Cuti cuti penang

Percutian ke penang bersama keluarga besar.(18 orang)
Kami masuk penang naik ferry pulau rawa ..sakan bergambar atas ferry..lama betul tinggalkan penang .Masa sekolah sekolah dolo dolo , Ciku penah tinggal di penang di Kem Sg Ara .Pastu pindah ke TUDM bagan ajam .

Kat penang kami tido di RS homestay di area sg ara , husband adik yang arrangekan untuk satu malam je.
Yang color biru tu ciku copy paste penerangan locationnya kat google..hihi.
Kami just amik 4 bilik sahaja ( 1 level) sebab keluarga besar yang g bercuti ni.Ada dapur dan ruang tamu cuma agak panas sikit sebab takdo aircond.takpela dak.Rombongan ciku dalam 18 orang.Uit ramainya.
RS HOMESTAY is a 3 stories banglo with 11 rooms.The Homestay is located at Plot 16 ,Kampung Tersusun Sungai Ara ,11900 Bayan Lepas ,Pulau Pinang
The homestay is near to :
-Pantai Hospital,
-Pak Hussin Tomyam Ala Thai Restaurant,
-Giant Supermarket,
-Mydin Supermarket,
-PISA (Penang International Sports Arena)
-Bukit Jambul Shopping Complex
-Sunshine Shopping Complex
-10 min from Terminal Bas Sungai Nibong/Tapak Pesta Pulau Pinang
-15 min to Queens Bay/ Bayan Lepas International -Airport/Kompleks Tabung Haji
-20 min from Jambatan Pulau Pinang /USM

Public Transport
-Rapid Penang 308 (from terminal bas Sungai Nibong),
-302 (from Jetty)
We also provide free WIFI for customers.
· Provided facilities/room features:fan/double bed/hanger
· Bedroom details:12 X 10 feet
· Maximum occupants:4 person
· Room rate:RM60 per room /RM200 per level (1 level=4 rooms)
· Contact person:Ahmad : 04-6452622 or Izzuddin_odd@yahoo.com.my
· Time Check in /out:depend on request

14/11/2012
Sampai je penang dalam pukul 2 petang , kami terus makan kat homestay.mak dah siap masak..hihi..anak mak..makan ajela. pastu rest..dalam pukul 5 petang ,mak ngan ayah ajak minum petang kat Pak Hussin Tomyam Ala Thai Restaurant..ciku n hubby ok je..makan yong tau foo sotong je ..ciku cari gak kepok lekor..haha pastu mak ayah ajak g terjah kem sg ara tempat ayah mencari rezeki dolo dolo.Jom aje..keluarga lain masih di homestay berehat..apa daa.Kami sempat solat maghrib di dalam kem sg ara tu gak(hubby n ayah je) sempatla baca doa awal tahun kat situ.Teringat lak zaman sekolah dulu..ciku ngan adik beradik jalan kaki balik sekolah duk lalu lalang situ..tapi sorangpun dari kami bkn jodoh ngan mat terap cam ayah.hihi.

Abis je terjah kem sg ara , kami g sunshine square..dulu ciku penah keja sini kat A&W restaurant tu masa tunggu result SPM jd cashier ngan tukang buat aiskrim tu.Selalu la duk tanya customer nak vanila or coklat..macam dah nak naik hafal ayat ayat ckp nagn customer.hihi.Makpun seronok g tempat dia selalu shopping mopping dulu kat sunshine square ni.Restoran Anggerik Biru yang femes dulu dah takde ..dah ganti ngan restoran nasi ayam nasir..tu glamer gak tapi kat komtar kalau tak silap dolo dolo.

Balik homestay dah malam, citer ngan keluarga lain bagi perangat sikit..kami siap amik gambo lagi kat sek ren sg ara,sek men sg ara, sunshine square,kem sg ara.Jalan sume dah lain..kg sg ara tempat ciku selalu makan ais batu kacang tu masih ada lagi..teringat nostalgia time sekolah.
Rest ngan adik beradik ciku di RS homestay .sembang2 citer lama..hihi.

15/11/2012

Pagi ciku ngan hubby dan mak ayah serta kakak cari sarapan dan minum di area pasar kat sunshine square tu..murahzz .nasi lemak 0.70 sen satu bungkus kami beli le borong untuk yang liat bangun pagi kat homestay tu..hiks.ciku makan roti canai cari capati tak jumpa ngan teh 'O' aje.
Ramai lak terjumpa kawan lama junior junior la ..tak sangka depa duk sana lagi dan masih kenal muka ciku ni..badan ciku je membesar bagai johan..hihi.eh ini kak ciku kan sekolah sg ara tu..kakak pada shai tu kan..haha..tetiba terasa glamer..(ayat perasan).dekat 4 orang kot jumpa.Balik homestay bersiap ke sg nibung ..famili husband adik.seisi beramah mesra sambil makan tengahri free..hihi.Kat situ pun jumpa lagi junior..asik junior je kenal..apa daa.
Kami memang dah check out kul 2 ptg tu so lepas lunch free yang sesangat sedap tu..kami terus ke bt feringgi lak check in kat hotel apartment leisure cove area orchid copthorne hotel.Cam biasa kaklong g beli telur ayam ngan beras kampit kecil ..kami masak le..lauk lain beli aje..nak sume makan luar mahal lak..18orang makan tu (2 baby)..hihi.bebudak sume dah tak sabo nak mandi kolam.apalagi selalunya memang tugas ciku dan hubby le bawak bebudak mandi kolam sebab musabab ciku memang suka terjun kolam.haha.Dah petangpun..mandi kejap je sb g laut lak kutip kepah .mandi gak laut situ..ok ok la lautnya..hihi.

Malam nya kami g nasi kandar line clear (ciku ngan hubby je) yang lain tak minat..kami memang kena g rasa ni nasi kandar yang kat sedap tu.ciku bungkus  je.ramai orang india muslim kot pakai baju putih duk ada situ.ciku amik lauk daging masak hitam ,ayam goreng, telur rebus..kongsi je ngan hubby sebab dah malam..diet mana leh makan banyak..hihi.boleh boleh ajela rasanya..ni pendapat ciku ajela.

16/11/2012

Terjah Bukit bendera dalam kul 10 pagi..tutup lak.ada ramai reporter..tak sangka muka kerabat kerabat ciku yg ramai ni masuk paper star n hairan Metro .Muka ciku takdo la.muka anak anak je masuk ngan famili kakak n adik so kami tukar plan ke Chowrasta saja pusing pusing..ciku beli jeruk madu pak ali je walaupun tak makan jeruk..hihi.beli untuk member opis dan ipar ipar yang tak ikut sama ke penang.Yang ciku tau..jeruk pak ali,jeruk pak naseir dan jeruk shin huat..pilih ajela..so ciku pilih pak ali. lama betul rasanya kat chowrasta..nak kumpul sume semula..depa masuk bazar kuar masuk aje..adoi..huhu.last nya ciku n hubby gerak dulu ke nasi kandar beratur kat area masjid kapitan keling..sedapnya sedap daripada nasi kandar line clear tu.ni pendapat ciku ye.huhu.kami bungkus untuk depa sekali tapi tak banyak la sb ada yng tak makan..bazirnya beli.hihi.
Kami teruskan perjalanan ke fort conwalis dan padang kota lama lak..bergambar sakan..teringat makan chow koey teow sedap dulu..asik makan je datang penang ni..nampak dewan sri pinang gak situ tempat ciku lawan sahiba masa sekolah lawan ngan penang free school..best ever nostalgia tu tapi lastnya kalah..haha.

17/11/2012

Terjah pepagi lagi ke bukit bendera 7.00pagi ( ni kepada sesapa yang nak ikut trip ciku n famili)..so kami plan tak yah beratur panjang..confirm tak ramai orang kul 7.30 kat situ nak naik tren tu.kami jadi rombongan pertama (9 orang je yang berkobar kobar nak naik tren baru ni) . kul 7.30 kami start naik dalam 7 minit kot sampai atas..sejuk gilos..kami sarapan kat atas tu..roti burn n air teh O n telur masak separuh..sedap je.hihi.
jogging sikit kat atas tu area taman nature apa ntah dalam 15 minit perjalanan apstu turun semula kami terus ke owl museum..masuk rm10 untuk dewasa..kids free..best cantik comel sume ada..tapi tempat tu taklah besar sgt..masuk the Malaysia Book of records. Ada satu lagi Toy museum dulu kat area copthorne hotel , ciku n famili dah masuk tapi kali ni tak masuk sebab tempat tu dah pindah ke teluk bahang.cancel ajela.sekali masuk yang dulu dah cukuplakan.hargapun mahal.Panjat tangga sikit kat situ untuk ke masjid bukit bendera.apstu teropong penang dari atas bukit..cantik kabus kabus lagi pepagi.

Jumpa lak kawan satu ex opis lama, si ina..terkojut gak..hihi..Allah yang tentukan semua ni.Kami dalam kul 10 pagi tu nak turun dah balik hotel..terus mandi kolam lagi before check out 12.30.
Perjalanan diteruskan ke bagan ajam TUDM ,tempat ayah cari rezeki gak..ayah pegawai TUDM dolo dolo..habis rumah kuarters pegawai situ dah musnah..dah takde langsung.,.dan digantikan ngan rumah rumah kuarters baru banglo sebuah dan semi D..cantik gilos lak...pantai bersih tempat karaoke still ada.dah abis rindu rinduan ayah dan mak di kawasan depa dulu tu..kami terus ke sg dua makan mee udang sg dua yang glamer..dulu ayah selalu bawak situ..sekarang kami lak bawak mak dan ayah.tips..order by mangkuk untuk 12 orang makan ..jangan mintak sorang satu pinggan lak..mahal gilos la.abissss boleh balik rumah dan tido..alhamdulillah.

aik..takdo gambopun..hihi..nnt nntla.ada kat kamera.dan paling tak sabo nak balik KL or kedah makan nasi kandar royal ..best ever..

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.