Followers

Jejak

Jejak Ciku n hubby
Make yours @ BigHugeLabs.com

Membelahan di Ben thanh Vietnam

Salam,

Hari pertama di HCM

Membelahan...tu ayat melayu baru.."beli belah keterlaluan".hehe

Kali ni ke Ho Chi Minh ,Vietnam pulak..point membeli belah sebab pegi pun tak lama ..Kami pergi 5 orang..Il,In,Em,Kin dan Ciku..Sampai HCM dalam kul 8 malam..masa HCM kurang sejam dari malaysia..contos:- kita kul 6..depa kul 5..betuikan..confius lak...okla aktiviti pertama..sampai dari airport terus ke amik teksi Vinasun bukan Vodafon ye..hehe..color putih..rate 150,000 dong untuk 5 seater..memuatla kami ni..tapi kalau saiz kecil boleh je sumbat lagi.Sepanjang perjalanan tu penuh ngan orang naik motor "unik" ssgt..topi keledarnya pun ssgt unik dan pelbagai corak.comel.perjalanan dalam 30 minit sb rasanya malam tu ada perayaan apa ntah..so ramai orang kuar kat jalan.
Vinasun Taxi sebelah kiri airport 
Suasana penuh motor..yg pic berhelmet time siang 
Sampai hotel Lien An Saigon Hotel dalam 2 minit ke pasar Ben thanh tu..best..ssgt cantik.Kami book by agoda.com..price yang ditawarkan adalah 55USD untuk 5 orang leh muat tetiba masa kami nak cek in tu..hotel kata kena 3 orang je..aduh..pastu kami amik la 2 rooms berasingan..harga masih mahal gak so sepakatnya kami..esok kami cek out dan transfer ke hotel lain yg agak bajet sikit.
aktiviti transfer hotel hai nam di sebelah


Rehat rehat makan bekalan dari malaysia pastu terus je malam sampai tu gak kami jalan ke night market area hotel kami..plan cuci cuci mata survey je tapi membeli gak..hiks..beli polo tshirt dan magnet sikit2..da abis membeli malam tu..kami lajakkan perjalanan kaki tu mencari hotel bajet area situ..so dalam 6 hotel gak kami cari at last dapatla..Hai nam hotel (29USD for 3 person per night) dalam  2 minit gak ke ben thanh. Settle sume dalam kul 12 balik hotel tido..rest pengsan..ye ker pengsan..ciku tak pun..huhu. Pepagi tu ciku terjaga ingatkan azan subuh..dalam hati ciku "aik ada alunan cam TV channel mekah tu" ciku terus kejutkan member..ehhe..kecoh jap pepagi..rupanya alunan ring ton hpon member yang berbunyi..adehla..sambung tido..terjaga semula untuk solat subuh dan mandi.

Hari ke 2 di HCM

Dalam kul 9 pagi lepas bekfas dengan bekalan sendiri ..kongsi makan...kami terus amik teksi ke rumah hjh basiroh dalam  3USD dalam 60000 dong/VND for one taxi not for one person ye..terkejut tengok..byk giler kain sepah sepah....hehe..rumah kedai 2 tingkat tapi yang sedihnya baju jersi yang kami cari dah byk abis..so telekung je la yang diborong..cantik2..dari level bawah sehinggala gred tinggi..sume cantik..ciku rembat 2 pasang gak..lenlain member mmgle byk merembat..hehe...kain silk vietnampun byk. Ciku dipanggil halus kat situ..nape ntah..dah macam makhluk halus lak ciku..hehe..apa apa ajela.Sementara nunggu hajah basiroh kami rest rest menunggu member lain yang belum puas menjamu mata..ciku ni dah tak sabar nak menjamu selera..hehe..main jek.
Setelah tawar menawar ..ada la dapat sikit diskaun..kami dinasihatkan oleh hajah basiroh untuk tumpang letak telekung kami sume tu kat kedai dia di ben thanh..sb ye la dah borong byk..pastu nak borong kat ben thanh lak..sesampai kami di kedai Hjh basiroh tu by teksi ..kami rehat sekejap je pastu terus mencari cotton dan lain lain..byk gilos cotton..teruja ciku plus pening ..byk sgt. the best is kopi susu ais..ada satu kedai muslim jual cotton tu belikan kopi susu ais halal..best.sambil memilih kain..kami minum kopi.No kedai shop 475 dalam ben thanh market (Salim -Hakimah)


Tentang makanan halal..di rumah hjh basiroh ada Mr Aly..melayu islam champa buat order food dan boleh hantar ke hotel..so kami try la order dan rasanya menarik gak..Boleh order food by phone gak dengan Mr Aly.so pasal makan ..easy le..murtabak dia sedap..1 USD..

 Kediaman dan kedai hjh basiroh..yang ni yang di 159 ,Phu nhuan District area pasar bin thay..yang lagi satu di area ben  thanh ada jual makanan halal sekali..

Sedikit scenery jualan di pasar ben thanh..kedai rapat rapat like a bazaar.
Memang seharian di Ben Thanh dan night market membeli belah .Pasar Bin thay tu kami tak pegi sebab info yang kami terima..kebanyakan kainnya telah dipotong siap dan letak dalam plastik siap siap.ntahla..mungkin masapun tak byk untuk ke sana.

Antara barangan yang dibeli beg deuter , hand made beg ..barang barang souvenier, tshit polo, jersi adidas, raplh laurence,keychain,baju budak ,kurung manik dan macam mcam lagila..memang membelah ..
Hari ke 3 di HCM

So far semuanya berjalan lancar..alhamdulillah.tiada perkara yang tidak menyenangkan atau mengharubirukan keadaan berlaku..alhamdulillah.So macam biasa ..8.30 pagi lepas bekfas ,kami ke pasar ben thanh semula..ahha..asik asik membelah je.Kami terus menuju kedai yang sama sebab nak tukar bj kurung manik tu cam besar je..tapi kedai tu tak bukak lagi so jalan jalan ..rembat benda lain dulu..kul 12 kena cek out..flight lambat lagi..so plan kami..bilik EM dan KIN ken cek out dulu so sume sumbat dalam bilik kami add hour  until 5 ptg..ciku nagn KIN dan EM balik hotel dulu dalam kul 11pagi..penat dah bershopping sementara tunggu food dari mr aly dalam kul 1 tu..ciku rest cuci mata kat area kedai kedai area hotel..tak belipun..tengok jek.KIN dan EM dah pengsan  kat bilik. dalam kul 12.30 sume dah ada dalam bilik so food sampai..makan terus le.

Art Museum

Dalam kul 2.00 lepas solat jamak, Ciku,IN ,IL  terus gerak ke Art museum HCM City dan replika round about HCM ..saja jenjalan ..tgk map bekalan..dekat je sume tu..cuma lintas jalan agak menarik di sini..kita cam boss la..kita tahan motor motor yang bersepah kat jalan raya ..memang bersimpang siur motor2. itu ajela yang adventure..cara melintas jalan..ehhe..Sesampai kat art museum..dalam 2 USD untuk 3 orang..boleh bayar dalam Dong gak..tapi duit dong ciku dah abis untuk 2 hari sebelum ni.hehe. 
Art Museum HCM city -(2USd for 3 person) -boleh je nak byar dalam vnd tapi dh abis lak ..hiks


salah satu seni di dalam Art mueseum ni

Suasana motorist plus basikal 

cool  - ada 2 blok museum ni.
Kami bergambar tak sudah2 kat museum pastu hari cam nak hujan..kami bergegas balik..best best..air mineral memang sentiasa ditangan..ciku dapat air botol mineral tu 1USd utk 4 botol..murah murah.

Sampai hotel dalam kul 3.00, kami pinjam penimbang hotel ..risau lak pasal bagasi..so bila timbang je..ciku masih ada kosong 3.5 kg..so apa lagi..kami pegi lagi ke ben thant..boleh bayangkan tak..rasailah jiwa membelah ini..ehhe..target balik hotel dalam kul 4 nak cek out kul 5..amik teksi dari hotel terus ke airport.

Berhati hati dengan baggage mu ..hiks..1KG -15USD..kami sume ngam ngam ..hiks..

majoriti pepagi orang sana cam ni kalau makan

Bus kalau nak ke district lain..kami tak naikpun sb asik g ben thant je..hiks
Kisah di airport cam biasa je..air paipnya memang cam stail di airport korea , takde air paip ..adeh so kami stand by siap siap botol mineral kosong. Dan tiada rooms for prayer so leh solat di mana mana asalkan yakin bersih dan gunala ilmu sesikit yang ada cara cara solat di luar negara.
So antara yang paling penting 
1) botol mineral untuk ke toilet
2) kompas
3) adapter
4) boiler
5) minyak Bam..hehe
6) Price barang dan kedai ciku byk cari di forum cari pelancongan vietnam
7) Map

Terimakasih kepada kengkawan kerana tanpa mereka tak sampai gak ciku ke sini..Ho chi minh.Allah yang melorongkan perjalanan ini dan ianya menjadi kenyataan kami ke HCM untuk merasai budaya dan pengalaman bermakna ini. Alhamdulillah.


****PROMOSI JUALAN LIQUID DETERGEN DAN SOFTENER MURAH SEKITAR PUTRAJAYA..JENAMA SPLASHH -10 LITER***
SILA emel :- chiklah98@gmail.com




9 comments:

Ayu Firzara said...

mekasih kaksu kongsi cerita ni...insyaAllah kalau ada rezeki ayu pun nak pergi... =)

CIKU said...

kak ciku pun rasa cam pegi lagi tapi ngan hubby lak ..leh borong byk lagi..ehehe

inabpm said...

nk sobenier kak sue.. :)

Katak Gomok Sulie said...

saya pun br balik dari hcm..agaknya plane kiter sama...hahaha....balik2 tanah melayu, terus demam kepenatan bersoping sakan kat bent 10...haha...

CIKU said...

*inabpm -sobenier stori ok tak..hehe
*katakGomok -maybe la kot kita satu flight..so far ok lagi ni..hehe

jarimanis said...

Sue...byk dpt info leh jd rujukan utk p next week hihihi maybe tk sopping hahah tp x pasti klau dh sampai sana xleh thn nafsu tu :-)

CIKU said...

*jari manis-selamat berholiday..jgn tak balik lak nnt..hiks

Zura Tamin said...

ciku...berapa ye harga telekung kat situ? senang nak bajet heheh

CIKU said...

@zura Tamin..harga telekung boleh dapat usd10 tapi tu yang simple2 tapi cantik gak..ciku beli kat basiroh..sebab second time tu saja try beli kat ben tanh..kualiti tak berapa elok.
hari tu ciku beli yg bunga timbul 8 tu sehelai jek pastu bunga sulam handmade satu ..yg ni mahal sikit..tp sweet..nak jugak..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...