Hunan Province, China - the avatar Forest

Salam 


Picture from wiki  : Panorama of the Five Fingers Peak of Huangshizha

Hari ni dia ajak ciku g Hunan china ..cantik sesangat view.Tapi laratkah ciku lagi nak berjalan ..huhu macam g jeju dulu..penat kaki gue ni.Gue sudah agak pemberat nih..hihi tapi hasilnya lumayan dong.

Apapun ,orang kata no ticket no talk..tapi takpela kita mesti ada impian dan angan angan dan cuba untuk jadi kenyataan.Ada rezeki dan kesihatan dan kelapangan yang terbaik , sampailah ciku di sana.

Ciku duk cari kat google , hunan china pastu jumpa this blog really
awesome. cam teruja nak pegi je.

http://honeytrek.com/wulingyuan-the-avatar-forest/

Bawah ni copy dari wiki :

Wulingyuan is a scenic and historic interest area in Hunan Province ,China ,noted for itsquartzite sandstone pillars, some of which are over 800 metres (2,600 ft) in height and are a type of karst formation. 

The site is in the Zhangjiajie City  to the northwest of Changsha, the capital of Hunan Province.It was designated a UNESCO World Heritage Site in 1992. Wulingyuan forms part of the Wuling Range. The scenic area comprises several national parks, one of which is the Zhangjiajie National Forest Park.




Actually,avatarpun ciku tak abis tengok..geli nengok sebab biru biru..haha.Semangat nak g sebab batu cacak cacak tu cantik ..viewnya ssgt cantik.Berjalan melihat keindahan alam semulajadi yang Allah ciptakan untuk meningkatkan lagi ketakwaan kita terhadap (NYA). InsyaAllah..amin.

Dulu masa ciku bernasyid sekolah..selalu nyanyi lagu ni:
"berjalan bermusafirlah 
melihat keagungan Allah
meninjau menitilah rahsia ciptaan Allah".....

6 comments:

jarimanis said...

Woooowww...mmg cantiklah view kat sini..tak kira..nk masukkan dlm list destination need to been there :-)

CIKU said...

hihi..bestkan jap lagi nak tgk avatar ..haha:)

Henry Fox said...

ni antara wishlist nak pegi. tp tak ramai lg yg explore. maybe kalo ade rejeki boleh pegi. insyaALLAH.

CIKU said...

Bagi yg berminat nak ikut tour..ada satu travel buat g sana (hunan + avatar tour)dalam rm3000++ include return air ticket,makan ,5 night accomodation 4 star hotel,china visa,tipping,etiqa takaful insurance dan english speaking tourguide.katanya nak 15 orang..cam nak ikut tapi gue cam takut gayat berdiri atas kaca kaca tinggi tu.Tengokla camana nanti.hihi

yellowtulip said...

Saya pernah ke sini june 2012. mmg tmpt nya sangat cantik dan sangat luas. sy beli 2 day pass tp kalu ada kesempatan sy akan opt unt 7 day pass, hanya sebahagian kecil shj yang sy sempat teroka.
kebetulan pula 2 hari disana hari hujan maka view sangat terbatas dan kala lebat turun terpaksa pula berhenti berteduh.

CIKU said...

yellow..cam best je nak pg..tgh pk pk..next year kot.insyaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.