Bubur durian

assalamualaikum dan salam sejahtera


 
Hari ni ciku nak kongsi resepi bubur durian ..ala ala biasa je..rasa orang tahu je buat bubur ni..hehe.Semalam ..lepas pergi kuala klawang dusun member ..dia bg punyala byk durian ..so ciku apa lagi disebabkan agak pening ngan bau durian so ciku prefer masak lagi durian tu..hehe.Husband ngan anak anak memangla sesuka sgt makan durian.

so petang tu ciku p beli roti ngan gula melaka(kabung)..yang bahan lenlain sume ada dah.
direct to bahan dan kaedahnya yek..hehe ..cam eksperimen time sekolah sekolah lak.

  • 3 biji isi buah durian yang dah diasingkan biji tapi ciku suka masak ngan bijibiji sekali..hhehe..campur campur la

  • 2 plastik santan (rm2.50* 2)

  • 2 ketul gula melaka

  • secukup rasa brown sugar

  • secukup rasa garam

  • air

  • 2 helai daun pandan


  • Masak je dulu santan tu ngan daun pandan , pastu masukkan si isi durian  semua semua tu..hiks.kaco jek..pastu masukla gula melaka yg dah dicairkan serta brown sugar dan garam tu secukup rasa..berpada pada ye makan manis dan masin tu..hehe.
    Potong roti 4 (saja je potong gitu...cam comel jek masuk mulut nnt..hiks)..pastu buat le teh o..makan petang bersama famili ciku.Tapi minum petang ni..ciku goreng karipap gak yang mak buat segera .Ciku memangla peminat karipap..bukan k pop ye..hehe.
    ok selamat mencuba. 

    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .