Ciku di Kampung Budaya Sarawak dan Semenggoh WildLife Centre

Salam,

Macam sangat penat nak stori..balik dari sarawak terus ciku ada kursus seminggu..aduhai so sempat tepek gambo ajela buat tatapan.

Nak baca 

1) Ittenari sarawak 5 hari ada di sini ye.
http://tanggadomino.blogspot.com/2014/02/percutian-ke-kuching-sarawak.html

2) Tentang Pasar Serikin disini
http://tanggadomino.blogspot.com/2014/02/apa-ada-di-pasar-serikin-sarawak.html

3) Tentang Gua Angin di sini
http://tanggadomino.blogspot.com/2014/02/gua-angin-di-bau.html


Serba sedikit tentang Semenggoh wild Life Centre 
  • Jarak dari Kuching  dalam 30 minit 
  • Nature -Orang utan liar dibiarkan lalu lalang..jaga anak anak sendiri takut terlebih teruja..hihi
  • Kami drive guna waze dan park atas bukit terus ke sini..jalan turun bukit sikit ,ada jumpa mcm kafe kayu ..situ ada toilet,pastu jalan masuk hutan yang cantik dalam 10 minit je ..relax situ..duduk je atas ats akar kayu besar tu dan tunggu le orang utan..hihi.dengar je arahan staff situ.
  • Yang penting jangan bising dan bawak air botol takut kehausan.
  • Boleh rujuk sini kalau nak tahu lanjut http://www.wonderfulmalaysia.com/sarawak-borneo-attractions-semenggoh-wildlife-centre.htm

Semenggoh Wild Life

Semenggoh Wild Life

Serba sedikit tentang Kampung budaya Sarawak
  • Tiket masuk RM60 dewasa ,RM30 kanak kanak
  • Show start pukul 11.30 pagi (dalam 45 minit) dan pukul 4.00 petang
  • Waktu lawatan :9.00 pagi -5.00 petang
  • Jarak dari kuching dalam 35 KM -(45 minit).boleh tengok
  • Berhadapan dengan Damai Cetral(ada food court)
  • Ada Rumah panjang Bidayuh , Rumah iban,Rumah melayu,rumah melanau,rumah   cina,rumah orang ulu,rumah penan dan lain lain.


Kampung budaya show -best dalam 45 minit

Salah satu rumah di kampung budaya dan semua gambar di bawah adalah gambar di kampung budaya





ciku beli bubu ikan yang macam tergantung tu 2 unit -saiz besar dan saiz kecil untuk hiasan ayah dan ciku





di ambil dari Map kampung Budaya
Boleh refer di sini gak mengenai Kampung Budaya

Kesimpulannya - senario di kuching masih menampakkan budaya mereka long lasting dan trademark mereka sendiri.gud gud and the best ever is terubuk hidup dan telur terubuk goreng..adoi sedap sungguh.:)..dan jugak udang galah dan udang kertas yag besar dan murah  ..asik makan butter prawn je kat rumah ni..hihi..:)..nanti kalau sempat ciku sharekan resepi butter prawn my hubby.Orite daa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.