Murtabak Raja d' Kelantan


Weekend lepas ciku pergi jenjalan ke negeri cik siti wan kembang ni.."kelantan"  bawak mak ayah , adik , keluarga ciku..kirasegerombolan la melawat kelantan..Memang plan g sini nak makan makanan pantai timur ..kami tido kat royal guest Hotel sebelah istana jahar.kat sini ada restoran nasi ulam cikgu dan restoran kg kraftangan..sedap woih..simple jek tapi sedap dan murah. Kira puashatila mak ayah..bukannya masakan siakap 3 rasa ke apa..makanan simple simple je tapi cara depa masak kot sedap. ikan bakar 4 ekor ayam grg 4 ketul..masak lemak putih sayur ..budu cicah mangga (tak tau nama apa)..ulam ulaman..budu limau...hati masak grg pedas..gulai ikan asam pedas dan 1 jag air sirap selasih ( mak amik air lain) ..semuanya makan hidang. Kami semua suka makan budu kecuali en suamila...
Tapi g makan kat PCB..uish mahal ssgt lak..kami main layang layang gak kat sini pastu g tengok pertandingan suara burung kat lubok jong pasir mas..hihi..esoknya g rantau panjang dan wakaf che yeh..jenjalan aje..tak membelahanpun.

Okla kita citer pasal murtabak ni dulu la..ciku dulu pernah makan murtabak raja ni..member kelate bagi..sedap..so bila kami terjah ke kelate so kami g cari la..harga rm16..berbaloi ..makan untuk 4-5 orang..inti padat tebal..pencicahnya pun sedap color putih.

Ciku dtg kelantan hari khamis..jumaat g tengok murtabak kat TEMAN tp tutup ...hiks..kelantankan cuti jumaat so nasib baik pekerja murtabak tu leh hantar ke airport . Kami call (no phone...member kelate tu yg bagi tempat yang dia beli dulu tu)..pastu ada satu makcik dtg bagi murtabak raja tu.(frozen). Untuk umum tahu..kat airportpun ada jual tapi mahal sikit..rm23 kalau tak silap..kalau tak silap la..

Ciku beli 6 pelbagai perisa..hihi..satu bg kat kawan..yang lain ciku simpan frozen..so memalam bolehla makan murtabak raja aje..kerja masak memasakpun senang lepas balik keja ..anak anak dan en suamipun suka..hihi.

1 comment:

razak yaakob said...

Anda boleh dapatkan di medan mara kuala lumpur. Made in kelantan. Lawati www.murtabakrajaon9.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.