Trip lapuk to Busan,korea

SALAM,

Flight AA murah ke busan.
So ciku nak kongsikan pengalaman ke busan  ye..DARI JEJU KE BUSAN
Tetiba je kan..hihi..


Last day di JEJU island dalam pukul 3.30, terus ke airport hantar kereta yang rent tu dan bekejar ke jeju coastal ferry terminal untuk amik tiket dan naik boat ke busan,korea dalam 11 jam.Sampai je kami kat boat terminal ni semua ayat dalam bahasa korea so apa lagi aku..haha.but my hubby tenangkan aku dan dia try to speak bahasa ayam itik ngan staff kapal korea tu ..haha.so ok naik cozy island boat ..patutnya naik solbongo boat tapi sebab bad weather so naik cozy..ok ajela..kami amik 10 katil sebilik.bermalam di dalam boat..best gak..ada restaurant dan shop kecik kecik dalam kapal tp kami tak beli apa apa pun..just makan biskut oat coklat yang mmg dibawa dr mesia. Ada famili korea dalam sebilik kami so takla takut sgt.alhamdulillah..kalau dak kecut gak aku ni. Kat sini jumpa satu member cina asal beijing..dia yang tegur kami dulu dan ..tukar tukar stori..dia student beijing University  dan mix china korea name J macam muka dan tinggi cam lee min ho tu..Pastu kami rest dan tido ..terumbang ambing gak tido dalam boat..hehe.First time in my life.alhamdulillah dapat rasa semua ni.Saje amik kesempatan travel guna boat besar ni.poning gue.berapa kali nak muntah.Problem 10 orang tu dalam sebilik tu.Toilet ada satu je..hihi..

Harga boat dari Busan ke  Jeju by Dongyang Express Ferry / Busan Ferry Terminal Seolbong
Adults:
₩43,000~
₩170,000
* MON, WED, FRI sailings: 
Departs from Busan: 19:00 → Arrives in Jeju: 06:00 
* TUE, THU, SAT sailings: 
Departs from Jeju: 19:00 → Arrives in Busan: 06:00 

 No sailings on Sundays (so kena buat betul betul plan)
11hrs.

Jeju coastal Terminal untuk ke busan.Beli tiket kat sini k.

Kami naik cozy island tu..adui susah gak nak beli tiket ni.

Tempat kami bermalam ada 2 tingkat ..ciku katil atas..hubby katil bawah.poning

Mr Hubby dan kawan baru , J from Beijing,China

Esok pepagi dalam kul 7.00 pagi dah sampai busan..lintas jalan dari terminal dan cari landmark hotel tu sebab jalan kaki je.

Gambar bawah ni adalah stesen terdekat dari terminal boat busan untuk ke seoul.Ni saja survey dulu sebab planning nak balik dari busan ke seoul nnt naik KTX je..lebih kurang 2 jam 30 minit je.

Ni seisi tanya tanya jalan ngan untie busan. Nasib baik ada si  J ni bleh ckp korea.
Menapak lagi cari motel Elize
Penuh wayar wayar kat situ..J pun first time pergi busan so dia samala ngan kitorang teragak agak.

Landmark motel kami setelah jumpa Tower Hotel...kira cam hotel besarla  kat sana.kalau tanay orang tahu.Hotel kami bukan yang besar ni..sebelah je..ada kecik namanya motel elizze takde dalam pic ni.

Motel kami di busan..best letak bagasi dan terus jenjalan lagi cari yongdusan tower lak.

 Ni menapak je ke busan tower dari motel elize dekat aje.

Yongdusan Park, Busan Tower


Dari Atas tower juga

lock cinta di sini



Akupun tak paham apa stori orang ni citer..ciku cuma duk rest  je situ nagn  J dan hubby.

Sambung sini k.


Macam nak ulang je ..hihi..tapi jeju la.

2 comments:

jarimanis said...

Opsss...belum habis lagi citer Busan rupanya..

Smlm ada gak tengok trip baru ke Busan oleh AA tu..tapi mahalllll..

Kalau ada murah nanti nak beli..nk tru ke sana pastu ke jeju naik feri

CIKU said...

haha..lama ssgt baru jumpa folder photo korea-busan ni..hihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.