Panduan Cherry blossoms 2014 di Japan

Salam,

Dah lama stop mencari info pasal nak ke japan..so ni le yang ciku leh kongsikan tentang cherry blossom 2014 . Semuanya dipetik dari website http://www.japan-guide.com/ dan http://www.jnto.go.jp/.

Semua Allah empunya kuasa.InsyaAllah , ciku dan renrakan (4 orang) akan ke sana hujung bulan march 2014 ni dan moga moga dapat merasai sakura.Tak kirala memana tempat lokasi yang kami akan pergi. 

Plannya dari Tokyo (haneda)- Hakuba Goryu (Pension chau chau) - Tokyo (sakura ikebukuro) odawara-kamakura - Yokohama (member akan guide) - Osaka (Toyoko inn,shin osaka) - kyoto - Gifu (maybe tak sempat cover Shirakawa -teringin gak nak ke sini) - Kobe - hiroshima - hakata ,fukuoka -Sasebo,nagasaki (Toyoko inn Sasebo ) - HUIS TEN BOSCH -arita-imari. Ni plan je ..tengok le masa dan memana yang sempat..musti tak dapat nak cover semua pun.hoho

Semua penginapan already book. Ada di agoda dan ada sebahagian di website itu sendiri.Sebahagian attraction selain cherry blossoms dan rumah style jepun (ryokan) ada di link di bawah yang juga dalam plan kami.InsyaAllah.

Diambil dari  http://www.jnto.go.jp/.

Dibawah ni di ambil dari http://www.japan-guide.com/

Cherry Blossom Forecast 2014
As of February 26, 2014
The cherry blossoms are generally expected to open according to their average schedule in 2014. The prediction is based on long-term forecasts that the temperature in March will be average or a little below average with some warm days in between. The winter so far has been colder than usual, which ironically causes the cherry buds to "wake up" and start their growth at an early point. These factors combined are expected to generally cause an average season for 2014 with the peak of the season forecast for early April around Tokyo and Kyoto.

Below are the forecast dates of cherry trees opening their blossoms this year (according to the Japan Weather Association) and the estimated best viewing periods (estimated by japan-guide.com based on the aforementioned forecasts). Rain, wind and temperatures can have a strong effect on the process of the season, for example, they can accelerate, delay or shorten it considerably. Therefore, use the forecasts on your own risk.

LocationEstimated OpeningEstimated Best Viewing  
TokyoMarch 29April 5 to 14
KyotoMarch 28April 3 to 12
KagoshimaMarch 24March 31 to April 8
KumamotoMarch 20March 28 to April 5
FukuokaMarch 22March 29 to April 6
HiroshimaMarch 25March 31 to April 8
TakamatsuMarch 28April 3 to 11
OsakaMarch 28April 3 to 11
NaraMarch 30April 3 to 11
NagoyaMarch 26April 2 to 10
YokohamaMarch 29April 5 to 13
KanazawaApril 3April 7 to 15
NaganoApril 13April 17 to 25
FukushimaApril 11April 14 to 22
SendaiApril 12April 17 to 25
AomoriApril 25April 29 to May 7
HakodateMay 2May 5 to 12
SapporoMay 5May 7 to 14

Gambar di ambil dari http://www.japan-guide.com/e/e4477.html

HUIS TEN BOSCH, Fukuoka
Access from Osaka

By Train:Approximately 4 hours 10 minutes
JR Shin-Osaka Station→(Shinkansen approx. 2 hr. 30 min.)→JR Hakata Station→(J.R. Limited Express “Huis Ten Bosch” approx. 1 hr. 40 min.)→Huis Ten Bosch





InsyaAllah kalau takde pe aral sampailah kami berempat ke Bumi japan this end of March. Aminn :)

Sesapa nak baca stori tentang cuti cuti sarawak bleh la terjah sini ye..

2 comments:

Ann said...

bestnye..xsbr tunggu entry jepun pulak ni..

jepun plng byk tmpt menarik kt sane kan..ok..gigih mengumpul lagi ni..hehe

CIKU said...

sabo sabo..hihi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.