Nasi kerabu memang birula

Nak citer aku bukan orang pantai timur dan nasi kerabu ni ..aku baru kenal lebih kurang 2 tahun kebelakangan nih.eh silap..kenal dah lama..makan nasi kerabu baru lagi. Memula aku mmgla pelik nasi nih warna biru..sedap ke ..cam pelik jek.aku mmg ramai kengkawan pantai timur dan mereka byk perkenalkan aku dgn nasi dagang je tp ns kerabu nih sebab aku asik tolak jek..hiks.mak aku kalau dtg rumah aku musti nak suh aku beli nasi kerabu..pelik la..sedap sgt ke.mak aku suka yang ada solok lada sekali.

Masa aku studi , ada sorang kawan aku sgt suka nasi kerabu selalu suruh aku temankan dia p beli kat pakcik belon tu. Bila dah berkeluarga ni..ada satu tika tu, kami pg bercuti kat kelantan ..duk kat hotel raudhah..kat situ bekfas hotel tu sediakan nasi kerabu..bising anak anak aku..jerit jerit nasi biru nasi biru..adehh..malu la pulak..hehe.


okla panjang lebar lak mukadimahnya, bila aku pergi kat pasar tani putrajaya..ada satu tempat jual nasi kerabu ..aku test try ..bg aku ia sgt sedap dan lazat..dan hatiku telah terpikat.aku selalu amik lauk hati atau daging salai.Pastu aku kenal ngan sorang budak terengganu yan gmenjual nasi kerabu..aku test try..fuh..nih lagi sedap..aku makan nasi kerabu no lauk pun ok..adeh..pastu hubby aku perkenalkan aku dg nasi kerabu kat Uniten.Fuhhh..sedap dan lazat gak..siap ada limau nipis lagi..memang aku telah menjadikan nasi kerabu sbg salah satu feveret menuku..pagi ni aku makan nasi kerabu Uniten lagi.hehe
Bagi yang tak kenal lagi dgn nasi kerabu..aku sharingkan..amik dari ikhsan petikan wikipedia.
 
Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan, dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, budu dan ulam-ulaman lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya, menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit.
Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu, dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.
Nasi kerabu juga enak di makan bersama keropok goreng

3 comments:

rizaros said...

wah try yg sy buat lagi sdap..hahhaa ..perasan tul :)

salam pkenalan.. dtg dr blog gegar julai. dah follow, jom follow sy jgak untuk smangat bblog :) maceh2..
>>rizaros.blogspot.com

kakcik said...

Baru dua hari lepas kakcik sarapan nasi kerabu. Kakcik suka kuah 'tumisan' yang dicampur dalam nasi tu. :)

CIKU said...

* rizaros - ok gak tu..nnt send kat ciku ye nasi kerabu tu..letak telur masin sekali yek..hehe
*kakcik..memang sedap ns kerabu plus budu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.