Ittenary ke Singapura

Salam,

Orite direct aje ye..ciku nak kongsi ittenary on the way to singapore dari KL bebaru ni. Banyaknya jalan jalan cari makan lor..sebab ciku memang suka makan.Pergi dalam 20 orang plus budakla..3 kereta.



BIL
TARIKH
DESTINASI
CATATAN
1
16 nov 2013
Bertolak dari KL - nasi lemak mambau
Frust -tutup..awal bonar sampai.


Ke kluang station
Breakfast roti stim(sedap ssgt) dan roti bakar plus kopi panas
Johor Premium Outlet
Beli aiskrim aje..hihi..takde apa pun nak beli :)
Legoland
Tangkap gambo aje depan pintu masuk dan depan hotel legoland.Belum dalam list pun.
Restoran Qaseh Bonda di Kg tebing runtuh , Gelang patah
Makan nasi asam pedas tepi laut.Kawan rekomen.sedap dan berbaloi..mencabar betul cari lokasi kedai ni.
Check in Hotel Rasa Sayang JB
Rest kejap 1 malam.okla..takut gak hotel ni..hihi


Restoran Singgah Selalu area Danga Bay
Makan simple je sebab dah kenyang.Saja nak tengok kedai ni aje
2
17 nov 2013
Sarapan area hotel , tak ingat nama kedai sebelah pan pacific
Makan roti bakar dan lontong johor.(sedap gak)


Gerak ke Singapura by car - Woodlands
-autopass(Blok B)-SGD10
-lesen antarabangsa
-Isi borang  putih untuk semua orang dalam kereta
Sampai Sentosa World Resort
Check in Festive Hotel
Alhamdulillah ..sampai dalam pukul 12 tengah hari tapi tak boleh masuk hotel sebab awal sangat dan penuh.Check in pukul 3. Ada problem , 2 buah kereta member ada problem.hoho.So tunggu aje di lobby.Mintak early check in sebab nak solat.Okeh aje.TQ Allah
Adventure Cove Waterpark
Dah include sekali tiket masa beli online kecuali anak anak.so beli kat entrance untuk budak.

Main air dari pukul 2.30 - 6.00 (all out sampai kecut -boleh snorkeling gak)
Malaysian street food
Nasi beriyani 2 ,nasi lemak 1=SGD19 (makan malam) - minum air mineral beli satu kotak dari Malaysia.20% sebab amik pakej sentosa.


Merlion plaza Sentosa
Jenjalan  kaki je,balik tido ..tampal koyok kaki sebab sakit..huhu.esok pagi ok dah.Alhamdulillah
3
18 nov 2013
Breakfast kat starbot cafe
Pukul 8.30 pagi dah masuk USS sebab Festive hotelnya breakfast kat dalam tu area transformers so amik roti bakar sendiri dan buah.okelah dari berlapo.


USS
9.30 , start masuk transformers ..best sebab awal dari orang lain dan orang pertama Q..hihi

USS
All out di USS sampai pukul 4.00 settle semua dah.Alhamdulillah dipermudahkan tak yah nak tunggu lama .Semua ciku main di semua zone kecuali Revenge of the mummy...ciku takut..haha.

Lunch biskut Oreo dan roti bakar bekalan aje sebab time masuk USS tu orang tak cekpun beg sebab masuk awal USS pukul 8.30 pagi -10.00 pagi (time bekfas) .Include dalam pakej sb duk festive hotel.
Malaysia Street food
Nasi lemak 2 =SGD12.40(take away) -Dapat diskaun 20% sebab bayar guna mastercard- amik pakej sentosa.
Bali Thai Restaurant (sedap)
Char Kuey teow,nasi goreng satay,nasi goreng pineapple dan fillet =10.80+10.80+11.80+tax (2.34) = kira la ye..:)

(all out makan sebab tadi asik main aje..tak ingat makan)
Shopping di USS store
FM = SGD5.90 ,SGD4.90
Tshirt ada gambo globe saiz M dan S =SGD 26.90*2 (bukan ciku punya-member pesan)

ciku beli FM aje.


Pukul 4.30 petang ,balik hotel makan/tido/rest


VIVO CITY by train
Pukul 6.30 petang , keluar jenjalan naik train dari waterfront station -> Sentosa (rest di VIVO CITY -amik angin aje ngan keluarga aje).Member lain dah pengsan.

imbiah station ->Beach Station (tak turun pun ..tengok dari atas aje.balik ke waterfront station nak tengok show.
Crane Dance show in singapore
Cantik amat , pukul 9.00malam start (only thursday -Monday aje) -bebudak ni pun teruja.
Show lake of dreams (ada dragon berapi)
Pukul 9.30 malam,area globe USS tu ,kami tak tengok abis sebab kurang menarik so balik bilik .bancuh milo 3 in 1 dan cicah biskut.Solat n Tido.
4
19 nov 2013
Breakfast Asian Deli , Festive Hotel
Makan roti bakar dan buah dan yogurt cam biasa,huhu.
Kat bilik dah makan maggie cup Chef dan Oreo
Hard Rock pool
Mandi sambil borak borak bersantai.hihi. Pukul 11.00 Pack semua barang pukul 12.00 check out ,Masuk kedai Hard Rock kat hotel hard rock tu ..rembat satu tshirt hard rock TL collection.SGD30++.Member pun beli gak..ciku tak le..tengok je..hihi.FM hardrock =SGD25(tak beli pun)
SEA Aquarium
Pukul 1.30 ,tengokla apa yang patut dalam tu.The world's largest aquarium katanya. Best ada shark and dolphin.Ada macam macamla hidupan laut yang tak penah tengok..subhanallah.


Makan McD di Singapura ada tanda halal.(lunch lapik perut..kongsi kongsi aje)


Keluar singapura -Tuas link kedua
Settle , stop gelang patah solat
Restoran asam pedas  madu tiga , exit tol kulai
Kawan rekomen ,sampai je situ dah tutup..huhu..takde rezeki.Kena pegi lagi ni tapi ada yang akat kat area partit jawa bt pahat pun sedap asam pedasnya.hoho
Nasi beriyani herba Nasuha ,pagoh
Kawan rekomen ,sampai je situ  tutup gak..huhu..takde rezeki lagi.Kena pegi lagi ni.
RnR pagoh ajela
hihi akhirnya..makan nasi ayam balado ..ok la dari tak makan.bebudak taknak makan .konyang .Dah malampun.solat terus.
Senawang
Pukul 9.30 malam ,singgah rumah adik beradik amik barang.Sampai KL kul 12 malam.
5
20 nov 2013
Ipoh
Balik Kampung by ETS..tak larat dah. Rest /pengsan

Oke itu ajes buat masa ni.Alhamdulillah.

2 comments:

Jari Manis said...

Kami yagn tak tdo sana pun dorang tak check bag..scan tiket je..tarus masuk..tak rusi bawak bekal makanan :-)

JM naik transformer Ride tu 2 kali..BEST Gilerrr..

PAstu naik revenge of Mummy pun best...tak takut pun..dulu pernah naik thn 2010 heeeee

CIKU said...

Alhamdulillah settle sudah trip ni.lagi satu ciku memang penakut..huhu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.