dan the biggest teddy bear adalah di jeju , korea...hehe ..ada tulis kat board situ.nak pergi sini kena melalui world cup stadium .kami lalu jek dan amik photo je..tak masuk.

8)Ripleys believe or not park - ni kami tak masuk..berhadapan je ngan teddy bear museum sb biasala kejar masa dan aku takut sebenarnya..haha lagipun nak kejar pergi tgk dolphin nnt..dalam kul 11.00.
9) Pacific land - Tiket paling mahal tapi takpe sebab dah lama aku nak tgk dolphin dan pegang dolphin ..kalau boleh nak naik dolphin tu..hahaha.yes..aku dpt take picture salam ngan dolphin..keras je tangan dia..aik..mcm orang daa..hehe.

10) Yeomiji Botanic Garden kat sini kami tengok garden ni memangla besar dan banyak sesangat spesis pokok dan field . Kami minum pocari dan makan makanan yang dibawa. Ciku teruja tengok jantung pisang kat sana dan the best is taman cactus ..ada cam giant cactus..cantik lor.

10)Yeomiji botanical garden -ada lebih kurang 4 jenis garden kat sini..dan of course aku nak pg flower garden dan cactus garden...sgt cantikkkk...hehe

Lastnya dalam pukul 3.30, terus ke airport hantar kereta yang rent tu dan bekejar ke jeju coastal ferry terminal untuk amik tiket dan naik boat ke busan,korea dalam 11 jam .Sampai je kami kat boat terminal ni semua ayat dalam bahasa korea so apa lagi aku..haha.but my hubby tenangkan aku dan dia try to speak bahasa ayam itik ngan staff kapal korea tu ..haha.so ok naik cozy island boat ..patutnya naik solbongo boat tapi sebab bad weather so naik cozy..ok ajela..kami amik 10 katil sebilik.bermalam di dalam boat..best gak..ada restaurant dan shop kecik kecik dalam kapal tp kami tak beli apa apa pun..just makan biskut oat coklat yang mmg dibawa dr mesia.ada famili dalam sebili kami so takla takut sgt.alhamdulillah..kalau dak kecut gak aku ni.kat sini jumpa satu member cina asal beijing..dia yang tegur kami dulu dan ..tukar tukar stori..dia student beijing University  dan mix china korea name J. Pastu kami rest dan tido ..terumbang ambing gak tido dalam boat..hehe.first time in my life.alhamdulillah dapat rasa semua ni.Saje amik kesempatan travel guna boat besar ni.poning gue.




Harga boat dari Busan ke  Jeju by Dongyang Express Ferry / Busan Ferry Terminal Seolbong
Adults:
₩43,000~
₩170,000
* MON, WED, FRI sailings: 
Departs from Busan: 19:00 → Arrives in Jeju: 06:00 
* TUE, THU, SAT sailings: 
Departs from Jeju: 19:00 → Arrives in Busan: 06:00 
 No sailings on Sundays
11hrs.
•Ticket Reservations
- Reservations may be made 2 months in advance by telephone, fax, or through the internet.
- Those who are not a Korean citizen may only make a reservation by telephone. When making a reservation, please provide your English name as it appears on your passport, telephone number, and travel itinerary. Reservation procedures are fully completed when full payment is received.
- Foreign language services: Depending on the Jeju-do Island ferry service companies, reservation services in English, Japanese, and Chinese may be available. If translation services are needed, please contact the Korea Travel Phone (+82-2-1330), or the nation-wide Tourist Information Center.

esok pepagi dalam kul 7.00 pagi dah sampai busan..so to be continued stori to busan..hehe..insyaallah.Gambar gambar nnt sempat ciku upload la.hehe. Sgt suka nature world.alhamdulillah dapat menikmati alam semulajadi yang Allah kurniakan dan dapat lihat dan rasai sendiri di negara luar.

6 comments:

aleem @ pandaberkacamata said...

Salam Ciku..
Auwww bring back my memories @ jeju.. kita pi last Sept. Macam nak repeat lagi. Sobsob tak sempat cover sume tmpt. ingatkan jeju kecik je.. Hehe + pilih bus as main transportation. Nangis lagi.. KAgum nya gagah nya tido dalam kapal 12jam..Cayahlah..

CIKU said...

aah jeju besar gile..best ssgt dapat pg jeju dan kapal tu saja je nak experience..hehe..goyanggoyang..nnt kita rasa nak pegi lagi gak untuk musim lain kalau ada rezeki.insyaAllah

cik jurujalan said...

Berapa rate sewa keta kat sana..

CIKU said...

cik jurujalan..tak igt berapa dah berapa rate..hehe..tapi kami refer sini.. http://visitkorea.or.kr/enu/TR/TR_EN_5_3_1.jsp

kami guna car rental company - Jeju Rent a Car sebonarnya kami mintak kereta kecik je..sporty for 2 person..alih alih dia bg yg beso..adehla..

smashlee said...

nk tnyer yg feri tu kn.. beli on the spot ke?

CIKU said...

hi smashlee..hari tu ciku buat reservations by phone tapi tak lepas so try mintak tolong student seoul tp dia dah grad lak la ni pastu bgtau nama kita mcm dalam passport dan phone no kita di seoul.Reservations completed bila dah full payment.nnt dia send emel.Tapi ciku ada baca yang mengatakan boat ke busan dari jeju tu dah tak jalan pada 2012 ..xpasti kebenarannya.Alhamdulillah sume ok masa ciku g 2011.sori kalau tersalah info k.
http://www.waygook.org/index.php?topic=41584.0

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.