Resepi Pancake ciku

Salam ,

Orite..Cuti ahad semalam , ciku g sarapan nasi lemak di Food Court Presint 8 putrajaya yan gberatur panjang tu..7.30 dah ramai beratur..terkujat jap..hoho..ciku ada kelas ngaji kat masjid besi tiap sabtu .RM50 setahun..murah kan kan kan..hihi..nasi lemak tu sedap tapi agak manis sikit tapi okla.kuantiti nasi nya sikit tapi ok gakla sebab elok makan nasi lemak sesikit je kan.haha. 

Lepas tu kami sekeluarga g tengok festival kucing di perbadanan Putrajaya.Masuk Free aje.pastu anak anak ciku ternampak pameran kereta kelisa dan BMW..ciku nampak kelisa je dan berubah ubah.Ok da..apa la melalut dari tajuk post today ni..hoho.

Nak stori resepi ciku buat pancake sebenarnya wat dinner hari tu..ala ala lempeng ajela..hihi..

Meh tunjuk gambo dulu ye..jarang jarang sekali nak tunjuk gambo masakan ciku ni sebab kenkadang tak sempat nak amik gambo pun time masak dan makan sume nak cepat je..haha.



Bahan bahan A :

  • Tepung gandum
  • Telur ayam sebiji
  • soda bikarbonat secubit je. (jangan terlebih -pahit)
  • baking powder(sikit je)
  • air
  • garam sikit
  • kacau sume bahan ni - (maaf , main agak agak je - tak ingat banyak mana tapi macam nak buat cucur telur tu je dan cairkan sikit.)

Kemudian,
  • Panaskan kuali dengan  butter. Kuali ciku jenis melengkung.
  • Masukkan sikit sikit bahan A tu jadikan bulat bulat besar tapak tangan
  • Tutup dengan penutup periuk..ala ala kukus tu
  • Tengok dan perati selalu.
  • Terbalikkan dia dan tutup lagi dengan penutup
  • Kejap je dalam 6 minit kot siap satu pancake tapi kenkadang pancake jadi hitam gak..haha

Pastu..susun je pancake tu tingkat tingkat macam dalam gambo

Last, tumpahkan madu dan butter atas pancake tu berjujuran jatuh
Siap untuk dimakan begitu saja.Ciku suh bebudak ni letak buah buahan atas pancake ..tapi depa taknak..hihi..depa nak madu dan butter aje..okla tekak memasing.makan ngan susu pekat pun ok gak.Ngan sambal tumis pun sedap kot..hihi..dah macam roti canai lak..apa apa la ye.Tapi ciku prefer madu dan butter.hoho..okeh chows.

2 comments:

Jari Manis said...

Rajin nyer ciku masak..JM plka tak sabar nk mkn pancake pisang di krabi yg femes tu :-)

CIKU said...

waa..bestnya nak g krabi cik JM kita..amik gambo bebanyak ye..cantik pantai sana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.