Spagheti Bolognese ciku


Nih feberet anak bujang ciku..ciku lebih suka pasta carbonara..yg color putih tu..hiks..
so malam tadi masak spagheti bolognese ni la..anak anak panggil spagheti merah je.Minum ngan air teh safron yang dibeli di iran..
ciku rebus spagheti tu separuh je plus garam 2 sudu..dah angkat baru campur ngan minyak olive ..taknak bg lekat lekat.
cara buat sosnya..ciku memamng suka pekat pekat ..tak suka yg berkuah..hiks

Bahan bahan
bawang besar potong dadu
bawang putih potong halus
cili benggala potong dadu , ikut la color apa pun tapi ciku memang suka 3 color ada(merah,kuning,hijau - saja colourfull..anak anak suka gitu..br nak makan byk sikit..hehe.
tomato potong dadu
daun oregano dan basil yang kering tu (beli kat cold storage parkson)
Cendawan butang potongla ikut suka
daging cincang satu buku.
tomato puree satu tin
butter lebih kurang 2 sudu
keju parmesan yang dah parut untuk time hidang(sesapa nak ajela)

Cara nak masak 
  • panaskan butter..masukkan bawang putih dan merah ..goreng samapi perang je no no over garing
  • masukkan daging cincang dan goreng sampai betul betul hancur
  • pastu masukkan daun basil dan oregano yang juga dicincang..pasti bau naik time ni..masukkan tomato,cendawan,cili benggala ..tumis ajela..
  • masuk tomato puree ..goreng garing pastu msukkan air dan garam gula ikut rasa sendiri...masak sehingga rasa dah masak la..ciku pun tak pandai sgt..tp itula antara masakan rasmi rumah terbuka kami selain pasta carbonara dan soto n bihun sup or nasi ayam (yang basicnya sup ayam la)..hehe..ni masakan bersama abang tersayang dan anak anak tersayang.Ciku tak pandai buat rendang pedas ayam tu..alamak rindunya rendang mak.

so perut dah kenyang tadi..anak anak dh tuido awai..ciku leh tgk running man or  drama /muvi korea..hehe.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.