Resepi Puteri Ayu

Salam,


From Emma pic
Orite malam sebelum semalam , ciku ke nasi royale ampang tempat wajib makan kalau teringin bonar nak makan nasi hijau kuning ala ala ni.hihi.okla nak citer pasal kuih ayu ayu ni entry today.

Ni kuih feberet ciku tapi ciku biasa beli je tak penah buat.hoho..La ni rasa cam teringin nak buat boleh dapat banyak.Modal kecik je tapi jual kat area kawasan ciku cam mahai je..huarghh..ciku copy resepi member dulu dan gambo dari fb member gak .Tq emma..

Bahan bahan :

2 biji Telur
150g Gula pasir@ 1 cawan
200g Tepung
1sdb Ovelate
100ml Susu cair
1sdb Perasa pandan
Pewarna hijau
1/2 biji Kelapa Parut
1sdb Tepung ubi
Sedikit garam

Cara-caranya :
- Gaul kelapa parut+Tepung ubi+ Garam..dan sebelah kan.
- Telur+Gula+Ovellat..pukul hingga kembang
- Masukkan tepung dan gaul semua bahan hingga sebati
- Kemudian masukkan kelapa tadi sedikit di dlm acuan dan di ikuti dgn adunan tepung tadi.
- Kukus selama 12 minit.

Settle..tapi tips tips nak bagi gebu lembut or nak bagi tak melekat kat  acuan semua tu ..ciku tak pasti.huhu.banyak kena studi ni.Bukan buat petang petang ni..plan buat puteri ayu this  weekend time mak dtg..musti banyak tips..hihi..:)

2 comments:

Jari Manis said...

Alaaa ciku baru ambik resipi ke baru nk tanya jd ke tidak :-)

CIKU said...

haha..baru amik je..belum try..hihi.nanti kalau jadi kita bagi JM rasa ye.tapi acuan kuih lompang je.(ayat taknak beli acuan baru)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.