Cho Binh Tay Market beli cotton dan kurung kuantiti banyak

Salam,

Info ni belum tersusun lagi..tengah dan masih mencari lagi info info untuk beli kain cotton selain di ben thant.Ciku dah 4 kali ke HCM tapi tak penah terjah Binh Tay di district 5 tu yang dikatakan lebih murah dari Pasar ben thant. Ciku senaraikan aje dulu na info info ni.Ni semua amik info dan survey merata rata guna search engine tu.

1) Cho Binh Tay Market di area Chinatown.Harga dikatakan jauh lebih murah dari Cho Ben Thanh itupun kalau beli dalam kuantiti bulk..banyak.Dikatakan penjual di situ tak berapa nak layan kalau beli sikit sikit ni.(tak pasti bulk tu lebih berapa kuantitinya.huhu)
Amik bus : Cho Binh Tay terletak dalam beberapa minit dengan jalan kaki dari Cholon bus station. Bus no 1 (color hijau) akan ke Cholon dan Ben Thanh bus station dan tiket dikatakan dalam 5,000 VND    ( Tak pasti pegi saja atau pegi balik) tapi kalau ada byk beg nanti driver bas charge lain.
    
Time tutup pasar : 6pm

Amik Taxi : Dari Cho Ben Thanh  in District 1 ke Cho Binh Tay in District  5 dalam harga between 95,000VND to 100,000VND dengan Vinasun Taxi.(ciku prefer naik taxi ajela for first time..hihi)

Petunjuk paling mudah kena mintak kurang(bargain) sehingga 40%.

no 2 ke bawah bukan info cari cotton ye.

2 ) Telekung dalam kuantiti yang banyak untuk dipilih adalah di Kediaman dan kedai hjh basiroh..yang terletak di 159 ,Phu nhuan District area pasar bin thay .Ciku dah pergi sini ,kami amik teksi ke rumah hjh basiroh dalam  3USD dalam 60000 dong/VND for one taxi not for one person harga masa tu la.(tahun 2012)

3) No kedai shop 475 dalam ben thanh market (Salim -Hakimah) -ni antara kedai baju kurung siap.

4) Taka Plaza

5) Rusian market(Ciku tak penah sampai sini -size beso beso katanya)
##copy paste aje ye info ni
The newest centre for bargains in HCMC, the Russian Market, like its name implies, caters to visitors from Russia. Boasting the largest stock of discounted winter gear in Saigon, you can renew your wardrobe of ski jackets and accessories at a fraction of the cost. The merchandise is disorganised and may require some digging around to find the right piece. Larger shoe sizes are also available.

In addition to cold weather wear, the Russian Market on Ben Chuong Duong in Saigon's District 1 sells sportswear, jackets, casual wear, shoes, souvenirs, suitcases and more. Pick up a women's t-shirt for about VND60,000. Children's clothing should cost in the neighbourhood of VND30,000 and up. Trousers and dresses are priced at about VND100,000, and high quality jackets sell for about VND950,000. Note that HCMC's Russian Market stocks larger sized clothing.
##

6) Mekong Quilts (Ni ciku paling suka quilts tapi rasanya cam mahal bebenor kat kat HCM tu..china lagi murah rasanya..hihi . tentang kualitinya ciku tak pasti)

Buka: From 9:00 am to 7:00 pm
http://www.mekong-quilts.org/
lokasi : Mekong Quilts            1st Floor, 68 Lê Lợi, District 1(yang ni insyaAllah boleh cari le)
             Ho Chi Minh City
             Vietnam

boleh cek url ni gak http://hello-saigon.com/2011/09/16/vietnam-quilts/


7) VINCOM CENTRE: A MODERN SHOPPING CENTRE.(ni kalau ciku masukpun sebab nakkan suasana sejuk..hihi)
##copy paste aje ye info ni
The Vincom centre is a modern shopping centre sprawled over 6 floors. Some of the shops here include Jimmy Choo, Versace, Karen millen, Swarovski, Crabtree and Evelyn, Debenhams, Accessorize, Mango, Warehouse, Disney and Emporio Armarni to name a few.
There is also a Highlands coffee, a burger bar called Carls Jrs and a wonderful French bakery called Tours les Jours.

Buka :9am - 10pm
What to buy: High end high street stores.
What to pay: A lot more expensive than the markets
Address: 72 Le Thanh Ton district 1 and 45A Ly Tu Trong Street, Ben Ng

Website: vincomshoppingmall.com (bahasa sana lor)

8)Hong Kong Market .(Agak menakutkan sebab dah ramai orang kena rompak kat sini esp: yang naik beca..huhu..ciku taknak la terjah..hihi)

9) Map semua kedai or apa apa je di area ben thant (Location: District 1) di URL dibawah ni
Semua kedai yang penting sekitar district 1

***okeh udah sampai situ aje stori info HCM.Yang paling ciku nak pegi adalah bin thay di district 5 tu aje.***

InsyaAllah kalau dah sampai district 5 ni ..ciku akan stori semula..hihi..lambat lagi nak pegi pun..kalau sesapa yang dah pegi..ciku leh refer blog tu..lagi best sebab baca pengalaman orang yang dah sampai.Kalau salah mohon maaf ye.

3 comments:

blog-tips-kurus said...

jauhnya shopping.. :-)

CIKU said...

aah sebab bisnes cotton bermusim..hihi

CIKU said...

Boleh refer kat sini ye bisnes bermusim ciku..huhu

http://tanggadomino.blogspot.com/p/cotton.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.