Carbonara penutup makan makan

Salam,

Hari ni ciku sefamili g makan kat restoran Mat Ayam Kampung di bawah bangunan putrajaya Holding sebelah kem.wilayah presint 2 putrajaya.Buka pukul 11.00 pagi sampai kul 5 kot ke 6 ntah..huhu.Makan kat sini sebab nak makan ayam kampung cicah budu ngan ulam ala ala kedai cikgu kat kota bharu tu..sedap. Kami amik gulai lemak nangka, sotong sambal 2 ekor, kerabu taugeh ,ulaman , budu, sambal belacan , sambal ikan bilis tempe dan ayam kampung 5 ketul panaspanas.wat hidang hidang.cam tak cukup je ayam kampung tu.Total harga plus air lebih kurang rm60.00++

Disebabkan bekfas cuma masak pancake je dapat makan sorang satu..perasaan lapo tu memanjatmanjat nak makan..hihi.kejap je abis.xpasti le sedap ke lapo..huhu.Ciku pernah makan nasi campur ayam kampung area Hosspital kl..itu sedap lg kot.Lain org lain komennye.

Plan nak balik terus tapi tetiba mulut ni ter'ajak' TL g terjah ioi city mall putrajaya nu..hihi.Saja jenjalan cuci cuci mata..first sampai terus masuk index living room ala ala ikea gitu..pastu duk godekgodek dalam tu kami keluar g cari buah buahan area tesco ..beli delima ngan jambu batu je..ingat nk cari pear hijau size beso tu tapi xdo. Nak beli ceri mahal bonar..so cancel.

Sementara TL g kedai Home Pro nak beli iron board ..ciku g bawak bebudak ni g toys urs dan daiso betul betul area atas HomePro tu le. Disebabkan hp xdo line..pelik pelik..ciku dah siap buat temujumpa TL semula dlm kul  3.00 ptg di HomePro .Xbeli apapun kat daiso..hihi.Dulu g jepun beria ria nk g daiso sampai berlambak beli barang comel comel tu..kat sini..huhu..org beratur panjang..cam agak kemalasan lak.Settle sume kami solat di tingkat atas sekali juga area daiso.Berapa kali g toilet usah citer le depa ni.

Dah nak petang tu, kami otw balik  nak singgah iceroom makan ice cream lak..ntah camana xnampak lak ice room bangi tu padahal pernah je datang sini..yang nampaknya mee tarik chinese muslim food.Apalagi kami masuk le..ingat nk bungkus tapi termakan pulak lagi..hihi..2 mangkuk mee tarik sup daging dan 2 pinggan nasi goreng daging potong kecikkecik..sedappp xingat the real menu name (hihi).Bebudak ni teruja tengok org tu masak api beso cam nk terbako je pastu org kedai tu buat mee tarik tu. Total harga plus Air : RM39.90

Sampai rumah sebelum maghrib , rest dan tetiba TL masak kuah carbonara untuk stok esok.yahoo..tq.
Meh ciku share resepinya

Bahan bahan seperti dalam gambo ye yang takdo susu carnation cair dan pasta

Bahan bahan

Oregano potong halus
sweet basil potong halus
rosemary potong halus
cheese parmesan
butter president salted 
yg kotak tu ala ala whipping cream president
cendawan 
cili capsecum potong dadu
bawang putih sebuku di hiris halus atau tumbuk je.
susu cair satu tin
ayam siap buang tulang potong dadu .

Bahan bahan tu dipotong dan disediakan oleh ciku.TL just masak je..hihi.
Campur je sume bahan tu ngan ayam ..pastu baru masuk susu cair dan garam (kalau nak le).
Last letak cheese parmesan.Siap untuk dimakan esok.Esok kan koje..nanti balik senang le koje ciku ..rebus pasta je dan gaulkan stok kuah carbonara ni..hihi.Boleh simpan 5 hari ni. Inilah stori Carbonara penutup makan makan ahad.Menu resepi ni rasanya dah banyak kali ciku share kat blog ni.Feberet famili ni.alhamdulillah mekasih.Orite malam ni kami just makan buah delima aje dan minum air madu yang juga di beli di ioi city mall putrajaya.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.