Terung Balado ciku

Salam..ciku ssgt suka makan nasi ayam penyet wong solo tu terutama masak terung balado tu..pedas gilos tp sedap. so malam ni tadi ciku masak la terung balado ciku stylesss..hihi


Bahanbahannya:-
- Terung 3 biji je yang panjang color dark purple tu..potong serong .
- cili merah n cili hijau ditumbuk lumat bersama belacan dari tanjung dawai (saja je)
-cili padi ikut tahap kepedasanmu jkuga ditumbuk lumat.
-bawang merah dan bawang putih hiris halus
-tomato belah ikut suka saiz nya.

Kaedah:
Goreng semua tu ngan minyak kecuali terung dan tomato.Bila dah nampak cam menarik tu masukkan terung dan tomato lak (last takut over lembek)..kalau perlu masukkan sedikit air.
*** garam macam biasa ikut diri sendiri.

dah siap..boleh dihidang makan ngan ayam goreng atau udang goreng dan ulam ulaman also tempe.

2 comments:

Ila Ramliey said...

harlo ciku...
amboii samalah kita, suka makan terung. Hehe. Nanti kita share resepi terung ya,ahaha.

http://miszilass.blogspot.com

CIKU said...

cik ila..okeh boleh aje..bisa diatur..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.