Ciku nak citer pasal mee kari umai ni..pergh sedap lazat.hihi..dah lama lak tak pegi makan kat umai semenjak servis agak slow tu.Selain nasi lemak sotong tu ..ciku suka makan mee kari dan mee goreng mamak .Ada member kata tak berapa sedap..tapi terpulang masing masing punya citarasa.
Ciku suka gak sebab pekat karinya sedap...suka suka suka..Kenkadang ciku pegi makan mee kari time tengahari kenkadang malam..memang suka sangat.Bebaru ni ciku g makan kat seremban bawah jambatan..mee kari gak..depa kata sedap so ciku pegi la merasai kelazatannya..memang sedap gak tapi sedap lagi mee kari umai..hihi.okla asik citer mee kari je..huhu.
Kalau nak resepi dari ciku tapi ni stail ciku la..bukan umai.hiihi
Bahan bahan:
Mee kuning
Ayam potong kecil ikut suka
Tauhu cina potong 2 (ni yang ciku suka sgt)
Fish ball
Santan
Air
air asam jawa
Serbuk kari
Tumisan:
Bawang putih/merah
Halia
segala rempah ratus cam bunga lawang/kayu manis
Hiasan:
sawi
limau Kasturi
cili hijau/merah
telur
Cara nak masak kuah.
Tumis sume bahan tumis ngan serbuk kari hingga keemasan..pastu masukkan ayam kacau kacau pastu masuk santan ,air asam jawa..main mainla ngan air..hihi.last masuk fish ball/tauhu dan garam dan gula secukup rasa.Ciku tak suka ajinomoto so tak letakla ye.
perlu diingatkan kaedah ini boleh berubah mengikut kesesuaian masingmasing.
So mee dan sawi jangan lupa celur lak..last boleh makan dan hidangkan dengan hiasan tadi.
Kalau tetiba ciku rasa malas nak kuar ke umai..ciku masakla sendiri.
2 comments:
Eh, nyesal laa pickle tgk gamba mi kari kat blog ciku ni time bulan2 posa.. lapaaaaaa :(
haha..pose pose
Post a Comment