Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Trip singkat memburu salji ke Sapporo jepun Hujung Jan 2019

Salam, 

Alhamdulillah selesai dengan jayanya trip ke sapporo pada 29/1-3/2 walaupun singkat tapi best , simple dan padat. Kalau boleh trip kami kali ini plan memang tak nak jalan waktu malam. Disebabkan siang singkat dan ada orang tua serta anak kecil dan pukul 4 lebih dah masuk maghrib so sumbatla ittineary waktu siang yg singkat tu..hihi.Turun Flight terus dapat nampak salji dan esok nya snowing lebat. Ciku bagi padat dalam satu entry aje trip ke jepun kali ni .hihi

Kami pernah ke jepun 10 hari sebelum ni 2014 dari Tokyo ke hakata dari musim winter salji di hakuba , nagano dan musim bunga sakura di hakata dan osaka, kyoto, hiroshima , yokohama, nara, miyajima island, huis ten bosh, sasebo, kagoshima. Masa tu pergi berempat aje so bleh travel ikut suka jenjln tak kira masa. Alhamdulilah

Trip kali ni cover di Sapporo dan Otaru sahaja , kami sekeluarga - 7 orang termasuk bonda umur 67 tahun dan 3 kanakkanak 11 tahun keatas dan 1 baby (1 tahun 6 bulan)
DAN satu keluarga adik ciku ambil homestay yang sama tapi tingkat lain.(4 Orang first timer)

Sama seperti trip sebelum ni tanpa agent dan kena study dan buat homework alaala amik SPM tu.hihi

Tukaran 
  • 100 yen = MYR 3.80
  • Address Home (kunci ambil sendiri di post box ikut aturan dari emel oleh owner airbnb - tak jumpa owner)   
     〒060-0907
     Room No. #1001
     Hokkaidō, Sapporo-shi, Higashi-ku, Kita 7 Jōhigashi, 3-28-3

    ★Room No. #1001
    Key is in Post Box #1001

    ★Contact Phone : +81-50-3718-0636

Ada dapur dan mesin basuh juga. Satu rumah ada 2 bilik pintu ala jepun slide tu.Ada 4 tilam.Heater bawah meja makan dan heater bilik .

Ubat dan pakaian yang sesuai  memang dah prepare awal .
Makanan kami bawa dari Malaysia Roti Butterscoth (size kecik dan besar) , sambal kering bilis dan ikan masin sambal , kiub ayam, nasi impit,segala mak nenek biskut dan nasi beryani daging dibeli dari grup road to japan tu (adik yg beli).

Bandar Sapporo dipenuhi salji

Homestay kami tingkat 10 dan tingkat 3. Station terdekat Sapporo Station dalam 10 minit walking distance ambil north exit . Memula sesat gak sebab salah exit.huhu.

Smile Road Airport Ncts
Penguin parade di Otaru Aquarium


 Clock Tower Sapporo
Tram (street car) untuk ke Mount moiwa




Kedai japan muslim friendly Ramen di area susukino.Sejuk masa menunggu giliran untuk masuk makan di dalam kedai ini.Kecil sahaja rupanya.

Bandar Sapporo dipenuhi salji 

Basikal yang di tinggal sepi ditenggelami salji
Vending machine beratur
Ittineary 5 days @Sapporo 

Day 1 - Dari New Chitose ke Mount Moiwa

Touch down pukul 8.20 pagi di New Chitose Airport .


Terus ke Location JR Information desk at New Chitose Airport Station
Level B1
Time : 8.30 -19.00
Ambil semua pamplet dan beli kitaca kad untuk transport dari New Chitose ke Sapporo Station.
Sampai di sapporo station top up kad kitaca.Kitaca ini boleh digunakan utk subway, JR Train, street car , bus, beli barang, sewa locker dan lain lain. 

Total up dalam lebih kurang 5000 yen sorang sepanjang Trip termasuk baki untuk beli air di vending machine dan nasi plain di Lawson atau 7E.


By train
New Chitose Airport and Sapporo Station are connected by frequently departing JR rapid trains (35 minutes, 1070 yen one way, 4 trains/hour). Seat reservations are optional and cost an additional 520 yen. The trains are covered by the Japan Rail Pass and Hokkaido Rail Pass.

Untuk ke Mount Moiwa . Dari Sapporo Station ambik Namboku Line ke Susukino. Bila turun di Susukino ambil Exit nombor 4, naik atas ke permukaan jalan dan cari perhentian street car. Street car adalah tram yang lebih kurang macam kami pernah naik sebelum ini di Manchester..hihi.saja nak stori. Tiketnya Y170 flat rate. 

Dari Susukino, perjalanan akan ambik masa dalam 25 minit ke Iriguchi Ropeway.
Kemudian tunggu shuttle bus ke Mount Moiwa .Sampai di Mount Moiwa , naik cable car dalam 6 minit untuk 2 pit stop. Kami stop di tempat yang ada loceng tu. BELL OF HAPPINESS katanya.

Orang kata time malam lagi cantik tapi kami xmo sebab ada anak kecil dan sejuk weh malam.
lepas naik tram , kita Q untuk shuttle bus to mount moiwa cable car

Sapporo station
Store luggage at sapporo station
dan solat jama'
700 yen
Dekat mall ni ada juga di sediakan surau untuk muslim solat
Open Hour : 10 AM – 8 PM
  • DAIMARU SAPPORO - Prayer Room : Tingkat 3F 
    area sapporo station 
Mount Moiwa,Sapporo
Open: 10:30a.m.
10:00p.m.
Bawa bekalan makan simple2. (Roti dan biskut).
Ada air panas coklat di vending machine.
Main salji kat atas tu
Ropeway and Morris Car (mini-cable car)
round trip set fare/ Adults ¥1,700, Children ¥850

Dalam 6 minit (cable car) 
Sapporo Station
Ambil Luggage
Cari hotel AirBNB
Higashi-ku, Sapporo-shi, Hokkaidō, Japan
(Tgk map owner ada emelkan)





Ckp je "zenbu atatamete" untuk panaskan

nasi putih RM5 .Ciku beli yg pek besar tu ada 10 pek kecil dalamnya kalau tak silap .Ciku ada bawak nasi ketupat tu juga tapi abis so beli yang ni plok.

Otw balik hotel singgah beli nasi plain seperti di gambar halal japan. Makanan kami masak nasi dan makan segala ikan masin sambal, sambal bilis dan beli sawi , ikan ,telur dan buah di area homestay kami untuk dimasak.


menu telur hancur ,sawi goreng,ikan goreng, bekalan sambal dan nasi putih.Alhamdulillah lazat berzat dan tido untuk tenaga dan bangun awal pagi esok utk trip ke otaru .

DAy 2 -Otaru Trip dan Makan Ramen Gengkhis 

Kedai ini antara tempat makan yang tersenarai dalam senarai tempat makan halal di Sapporo.
Di otaru memang target nak tengok show penguin dan Dolphin plus main slide snow board tu sampai tergolek golek.Best ever .
Sapporo Station - Otaru
Bekfas di hotel atau bawak bekal
ke JR Otaru station
Otaru Aquarium
10 pagi - 4.00 petang
Penguin Snow Walk (Performance time: 10 minutes) 
11:30a.m. 
Dolphin show
1:00p.m. 
By Bus 
Get of the train at JR Otaru Station
 → Take the chuo bus for 25 minutes 
from the 3rd bus stop at Chuo Bus Terminal in front of Otaru Station
- OTARU AQUARIUM : 1000 ¥ seorang
Adults: 1000 yen, Elementary and Middle School Students: 400 yen,
Aged Over 3: 200 yen
Mosque Otaru

Otaru canal
Plan nak Solat di area masjid Al Noor ,otaru tapi tak dapat sebab sejuk sangat snow turun lebat.Kami dalam bus time tu tak bole hnak turun jenjalan.Angin kuat menusuk.







Tsu Dome festival snow (ribut salji masa ni so tak banyak dapat main game outdoor -sejuk teramat nak buka mata pun terkedip kedip..hiihi)

Day 3 - Tsu Dome Festival snow dan Shopping area Tanukikoji Shopping Street. 

Ambil Toho Subway Line
Tsu Dome
Festival snow big place - free for kids






Ambil Gambar dan main indoor dan outdoor game
Toho Subway Line
Access is possible by shuttle bus (100 yen one way, departures every 5-10 minutes) or in a 15 minute walk from Sakaemachi Station, the terminal station of the Toho Subway Line (10 minutes, 250 yen from Sapporo Station).
Shuttle buses to the Tsu Dome Site also depart from the Odori Site and from Sapporo Station (210 yen one way, every 15-30 minutes).
Odori Park dan Susukino Park (snow Festival)
Belum craving lagi . ice tu kotak kotak je lagi .Start 4 feb 2019
Pole Town dan Tanukikoji Shopping Street. 
Shopping @Tanukikoji Shopping Street. 
kedai Mega
Daiso (area terminal 2 McDonald)
kedai  2nd street 
Solat di  (Hokaido Tours level 3F @ Tanukikoji Shopping Street)



Day 4 -Air Terminal Hotel dan Makan Tempura area Airport

Disebabkan flight kami pepagi so kami decide ambil hotel di area new chitose airport dan kami dapat jenjalan di Smile Road airport tu dan Doraemon plus onsen. 

Sebelum tu kami stored luggage di Sapporo station dan jenjalan area odori park dan Sapporo station saja dan repeat shopping di Tanukikoji Shopping Street.

  • Odori Park
  • Sapporo TV Tower
  • Aurora Town
  • Sapporo Clock Tower
  • Tanukikoji Shopping Street

bergolek di salji yang lembut dan memutih.Alhamdulillah


map yang sememangnya sangat berguna di kala tiada line wifi .Wifi kami guna pocket wifi yang disediakan di homestay dan boleh dibawa meratarata di sana


Day 5  - Going back to Malaysia (lebih kurang 7 jam 25 minit )

Alhamdulillah selesai.Terimakasih kepada semua blogger yang pernah ke sapporo dan share pengalaman serta itteneary.Tq muahh


Nak lebih detail 



Ke kashmir kah kita after this?

No comments:

.