Phi phi island , krabi


Krabi lak naik air asia as well.kali ni ngan family lak.Team kami kali ni ada 7 dewasa  7 kanak kanak.mcm biasa pakcik mat teksi ex jiran kami akan hantar kami ke LCCT tu..sampai sana jumpa semua in one grup..pastu makan mcD sebelum berlepas..dalam 1 jam 5 minit jek perjalanan tak sempat nak tido.sampai jek airport krabi dah ada agent hotel Aonang Princeville Resort, Krabi amik. So memudahkan le..simple n easy .cek in n rest..bebudak tak sabo nak mandi kolam aje..cikupun..hehe.
Kami makan dulu kat restaurant orchid aonang..memang ada tanda halal so tak was was la..tapi tunggu punya tunggu..lama nya la..adehla dah la lapo..apa la lambat sgt..member2 aku sume dah naik bilik..cancel..tinggal family ciku jek yang masih bertahan menunggu juadah..takde le sedap sgt..biasa biasa aje..
Hari pertama – free and easy..so relax..kami just jalan jalan sekitar pantai aonang je..byk jual jual brg ..beg jenama,baju ,fridge magnet ,souvenior dll . makanan pun byk tapi tak tahu le tahap kehalalannya .

Hari keduaPhi Phi Islands by Speedboat( Krabi Speedboat Tour - Full Day)


lepas makan pagi..terus naik van tak bertingkap nih ..best best…sejuk jek. Alhamdulillah cuaca ok..cerah secerah2 nya.
08:00            Pick up from hotel by minivan + transfer to the pier at Nopparathara Beach
09:30            Depart by speedboat, destination Phi Phi Islands.


10:30 -15.00

1st Stop kat pulau Bamboo. Wonderful desert island with superb beach and excellent coral reef to explore by snorkelling
2nd Stop Hin Klang, Phi Phi’s No. 1 snorkelling reef in the open sea, where the most coral fish are to be found
3rd Stop Monkey Beach. Well-sheltered bay on Phi Phi home to all kinds of marine life and even some beach monkeys ..kat sini kami stop by jek tak turun..so tgk dari atas bot jek .
4th Stop Tonsai Bay. Delicious Thai buffet lunch at beachside restaurant dalam kul 12 lebih
kat sini ciku pening sesgtnya…mabuk laut..adehla ..makan sikit jek..makan tomyam ngan ansi putih jek..alhamdulillah anak anak ciku sume ok..ceria jek..ciku lak yang pening teruk..sampai muntah..haha.

5th Stop Viking Cave. Brief tour of the cave with ancient wall paintings, where birds nests are collected for soup. Kat sini..cantiknya la view..subhanallah..cantik sesungguhnya.
6th Stop Phi Phi Leh Bay. Hidden sea lagoon of outstanding beauty with high limestone cliffs on all sides kat sini..ciku pening lagi sekali lagi..tak tgk sgt..asyik tutup mata jek.
7th Stop Loh Samah Bay. Colourful snorkelling in clear, calm and shallow waters just off a small, quiet beach..snorkelling sini ciku turun ..byk nya ikan tp cantik lagi redang island..pendapat ciku le..tetiba ada ular kat tepi ciku adehla..apa la ular nih..so ciku naik semula dibantu orang tu..hubby ada gak tepi la.
8th Stop Maya Bay. Relax and admire the remarkable scenery from 'The Beach' movie.
Ssgt cantik ..kami sume mandi dan cuaca memula hujan gak tapi redah jek … sgt cantik..kat sini lama sikit leh rest..alhamdulillah anak anak sume sihat walaupun kena hujan mandi dalam hujan..huhu.
16:30 Return to pier + hotel transfer.
lebih kurangla timing tu..kami bergerak jalan ke darat nak naik minivan semula dan balik hotel dalam 30 minit kot. Terus terjun kolam lak..asben ciku pun pening lalat.

Hari ketigaTour Krabi Nature Elephant Trekking & River Camp(Eco Tour in Krabi)




9.00 pagi - Kami berpecah ..sume  tak nak ikut so family ciku jek pegi dalam 7km jek dari aonang..hehe. masa kat kuala gandah dulu..ciku tak naik pun gajah ni..geli..ehhe..so kat sini ciku try gak ..anak sulong ciku ridhwan kata ..dia pegang tangan ciku kuat kuat..umi jgn takut ye..haha..okla anak umi..so ciku naik ngan duan ..asben naik ngan habib dan raudhah.ingatkan habib takut sebab dia jek yang tak penah naik gajah..hehe ..dia lak sonok..kita lumba umi..dia jerit..kami naik 2 gajah yang berlainan.hehe.menyusuri sungai masuk hutan..naik jalan lopak lopak..best best..ehhe. dalam 2 jam je..okla.

Balik hotel…mandi kolam dan pagi makan area hotel tu..pastu terus ajak member2 lain yang perempuan sahaja pg thai massage..uish best..yang lelaki jaga anak ..ehhe. Pastu dalam petang lepas asar pergi join tour krabi town dan walking street (lebih kurang cam pasar malam la)..kat sini aku pening lagi..ahha..ramai gilos orang ..makanan pun pelik pelik..taksabo nak balik hotel jek..ehhe.

Malam ..bebudak sudah tido awal..penat ..ciku masih ngan word puzzle pastu lena ..hehe..hubby pg kuar ngan member member dia beli nasi bungkus jek .

Hari keempat – lepas makan pagi, mandi kolam yang terakhir sebelum packing balik KL. Tapi before tu pegi makan dan cari kacang gajus halal dulu kat mana ntah on the way to airport..amat sedap makanannya..miss muslim thai food ..cakap jek kat van hotel tu ..nak makan kat muslim food so dia bawak..sedapnya la..kami makan mcm amazing race ..sume member2 aku gitu gak..kalut makan..sumbat jek..hehe sb nak kejar airport lak.
abis babai krabi..Alhamdulillah Allah member rezeki dan kesempatan untuk melihat keindahan pulau alam semulajadi.Alhmadulillah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.